IRAK'TAN FİLİSTİN'E DESTEK

Irak Başbakanı: Filistin'in, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurma hakkı konusundaki net ve kararlı konumumuzu bir kez daha ilan ediyoruz dedi. 

Görüntülenme: 368 Tarih: 24 Eylul 2023 19:50
IRAK'TAN FİLİSTİN'E DESTEK

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 78. oturumunda yaptığı konuşmada şunları söyledi: Dünya adına terörizmle mücadelede ve dostlarının ve ortaklarının yardımıyla terörü mağlup etmedeki şaşırtıcı başarısının ardından Irak'ın, uluslararası toplumdaki doğal yerini yeniden kazanmasının zamanı geldi.
Middle East News'e göre şunları söyledi: Irak hükümeti, uluslararası hukuk ilkelerine bağlılığını, tüm BM kararlarına saygı duyduğunu ve başta komşu ülkeler olmak üzere herkesle en iyi ilişkileri kurma kararlılığını vurguluyor.
O sözlerine şunları ekledi: Ülkemizin iç işlerine her ne sebeple olursa olsun müdahaleyi reddediyor ve anayasamızın Irak'ın diğer ülkelere karşı saldırı üssü olmamasını öngördüğü bir durumda, herkesten Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymasını istiyoruz.
Irak Başbakanı: Bölgenin güvenlik ve istikrarının, ekonomik kalkınmasının ve refahının korunması için komşu ülkeleri davet etmemiz gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.
Irak Başbakanı şunu ekledi: Amacımız bölgesel entegrasyonu sağlamak, bölgedeki serbest ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve yolcu, ticari mal ve sermayenin sınırlar arası hareketini kolaylaştırmaktır.
Sudani şunu ekledi: Irak halen önemli bir petrol ülkesi ve küresel enerji pazarında merkezi bir ülke olup, önemli fırsat, proje ve faaliyetlere sahiptir.
Irak Başbakanı Sudani: ‘Bölgemizin temel ekonomik bileşenlerini birbirine bağlayan hayati bir kara kanalı olan, bölgedeki ticaret ve ekonomik alışverişlerin en iyi güzergahı olan "Kalkınma Yolu" projesini başlattık.’ ifadelerinde bulundu.
O sözlerine şöyle devam etti: İlişkilerimizde eksen politikasını benimsemeyeceğiz. Biz de ulusal çıkarlarımız doğrultusunda işbirliği yapıyoruz ve Irak'ın uluslararası işbirliği alanındaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz.
Sudani şunları söyledi: Yerinden edilmiş kişiler sorununu ele almak hükümetin önceliklerinden biridir ve onların ana yaşam alanlarına gönüllü ve güvenli bir şekilde geri dönmelerini ve kurtarılmış şehirlerin yeniden inşasını sağlamak için birçok önlem aldık.
Irak Başbakanı Sudani: Irak hükümeti, Irak'ın Kürdistan bölgesi ve tüm illeriyle en iyi ilişkilere sahiptir ve Irak genelindeki bölge ve yerel birimlerin temsilcileriyle sürekli diyalog halindedir.
Sudani: ‘Bölgemizin temel ekonomik bileşenlerini birbirine bağlayan hayati bir kara kanalı olan, bölgedeki ticaret ve ekonomik alışverişlerin en iyi güzergahı olan "Kalkınma Yolu" projesini başlattık.’ dedi.
Irak Başbakanı ayrıca şunları söyledi: Bölgemiz ve özellikle ülkemiz, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklığın etkilerine maruz kalmakta ve su kaynakları ile uluslararası nehir havzalarının haklarının acilen korunması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
Sudani: ‘Irak bölgesel bir grup kurmak istiyor. Bu gurup sıcaklık artışına daha fazla maruz kalacak ülkeler olan Irak, İran gibi komşu ülkeler ve İşbirliği Konseyi üyesi ülkeleri de kapsıyor.’ dedi.
Irak Başbakanı şunları söyledi: Bu grup, suyu yönetmek, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve çevre korumasını artırmak için bölgesel çabalar gösteriyor ve kuraklıkla başa çıkmak için işbirliğini koordine etmeye çalışıyor.
Sudani şunları ekledi: Hükümetimiz sera gazı emisyonunun azaltılması, petrolle birlikte gazın yakılmasının ve çevre kirliliğinin önlenmesi için gerekli tedbirleri almıştır.
Şiya el-Sudani: ‘Irak genç bir ülke olarak sınıflandırılıyor ve ülkemiz nüfusunun %60'ı gençlik grubudur. Hükümet de hükümet programında gençliğe önem verdi.’ ifadelerini kullandı.
Irak Başbakanı şunları söyledi: Filistin'in, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurma hakkı konusundaki net ve kararlı konumumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.
Sudani: ‘Irak'ın Suriye'nin, topraklarının ve halkının birliğine verdiği desteği vurguluyoruz. Suriye halkının acılarının azalmasını ve onlara, tüm Suriye toprakları üzerinde kontrollerini genişletmesini diliyoruz.’ dedi.
Irak Başbakanı şunları söyledi: Dünya adına terörizmle mücadelede ve dostlarının ve ortaklarının yardımıyla terörü mağlup etmedeki şaşırtıcı başarısının ardından Irak'ın, uluslararası toplumdaki doğal yerini yeniden kazanmasının zamanı geldi.
O sözlerine şunları ekledi: Irak halkı en kötü suçlulara karşı mücadelede kahramanlığını gösterdi ve bu alanda en önemli rol, Irak'ın en yüksek dini otoritesi Ayetullah Seyyid Ali Sistani ve onun saygıdeğer fetvaları ile Irak güvenlik ve askeri güçlerinin bu zaferlerdeki cesaretine aittir.
Sudani şunları ekledi: Yapıcı diplomasi yoluyla, güvenli ve müreffeh bir bölge inşa etmek amacıyla Irak'ı kardeşlerin, dostların ve ortakların buluştuğu bir merkez haline getirmeye çalışıyoruz.
Şiya el-Sudani: ‘Bugün Irak, kaynaklarının gücü, coğrafi konumu ve zorluklarla karşı karşıya kalan ve onları mağlup eden halkın iradesiyle öne çıkıyor.’ ifadelerini kullandı.
Sudani daha önce New York'ta yaptığı bir konuşmada şunu söylemişti: Irak'ın askeri varlığa ya da yabancı savaş güçlerine ihtiyacı yok ve güvenlik aygıtları dış güçlere ihtiyaç duymadan güvenliği sağlayabilecek seviyede güçlüler.
Irak'ın dinlere yönelik saldırılarla mücadele amacıyla ortak bir Avrupa-İslam forumu düzenleme önerisi
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ile Avrupa Birliği ülkelerinin birlikte dinlere saldırı ve saygısızlığı azaltmanın yollarını görüşecekleri bir forum düzenlenmesini önerdi.

tesnim

Yorumlar