NETANYAHU KABİNESİ DAĞILMAK ÜZERE (ANALİZ)

Siyonist Rejim başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kabine içindeki ihtilaflarının güvenlik alanlarında şiddetlendiği ve kabine içi unsurların bir birlerine alenen saldırdıkları ve eleştiride bulundukları görülmektedir. 

Görüntülenme: 334 Tarih: 13 Ağustos 2023 22:58
NETANYAHU KABİNESİ DAĞILMAK ÜZERE (ANALİZ)

Netanyahu'nun işgal altındaki topraklarda kabinesinin faaliyetlerine başlamasının üzerinden 9 ay geçti. Bu dönemde kabinesine karşı haftalık kitlesel gösteriler düzenlendi. Halkın memnuniyetsizliği, Netanyahu kabinesinin aşırıcılık, ırkçılık, diktatörce iktidar arayışları ve güçler ayrılığı ilkesini yok saymasından kaynaklandığı belirtilmektedir. Gösteriler ve halkın memnuniyetsizliği, kabineye karşı kırılganlık dayatmak ve yoğun baskı ile sonuçlandı. Ancak Netanyahu'nun kabinesi de kendi içinde ciddi sorunlar yaşıyor. Bu sorunlar arasında kabine içinde birlik olmaması ve boşlukların ve çatlakların ortaya çıkması da yer alıyor. Daha önce kabinenin savaş bakanı, Netanyahu'nun kendisini görevden almasına ve bakanlıktan azletmesine neden olan yargı reformu önerisine ve girişimine karşı olduğunu açıklamıştı, ancak sonunda kamuoyunun geniş çaplı baskısı ve askeri güçlerin baskısı nedeniyle kararından geri çekilmek zorunda kaldı ve Siyonist Rejimin savaş bakanı Yoaf Gallant'ı görevden alma kararını da erteledi.   Şimdi Netanyahu kabinesinde ciddi bir anlaşmazlığın yeni bir işareti ortaya çıktı.  Siyonist rejimin Savaş Bakanı Yuaf Gallant, bu rejimin İç Güvenlik Bakanı "Itmar Ben Gvir"a sert bir mesaj göndererek, "Ulusal Muhafızlar"ın Siyonist Rejim polisinden ayrı bir birim olarak faaliyetlerine başlamasına karşı olduğunu ifade etti.   Siyonist rejim televizyonunun Kanal 12'si şu duyuruyu yaptı: "Bu rejimin savaş bakanı Gallant, Siyonist rejimin iç güvenlik bakanı Itmar Ben Gvir'e yazdığı mektupta şunu vurguladı: "Yeni güvenlik sisteminin kurulması, birçok soruna yol açacak ve güvenlik sistemini yok edecektir,  hiçbir şekilde  İsrail'de özel milislere yer olmayacak."

Ben Gvir,  Gallant'ın bu mesajına yanıt olarak, "Bakan Gallant, medyaya mesaj gönderme gibi çirkin alışkanlığını teşvik ediyor ve ofisimize mesajlar göndermeye de başladı. Gallant'ın medyada yayınlanan mesajını hala almadık. Aslında, komite henüz önerilerini sunmadı ama Gallant'a kendisini ilgilendirmeyen konulara karışmamasını öneriyoruz. "  Ben Gvir sözlerine şunları da ekledi:  "Siyonist rejim Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Ulusal Muhafızları kurmak için anlaşmaya varıldı ve bu muhafızların nasıl çalışacağına Bakan Gallant değil, yalnızca ben ve Netanyahu karar vereceğiz." Gallant ve Ben Gvir arasındaki anlaşmazlık sadece Ulusal Muhafızların kurulmasıyla ilgili değil, bundan önce de taraflar yerleşimcilerin yargılanması konusunda da anlaşmazlık yaşamıştı. Ben Gvir, Gallant'ın Filistinliler yerine yerleşimcileri yargıladığını düşünürken, Gallant ise kaos yaratan aşırılık yanlısı yerleşimcilerin Ben Gvir'in destekçisi olduğunu ve yargılanmaları gerektiğini belirtti. Buna göre Gallant ile yaşadığı yeni anlaşmazlıkta Ben Gvir, önceki anlaşmazlıklara da değinerek, "Yasal reformları bozmaya çalışan ve yerleşimcileri yargılamak isteyen Gallant'tan Ulusal Muhafızların işlerine karışmamasını istiyoruz" dedi. Son nokta ise; Ulusal Muhafızların kurulması konusundaki anlaşmazlığın  sadece Gallant ile Ben Gvir arasında olmamasıdır, Siyonist ordunun bazı üst düzey yetkilileri de doğrudan Itmar Ben Gvir'e bağlı böyle bir ofisin kurulmasının bir felaket ve facia olduğunu açıkladılar ve bunun bu rejimin güvenliği için büyük kayıp olduğunu belirttiler. 

parstoday

Yorumlar