SUUD'UN KORSAN İSRAİL'DEN NE İSTEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Amerikan gazetesi Financial Times, Suudi Arabistan’ın ilişkilerini normalleştirmesi karşılığında İsrail’den istediği tavizleri ifşa etti. 

Görüntülenme: 559 Tarih: 05 Ağustos 2023 17:22
SUUD'UN KORSAN İSRAİL'DEN NE İSTEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Filistin Sama Haber Ajansı’nın Financial Times’tan aktardığına göre geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden en yakın danışmanlarından birini Suudi yetkililerle bu konuyu görüşmesi için Riyad'a gönderdi.

Bu, Amerikalı yetkilinin birkaç hafta içinde Riyad'a yaptığı ikinci ziyaret oldu.

Bazı Suudi diplomatların yaptığı açıklamaya göre, Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkileri normalleştirmenin karşılığında ABD'den, içerisinde; güvenlik garantileri, Washington'un sivil nükleer programa desteği ve silah alımı gibi konularında bulunduğu bazı tavizler almaya çalışıyor.

Suudi yetkililerin belirttiğine göre Suudi Arabistan aynı zamanda İsrail'den Filistin'e yönelik büyük ve olumlu bir adım atmasını da istedi ancak konuya ilişkin ayrıntılar henüz bilinmiyor.

Financial Times köşe yazarı Thomas Friedman, Biden ile yaptığı görüşmeden bir hafta sonra Suudi Arabistan'ın İsrail'den olası taleplerine ilişkin bir yazı yazdı. Bu yazısında Suudi yetkililerin taleplerinin arasında, Tel Aviv’den yerleşim yerlerinin inşaatının durdurulması ve Filistinlilerin gelecekteki devletlerinin kalbi olarak gördükleri ancak 1967’den beri İsrail işgali altında olan Batı Şeria'yı ilhak etmeme taahhüdü gibi isteklerin olabileceğini aktardı.,

Öte yandan İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi pazartesi günü İsrail Yayın Kurumu’na yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ile İsrail arasında tam bir anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Hanegbi, Suudi Arabistan'ın Siyonist rejimden istediği olası tavizlerine ilişkin olarak şunları ekledi: ‘İsrail, güvenliğini baltalayan bir konuyu asla kabul etmeyecek ancak Tel Aviv, Riyad'ın sivil programının geliştirilmesinden endişe duymuyor.’

Suudi Arabistan ile Siyonist rejim arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunu takip eden iki yetkili ise şunları söyledi: ‘Bu yıl Biden hükümeti seçim kampanyasıyla meşgul olmadan önce bu anlaşmaya varılması umuluyor’

tesnim

Yorumlar