NASRALLAH'IN AÇIKLAMASININ ARDINDAN AYNU'L HULVE KAMPINDA KISMİ HUZUR (ANALİZ)

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın Aynul Hulve kampında çatışmaların durdurulması gerektiğine dair sözlerinin ardından bu kampta kısmen huzur sağlanmış oldu. 

Görüntülenme: 325 Tarih: 04 Ağustos 2023 12:27
NASRALLAH'IN AÇIKLAMASININ ARDINDAN AYNU'L HULVE KAMPINDA KISMİ HUZUR (ANALİZ)

Filistinli mültecilerin yaşadığı kamptaki çatışmalar Cumartesi akşam saatlerinden başladı. Lübnan’ın güneyinde yer alan Seyda bölgesindeki kamptaki çatışmalar, Filistinli Asabatul Ensar isimli grubun komutanlarından Mahmut Halil lakaplı Ebu Katade’ye yönelik düzenlenen başarısız suikastın ardından başladı. Saldırı sonucu bu komutan yaralanırken  Şabab Müslim isimli grup mensubu bir Filistinli, saldırıda hayatını kaybederken ikisi çocuk olmak üzere 6 kişi de yaralandı.
Pazar günü de, Fetih hareketinin üst düzey üyelerinden ebu Eşref el Armuşi’ye yönelik Seyda kentindeki suikastın ardından silahlı çatışmalar tırmandı. Pazartesi ve Salı günlerinde de kamptaki şüpheli çatışmalar RPG roketi ve mermilerin atılmasıyla devam etti ve haber kaynakları, bu çatışmalara radikal bir grup olan Cündüş-Şam’ın silahlı unsurlarının karıştığını aktardı.
Kamptaki çatışmalar ile ilgili iki farklı görüş var. Birinci grup, çatışmaların kampta yaşayan Filistinli gruplar arasındaki iç çekişme ve anlaşmazlıklardan kaynaklandığına inanıyor. Bu görüşe karşı baskın başka bir görüş var. Bu görüş sahipleri, kamptaki çatışmaların bir komplo sonucu olduğuna inanıyorlar. Son verilere göre kampta 63 bini aşkın Filistinli mülteci bulunmakta. Kampta düzensiz ve karmaşık yeraltı tünellerinin bulunması ve çok sayıda kişinin burada yaşadığı için Selefi gruplar ve unsurların faaliyeti için uygun bir ortam sağlanmıştır. Öyle ki, kampın kontrolü Lübnan ordusunun elinden çıkmış durumda.
Fetih Hareketi’nin üst düzey üyesine yönelik suikastın ardından Filistin Özerk Teşkilatı Başkanlığı yaptığı açıklamada, Seyda kamplarında ulusal güvenlik güçleri komutanı ve beraberindekilere yönelik katliamı kırmızı çizgileri aşma olarak niteleyerek, Aynul Helva kampındaki olayların Lübnan’ın güvenliği ile oynamak olduğunu, terör örgütlerinin kampta bulunduğunu belirtti.
Londra’da yayınlanan Ray el Yevm gazetesi de, bu bağlamda yayınladığı bir yazıda, kamptaki kanlı çatışmaları şüphe uyandırıcı bir olay niteleyerek, Siyonist rejimin bu fitnede rol ifa edebileceğini çünkü Lübnan Hizbullah hareketinin caydırıcı gücünün artması ve işgal ordusunun iç anlaşmazlık ve çatışmalar yüzünden zayıflaması için Lübnan içinde özellikle güney sınırlarında herhangi bir gerginlik ve çatışmanın Tel-Aviv’in lehine olacağını vurguladı.
Çatışmaların şiddet kazanmasının ardından Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah önceki gün yaptığı konuşmada kamptaki çatışmaların son bulması gerektiğini belirterek, kampta yaşananların esef verici olduğunu, çatışmaların biran evvel durdurulması gerektiğinin altını çizerek, bu çatışmaların herkese zarar verip, ailelerin yerinden olmasına yol açtığını, bugün kampta bulunan herkesten çatışmaları durdurmaları gerektiğini kaydetti.
Lübnan Hizbullah hareketi genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, bu çatışmaların sürmesi halinde kamp sakinleri ve Lübnan’ın güneyinde yaşayan herkesin bu sonuçlarına katlanacağı uyarısında da bulundu.
Hizbullah Genel Sekreteri’nin bu açıklamasının ardından Fetih üyelerinden Münir el Makdah da, kampta ateşkesin sağlanması için Lübnanlı ve Filistinli taraflar arasında resmi bir anlaşma sağlandığını belirtti.

parstoday

Yorumlar