GEÇİCİ İSRAİL REJİMİNDE SİYASİ KRİZ BÜYÜYOR (ANALİZ)

Siyonist Rejim İsrail'de krizin toplum düzeyinden Netanyahu'nun kabinesine sıçradığını gösteriyor. 

Görüntülenme: 326 Tarih: 20 Temmuz 2023 02:02
GEÇİCİ İSRAİL REJİMİNDE SİYASİ KRİZ BÜYÜYOR (ANALİZ)

Siyonist Rejim'in kanal 7'si  Netanyahu'nun hasta olması nedeniyle Pazar gününden Pazartesi gününe ertelenen kabine toplantısının  kabine bakanlarının tartışması ile tatsız bir şekilde sona erdiğini duyurdu. 

Siyonist rejimin İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gver, bu rejimin Savaş Bakanı Yoav Galant ile Filistinlilere yönelik ihtiyati gözaltı kararları konusunda sert bir tartışma yaşadı.Binyamin Netanyahu kabinesinin göreve başlamasının üzerinden yaklaşık 7 ay geçti.  Bu dönemde krize batmış bir kabineden söz etmek mümkün.  Bu krizin kökü, kabinenin aşırılıkçılığı ve ırkçılığıdır. Bu kabinede bir yanda diplomatik tecrübesi olmayan kişiler varken diğer yanda şiddet içeren davranışları ve sokak kavgaları nedeniyle İsrail yargı sisteminde davaları bulunan kişiler de var. Buna göre, geçen Ocak ayında kabinenin çalışmalarına başlamasından bu yana, bu kabinenin iç sahada en önemli icraatı yargı sisteminde reform planı, dış sahada ise Filistinlilere karşı tekrarlanan ve ardı ardına savaşlar ciddi iç ve dış rahatsızlıklara yol açtı. Kabinenin yargı yetkilerinin artırılmasına ve yargı sisteminin zayıflatılmasına yol açan yargı reformu planı, onbinlerce kişinin Netanyahu kabinesini 28 hafta üst üste protesto etmesine zemin hazırladı.

İşgal altındaki topraklarda halk gösterilerinin devam etmesi, kabine içinde iki kez kamuoyuna yansıyan ciddi farklılıkların ve ihtilafların oluşmasına neden oldu.Son dönemde işgal altındaki topraklarda Siyonist rejimin Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu rejimin Savaş Bakanı Yoav Galant'ı yargı reform planına karşı olduğu gerekçesiyle görevden aldı. Ancak kimi ordu generallerinin uyarıları ile  ve  Netanyahu'ya bu eylemin sonuçları konusunda uyarılarda bulunması ile Netanyahu da Galant'ı görevine geri döndürmek zorunda kaldı. Şimdi, kabinenin iç farklılıkları ve ihtilafları ikinci kez ortaya çıktı ve katı iç güvenlik bakanı Itmar Ben Gver ile rejimin savaş bakanı Yoav Galant Pazartesi günkü kabine toplantısında çatıştı. Bu sert tartışmanın temel nedeni, iki kabine bakanının bir birlerine duyduğu güvenmemezlik duygusudur. Gallant, Ben Gver ve yandaşlarının Savaş Bakanı ve Shabak'a saldırdığına ve onlara karşı düşmanca bir politika izlediklerine inanıyor.

Ben Gver, Siyonist rejimin Savaş Bakanlığı'nın, işgal altındaki Filistin'in neresinde yaşarsa yaşasın her Filistinliyi, hatta 1948'de yaşamış Filistinlileri bile, artan suç bahanesiyle ihtiyati gözaltında tutmasını istiyor. Rejimin savaş bakanlığı ve Şabak,  Filistinlileri tutuklarken onlarca Siyonisti de bu iki kuruma yönelik  şiddet içeren davranışları nedeniyle tutuklamıştır ki bu Ben Gver'in öfkesine de neden oldu. Bir dizi Siyonistin tutuklanmasına son derece kızan Ben Gver, son kabine toplantısında birkaç arabayı ateşe verenlerin veya duvara birkaç slogan yazanların Filistinlilerle karşılaştırılamayacağını söyledi.

Gallant tepkisinde şu ifadelere yer verdi: Tutukladıklarımızı benzin bidonları ile tutukladık. " Ben Gver ise buna cevaben şöyle dedi: Umarım Araplara karşı istihbaratınız, Yahudilere karşı düşmanlığınızla ilgili gösterdiğinizden daha iyidir."  Siyonist medyaya göre, iki bakan arasındaki sözlü çatışma o kadar tırmandı ki, Netanyahu ve birkaç bakan bu tartışmaya müdahale etmek zorunda kaldı ve iki tarafı sakinleştirmeye çalıştı Şimdi de Netanyahu'nun sadece iç protestolarla karşı karşıya olmadığı, aynı zamanda çatışmalar ve güvensizlikle de karşı karşıya olduğunu, kabinesinin içinde de büyük kırılganlıkla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 

parstoday

Yorumlar