BAĞLANTISIZLAR HAREKETİ'NDEN FİLİSTİN'E DESTEK

Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başkenti Bakü’de yaptıkları toplantının sonuç bildirisinde Filistin halkının haklarına adil bir çözüm bulunması için daha fazla uluslararası çaba çağrısında bulundular. 

Görüntülenme: 375 Tarih: 09 Temmuz 2023 17:32
BAĞLANTISIZLAR HAREKETİ'NDEN FİLİSTİN'E DESTEK

Bağlantısızlar Hareketi üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ve temsilcilerinin 5 ve 6 Temmuz tarihlerinde “Bağlantısızlar Hareketi; Ortaya çıkan zorluklarla yüzleşmede birlik ve kararlılık" konferansı Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Bakü kentindeki kongre salonunda gerçekleştirildi.

Bağlantısızlar Hareketi, 1961'deki başlangıcından bu yana Filistin meselesine dikkat ediyor.

Bu uluslararası örgütün dokuz komitesi ve çalışma grubundan biri olan Filistin Komitesi, 1985'ten beri düzenli olarak toplanıyor ve üyeleri ise çeşitli oturumlarda Filistinlilerin hakları ile ilgili konuları ele alıyorlar. Bu yıl Bakü'de Filistin Bağlantısızlar Hareketi Komitesi toplantısında üyeler özellikle Siyonist rejimin Cenin'e yönelik saldırılarını ele alarak kınadılar.
Bu bağlamda İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan şöyle dedi: Son günlerde, sahte İsrail rejiminin Batı Şeria'daki son cinayetlerine tanık olduk. Tabi ki Filistin halkının ve gençliğinin güçlü direnişiyle karşı karşıya kaldılar ve Filistin meselesi sadece siyasi veya bölgesel bir anlaşmazlık değildir. Aksine yıllardır adalete, barışa ve doğuştan sahip oldukları hakların gerçekleşmesine hasret kalmış, direnen insanların ideallerini ve mücadelelerini gösteriyor.

Bakü toplantısına katılanlar, İsrail işgal güçleri ve Siyonist milislerin Siyonist yerleşim yerlerinde Filistinli sivillere yönelik saldırılarını artırmasını ve son zamanlarda Cenin mülteci kampına yapılan saldırıyı kınadılar.
Bakü toplantısına katılanlar, İsrail işgal güçleri ve Siyonist milislerin Siyonist yerleşim yerlerinde Filistinli sivillere yönelik saldırılarını artırmasını ve son zamanlarda Cenin mülteci kampına yapılan saldırıyı kınadılar.

Filistin Özerk Yönetimi Dışişleri Bakanı "Riyad el Maliki" de bu görüşmede hazır bulundu. Kendisiyle farklı ülkelerin dışişleri bakanları arasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerde ise Filistin ve Filistin halkı meselesi, Bağlantısızlar Hareketi üyesi ülkelerin dışişleri bakanları tarafından desteklendi.

Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de, bu görüşmede ve Filistin meselesiyle ilgili olarak şunları söyledi: İşgalci Siyonist rejimin geçtiğimiz günlerde Cenin şehrinde savunmasız Filistinli halkımızın birçoğunun ölümüne yol açan cinayetlerinin devam etmesi kınanmaktadır, kararlı duruşumuz Filistin'i desteklemektir.

Bağlantısızlık hareketinin baskı karşıtı doğası, bu ülke halkının haklarını elde etmek için Filistin meselesini mümkün olduğunca gündeme getirerek sıcak tutması için elverişli bir fırsattır. Bu arada Bağlantısızlar Hareketi’ne üye bazı ülkelerin Siyonist rejim İsrail ile ilişkileri gibi bazı engeller de yaşanıyor ve İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da bu konuya değindi. Emir Abdullahiyan şöyle dedi: Bağlantısızlar Hareketi üye devletlerinin Siyonist rejimle, hareketin diğer üye devletleri için olumsuz siyasi, güvenlik, askeri, sosyal ve ekonomik sonuçları olabilecek her türlü etkileşimini şiddetle kınıyoruz.

Fakat yine de BM’in ardından 120 üye ülke, 20 gözlemci üye ve 10 uluslararası örgüt üyeye sahip olan bağlantısızlar hareketinde bulunan Filistin komitesinin faaliyetleri, Filistin ülküsünün daha da gündemde olması ve Filistinlilerin haklarının takip edilmesi için büyük bir kapasite sayılabilir. Bu çerçevede Bağlantısızlar Hareketi'ne üye ülkelerin, özellikle Asya ülkelerinin işbirliği bölgesel adalet, güvenlik ve istikrar yönünde genişletilmelidir.
Parstoday

Yorumlar