NETANYAHU UÇURUMA DOĞRU GİDİYOR (ANALİZ)

İşgal rejimi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, siyasi ve toplumsal muhalefetin itirazlarına rağmen tartışmalı "yargı reformuna" ilişkin bu hafta "pratik adımlar" atacaklarını duyurdu. 

Görüntülenme: 308 Tarih: 19 Haziran 2023 18:00
NETANYAHU UÇURUMA DOĞRU GİDİYOR (ANALİZ)

Yediot Ahronot gazetesinin aktardığına göre, haftalık kabine toplantısında konuşan Netanyahu, hükümet olarak "yargı sistemini reforme etmek için pratik adımlar atacaklarını" söyledi.

Netanyahu, bu adımların, "sorumlu ve ölçülü bir şekilde" ancak "aldıkları yetkiye uygun olarak" atılacağını ileri sürdü.

İşgal topraklarında aylardır protestolara neden olan tartışmalı yargı düzenlemesi konusunda muhalefet kanadıyla yürütülen müzakerelerin sonuçsuz kalmasından ötürü muhalefeti suçlayan Netanyahu, "Gantz ve  Lapid'in benimle oyun oynadıkları kanıtlandı. Üç ay boyunca yapılan görüşmeler maskaralıktı, amaçları zamana oynamaktı." ifadelerini kullandı.

Öte yandan eski başbakan ve yeni muhalefet lideri Yair Lapid ise Netanyahu'nun açıklamasına tepki gösterdi. Lapid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Netanyahu, ilan ettiği gibi bu tek taraflı yargı düzenlemesine devam ederse; İsrail'in yarısından daha azının, İsrail ekonomisinin yarısından daha azının, güvenliğinin yarısından daha azının ve Meclisin yarısından daha azının başbakanı olduğunu görecek."

Öte yandan Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler, protestoların 24'üncü haftasında işgal topraklarının genelinde yine meydanlara indi.

Siyonist rejim İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, Tel Aviv, işgal altındaki Kudüs, Birüssebi ve Hayfa kentleri başta olmak üzere işgal topraklarının genelinde düzenlenen çok sayıda gösteriye on binler katıldı.

"Demokrasi" sloganları atan göstericiler, koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı politikacıları eleştiren dövizler taşıdı.

parstoday

Yorumlar