AB YETKİLİLERİ IRKÇI İSRAİL'İ SADECE KINAMAKLA YETİNİYOR

Avrupa Birliği İnsan Hakları Özel Temsilcisi Eamon Gilmore, İsrail'in Filistin halkına yönelik ihlallerinin soruşturulacağı konusunda güvence verilmesi gerektiğini ve sivillerin korunması için gerekenlerin yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi.  

Görüntülenme: 478 Tarih: 08 Haziran 2023 11:50
AB YETKİLİLERİ IRKÇI İSRAİL'İ SADECE KINAMAKLA YETİNİYOR

Gilmore, Ramallah'a bağlı Nebi Salih Köyü'nde babasıyla birlikte evinin önünde durduğu sırada işgal askerlerinin başından vurmaları sonucu hayatını kaybeden ve henüz 2.5 yaşında olan Muhammed Et-Temimi'nin ailesine başsağlığı dilerken Filistinli sivillerin hayatlarının da korunması gerektiğini hatırlattı. 

Bu konudaki açıklamalarını dün (7 Haziran Çarşamba) akşam, Kudüs İnsan Hakları Kuruluşları Birliği ile AB Kudüs Ofisi'nin, Gilmore'un Filistin ziyareti münasebetiyle Ramallah'ta düzenlenen toplantı sırasında yaptı. Toplantıya bazı büyükelçilerin, konsolosların ve insan hakları kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı belirtildi. 

Gilmore buluşmada yaptığı konuşmada, bebek Et-Temimi'nin öldürülmesi olayıyla ilgili sorgulama yapılmasının ve suçluların adalete teslim edilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. 

Gilmore, işgal altındaki Filistin topraklarına kurulan yahudi yerleşim merkezlerinin ve Filistinlilerin evlerinin yıkılmasının, onların zorla yurtlarından çıkarılmalarının hukuksuz olduğu konusundaki tavrını sürdürdüğünü dile getirdi. 

İnsan haklarının her insanın saygınlığına temas ettiğini hatırlatarak bu hakların tüm insanlar için geçerli olduğunu, bundan kimsenin müstesna tutulamayacağını belirtti.

Filistinli çocuk Muhammed Heysem Et-Temimi almış olduğu ağır yaraların tesiriyle 5 Haziran Pazartesi akşamı hayatını kaybetmişti. 

Şehit olan çocuk ile babası geçtiğimiz perşembe günü Nebi Salih Köyü'nün girişine konan askeri barikatın yanında bulunan evlerinin önünde bekledikleri sırada işgal askerlerinin saldırısına maruz kalmıştı. Çocuğun kafasına mermi isabet ettiği ve o yüzden durumunun kritik olduğu açıklanmıştı. Çocuk bu yüzden İsrail'in Tel HaShomer Hastanesi'ne nakledilmişti. Babası ise Ramallah'taki hastanelerden birinde tedavi altına alınmıştı. 

Henüz 2.5 yaşındaki Et-Temimi'nin de şehit olmasıyla birlikte, bu yılın başından itibaren işgalci siyonistlerin saldırılarında şehit edilen Filistinli çocuk sayısı 28'e çıkmış oldu. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar