KORSAN İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI ELİ COHEN AZERBAYCAN'DA

İşgalci rejim İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İran'ın kuzey sınırındaki önemli bir müttefik olan Azerbaycan'a üç günlük bir ziyaret için bugün yola çıkıyor. 

Görüntülenme: 561 Tarih: 18 Nisan 2023 08:53
KORSAN İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI ELİ COHEN AZERBAYCAN'DA

İsrail'in üst düzey diplomatı, 3 günlük ziyarette Bakü cumhurbaşkanı, bakanlar ve iş adamları heyetiyle görüşecek; kalkıştan önce amacının 'ortak zorluklar karşısında birleşik cephe' olduğunu söyleyerek İran’ı işaret etti.

Cohen, Çarşamba sabahı Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelecek. Günün ilerleyen saatlerinde mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile görüşecek.

İsrail'in üst düzey diplomatı beraberinde 20 İsrail siber, iç güvenlik, su ve tarım şirketini temsil eden bir iş heyeti de yanında ve Azerbaycan ekonomi bakanıyla bir iş forumuna ev sahipliği yapacak.

Ayrıca yerel Yahudi cemaatiyle görüşmesi planlanıyor ve Cuma sabahı İsrail'e geri dönecek.

Cohen, uçmadan önce yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın İran sınırındaki coğrafi konumunun "ilişkilerimizi son derece önemli ve büyük bir potansiyel haline getirdiğini" söyledi.

Cohen, ziyaretinde, "Bakü'deki iyi dostlarımızla birlikte, ortak zorluklarımıza karşı birleşik ve kararlı bir cephe inşa etmeye devam etmeyi" ve ekonomi, ticaret, savunma, enerji ve enerji alanlarında işbirliğini derinleştirmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.

Azerbaycan'ın İsrail ile ittifakı, İsrail'in Ermenistan ile 2020 ihtilafı sırasında ülkeye verdiği desteğin ardından gelişti.

Cohen, Bayramov'un İsrail'de büyükelçilik açmak için ziyaret ettiği Mart ayında Bakü'ye gideceğini açıklamıştı .

Dış raporlar, Azerbaycan'ın İsrail'in İran üzerinde keşif uçuşları başlatmak için topraklarındaki üsleri kullanmasına ve nükleer programını bozmak için ülkeye istihbarat görevlileri göndermesine büyük olasılıkla izin verdiğini belirtti. İsrail'in İran reaktörlerine ve tesislerine hava saldırısı düzenlemeye karar vermesi durumunda, Azerbaycan üslerine erişim bu görevi çok daha uygulanabilir hale getirecektir.

Ancak Azerbaycan'ın İsrail ulusal güvenliğine en önemli katkısı petroldür. Bayramov, Bakü'nün İsrail petrolünün en az yüzde 30'unu sağladığını söyledi.

İsrail, 2020 Dağlık Karabağ ihtilafı sırasında Azerbaycan'a silah sevkiyatını artırdı. Azerbaycan, Ermenistan ile 6.000'den fazla askerin hayatını kaybettiği ve Bakü'nün tartışmalı topraklar üzerindeki kontrolünü yeniden kazanmasıyla sonuçlanan altı haftalık savaştan galip çıktı.

İran ile gerilim, savaşın ardından İran'ın Azerbaycan sınırında büyük askeri tatbikatlar gerçekleştirmesi ve komşusuna karşı söylemini artırmasıyla arttı.

İsrail'in Azerbaycan Büyükelçisi George Deek, Ermenistan ile çatışma sırasında ölümcül bir füze saldırısının olduğu yeri ziyaret etti. Azerbaycan’a yardımların ikili ilişkide "bir dönüm noktası" olduğunu söyledi. 

İsrail, Azerbaycan'ın önde gelen silah tedarikçilerinden biridir. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre İsrail, 2016-2020'de Bakü'nün başlıca silah ithalatının yüzde 69'unu sağladı ve bu dönemde Siyonist rejim İsrail’in silah ihracatının yüzde 17'sini oluşturdu.

Şii çoğunluklu ülke, İran'a karşı işbirliğine ek olarak İsrail'e önemli miktarda petrol sağladı.

Milyonlarca etnik Azeri'ye ev sahipliği yapan İran, daha küçük kuzey komşusunu topraklarında ayrılıkçı duyguları körüklemekle uzun süredir suçluyor.

İsrail, 1991'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi. 1992'den beri Bakü'de büyükelçiliği bulunuyor.

Ekim ayında dönemin savunma bakanı Benny Gantz Azerbaycan'a resmi bir ziyarette bulunarak burada mevkidaşı Zakir Hasanov ve Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü.

Aralık ayında Azerbaycan hükümeti Tel Aviv'de bir büyükelçilik açılmasını onayladıktan iki aydan kısa bir süre sonra İsrail'e ilk büyükelçisini atadı.

Dönemin Dışişleri Bakan Yardımcısı Azerbaycan Fariz Rzayev, ülkesinin İsrail'de büyükelçilik açma kararının ardından iki ülkenin ikili ilişkileri için "sınır yok" ifadesini kullanmıştı.

/The Times Of İsrael-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar