WALL STREET JOURNAL: KUDÜS GÜCÜ GAZZE'DEN İSRAİL'E YÖNELİK ROKET SALDIRILARINI KOORDİNE ETTİ

WSJ'ye göre, Kudüs Gücü komutanı İsmail Kaani, Ortadoğu'daki müttefiklerini İsrail hedeflerine yönelik yeni bir saldırı dalgası başlatmak için seferber etti. 

Görüntülenme: 432 Tarih: 16 Nisan 2023 09:07
WALL STREET JOURNAL: KUDÜS GÜCÜ GAZZE'DEN İSRAİL'E YÖNELİK ROKET SALDIRILARINI KOORDİNE ETTİ

Wall Street Journal ABD gazetesinin Cuma günü yayınladığı bir habere göre, İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü, Yahudilerin Fısıh Bayramı tatili sırasında Lübnan'dan İsrail'e roket fırlatmak için Hamas ve Hizbullah direniş örgütleriyle koordineli bir şekilde çalıştı.

Raporda, Kudüs Gücü komutanı İsmail Kaani'nin İsrail hedeflerine yönelik yeni bir saldırı dalgası başlatmak için Ortadoğu'daki müttefiklerini seferber etmeye başladığı ve bölgedeki askeri liderlerle gizli toplantılar düzenlediği kaydedildi.

İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana kuzey İsrail'e yönelik en ağır saldırı olan tatil sırasında İsrail tarafına 34 roket fırlatıldı.

Ramazan ayının başında Kaani, İsrail'e olası bir koordineli saldırıyı görüşmek üzere Suriye'de Filistinli direniş örgütlerinin liderleriyle toplantılar yaptı. Kudüs Gücü komutanı, İran'ın İsrail'in Suriye ve Lübnan'da Hamas ve İslami Cihad'a karşı planları hakkında bilgi aldığını iddia etti.

Geçen hafta, Kudüs Gücü komutanı Lübnan'da Beyrut'taki İran büyükelçiliğinde Hamas, Hizbullah ve Filistin İslami Cihad liderleriyle bir araya geldiği bir dizi toplantı düzenledi. Rapora göre toplantıyla aynı zamanda İsrail mevzilerine roket yağmuru yağdı.

Ayrıca Kaani'nin onları hızlı hareket etmeye çağırdığı ve İran'ın İsrail'i kendi saldırılarını yapmaktan caydırmak için saldırıları gerçekleştirmek için gerekli araçları sağlayacağını söylediği bildirildi. 3 Nisan'da Devrim Muhafızları danışmanları, İsrail'e bir saldırı planlamak için Beyrut'a gitti.

Kaani, Suriye'de İsrail'e atfedilen saldırılara yanıt olarak İsrail hedeflerine saldırmanın önemli olduğunu söyledi. Kaani'nin görüşmelerinden sonraki günlerde, İran'ın Ortadoğu'da bir ticari gemiye İHA saldırısı düzenlemeye hazır olduğuna dair istihbarat aldıktan sonra Amerikalı yetkililer de teyakkuza geçti.

ABD ve İsrailli yetkililer, İran'ın İsrail'e karşı yürüttüğü harekatın bir parçası olarak son iki yıl içinde Basra Körfezi ve Umman Denizi'ndeki ticari gemilere en az dört insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini, bunların en sonuncusunun geçen Şubat ayında yapıldığını söyledi. Önceki drone saldırıları İsrail'e bağlı gemileri vurmaya çalıştı. Buna cevaben ABD Donanması alışılmadık bir adım attı ve İran'ı vurabilecek seyir füzeleri taşıyan bir denizaltının Kızıldeniz'e geldiğini duyurdu. Ancak ABD yönetimindeki yetkililer, saldırı korkusunun azaldığını iddia etti. 

Tahran'ın temel hedefleri arasında komşularının İsrail ile diplomatik ilişki kurmasını engellemek yer alıyor. Son iki yıldır İran, onları, İran'ı tecrit etmek için bölgesel bir ittifak oluşturmaya yönelik ABD destekli çabalara katılmamaları konusunda alenen uyardı. Suudi Arabistan'ın İran'la diplomatik ilişkileri yenilemeye yönelik sürpriz anlaşması, İsrail'in Riyad ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik dış politika hedefine önemli bir darbe oldu.

İranlı yetkililer, İsrail'in Suriye'deki son saldırılarında, yakın bir danışmanı da dahil olmak üzere Devrim Muhafızları'nın çok sayıda askeri danışmanının öldürüldüğünü söyledi. Ynet'in Journal'a dayandırdığı habere göre, Fısıh tatili sırasında İsrail'e yönelik roket yağmuru, Suriye'de iki Devrim Muhafızı subayının öldürülmesine yanıt olarak yapıldı.

Pentagon belgelerinin sızması, İsrail'in gelecekteki olası bir saldırı için hava tatbikatı düzenlediğini ortaya çıkardı

Bir ABD istihbarat yetkilisi, sızan Pentagon belgeleri arasında yer alan bir belgede, İsrail'in 20 Şubat'ta "muhtemelen Kudüs'ün İran'a karşı harekete geçme kararlılığını göstermek için, görünüşe göre İran'ın nükleer programına bir saldırı simülasyonu yapmayı amaçlayan bir hava tatbikatı" düzenlediğini belirtti.

Raporda yer alan ve "çok gizli" olarak sınıflandırılan belgede, "CIA, İsrail'in yakın gelecekle ilgili planlarının ne olduğunu ve niyetinin ne olduğunu bilmiyor. İsrail, ABD'nin tepkisinin ne olacağını bekleyip görebilir. Uluslararası toplum, harekete geçip geçmemeye karar vermeden önce, IAEA'nın İran'ın nükleer programına ilişkin bulgularına ve İran dini liderinin nükleer silahlar için gereken düzeyde uranyum zenginleştirmeyi onaylayıp onaylamayacağına bağlı olacak."

Raporda ayrıca belgenin Başbakan Benyamin Netanyahu'nun "görünüşe göre İsrail'in nükleer programını caydırmak için İran'a saldırmak zorunda kalacağını hesapladığı" belirtiliyor.

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar