IRKÇI İSRAİL'DE 100 GÜN SÜREN İÇ SAVAŞ (HABER ANALİZ)

Benyamin Netanyahu'nun koalisyonunun ülkeyi alt üst etmesi sadece üç ay sürdü: İşte yargıyı elden geçirmeye yönelik çılgınca girişimi, kabus gibi bir krize nasıl dönüştü? 

Görüntülenme: 451 Tarih: 09 Nisan 2023 10:35
IRKÇI İSRAİL'DE 100 GÜN SÜREN İÇ SAVAŞ (HABER ANALİZ)

29 Aralık 2022'de yemin eden İsrail'in 37. hükümeti görevdeki 100. gününü kutluyor. Ancak Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki altıncı hükümet, henüz bir anlık lütfun tadını çıkaramadı.

Dünyanın dört bir yanındaki demokrasilerde, hükümetlere genellikle seçmenlerin, eleştirmenlerin, rakiplerin ve diğerlerinin ayakları yere basarken hoşgörü ve sabır gösterme eğiliminde olduğu 100 günlük bir ödemesiz süre verilir. Ancak bu norm, derinden bölünmüş uluslar için genellikle geçerli değildir ve kesinlikle bu ülke için geçerli değildir.

Haziran 2021'de Naftali Bennett başbakan olarak yemin ettiğinde, kendisine 100 günlük ödemesiz süre ayrıcalığı verilmedi. Netanyahu'ya sadık olanlar, Knesset genel kurulunda onu azarladılar ve ilk 100 günden siyasi ölümüne kadar her fırsatta hayatına küstüler.

Netanyahu ise 100 günlük ödemesiz süreye ihtiyaç duymayan biri olarak görülüyordu; son 15 yılın çoğunda iktidardaydı. Yeni bakanları var, ancak Netanyahu muazzam bir özgüven öngörmesine rağmen koalisyonunu yıkmak için mücadele ederken, hükümetin kurulması sırasında yararlanmış olabilecekleri herhangi bir ödemesiz dönem buharlaştı.

Hükümetin yemin töreninin hemen ardından ülke, onlarca yıldır benzeri görülmemiş bir çalkantıya girdi.

Kendini "tam teşekküllü" ilan eden sağcı hükümet, birleşik bir ses ve ortak hedeflerle istikrarın bir direği olarak duracağını iddia etti; bunun yerine, bu sesler ve hedefler ulusu parçalıyor.

Tapınak Dağı ve İsrail'in yönetilme şeklini değiştirme girişimi

Hükümetin yemin etmesinden birkaç gün sonra, 3 Ocak'ta Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, bunu yapmamak için defalarca yapılan uyarılara rağmen Tapınak Dağı'nı ziyaret etti . Kısa, habersiz ziyaret sabahın erken saatlerinde yapıldı. Ben Gvir, resminin kutsal yerde çekilmesini istedi - onun için, muhaliflerin yaygın isyan ve diplomatik sonuçlarla ilgili tahminlerine karşı bir zafer - ama oyalanmadı.

Ziyaret Arap dünyasının dört bir yanından öfkeli bir kınama dalgasını tetiklese de herhangi bir isyan yaşanmadı. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri, Netanyahu'nun ziyaret davetini iptal etti. Henüz Körfez ülkesine başka bir davet almadı.

4 Ocak'ta Adalet Bakanı Yariv Levin bir basın toplantısı düzenleyerek yargıyı elden geçirme planlarını açıkladı.

Levin, planını demokrasiyi güçlendirmeyi amaçlayan gecikmiş bir "reform" olarak çerçeveledi ve ilk aşamasında hükümetin yargı sistemini "onarmak" için beş alana odaklanacağını açıkladı: yargıçları atayan heyetin yapısını değiştirmek; mahkemenin mevzuatı hükümsüz kılma yetkisinin kısıtlanması; mahkemenin mevzuatı geçersiz kılması durumunda geçersiz kılma maddesi oluşturmak; bakanların kendi hukuk danışmanlarını atamalarına izin verilmesi  ve hükümet kararlarını ölçmek için kullanılan "makullük" testinin iptal edilmesi.

Levin'in basın toplantısından saatler önce, Başsavcı Baharav-Miara, Shas lideri Aryeh Deri'nin sağlık ve içişleri bakanı olarak atanmasını, en son 2022'de vergi kaçakçılığından olmak üzere önceki ceza mahkumiyetleri nedeniyle "aşırı derecede mantıksız" olarak nitelendiren bir görüş yayınlamıştı.

5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme, Deri'nin durumuyla ilgili bir duruşma yaptı. Alt metin açıktı: Yargıçlar, yargıdaki değişikliklere karşı telgraf çekiyorlardı ve Levin'in kararlarını iptal etmek için zamanlanmış gibi görünen duyurusundan yılmayacaklarını gösteriyorlardı.

Sokaklara çıkmak

7 Ocak Cumartesi günü, organizatörler alelacele elden geçirmeye karşı ilk büyük protestoyu bir araya getirdiler. Tel Aviv'deki Habima Meydanı'nda yaklaşık 30.000 kişi gösteri yaptı. Kalabalık çeşitliydi ve bazıları Filistin bayrakları taşıyordu.

Yanıt olarak Ben Gvir, polise Filistin bayrağı da dahil olduğunu söylediği terörü destekleyen amblemlerin toplum içinde sergilenmesini yasaklaması talimatını vereceğini duyurdu. Güvenlik güçleri göstericileri bayraklarla takip etmeye başladı.

9 Ocak'ta Birleşik Tevrat Yahudiliği MK Moshe Gafni'de bir kargaşaya neden olma sırası geldi. Haredi eğitim sistemini kendi kasalarından finanse etmeyeceklerini söyleyen (ulusal bütçenin finanse etmesi gerektiğini savunarak) yüzlerce şehir ve kasaba belediye başkanını kızdırdı. Gafni, belirsiz bir tehditle grupla "ödeşme" sözü verdi. Aynı gün Netanyahu, Levin'in revizyon planlarına karşı protestoları hükümetine karşı "yaygın kışkırtma" olarak nitelendirdi.

Ertesi gün, 10 Ocak , Otzma Yehudit MK Zvika Fogel, Muhalefet Lideri Yair Lapid ve Ulusal Birlik partisi başkanı Benny Gantz'ı vatana ihanetle suçladı ve tutuklanmaları için çağrıda bulundu. Netanyahu, Fogel'in yorumlarını birkaç saat sonra, önce muhalefeti eleştirmeden kınadı.

12 Ocak'ta, The Black Robes hareketinin bir parçası olarak ilk kez üst düzey hukuk görevlilerinin katıldığı ülke çapındaki protestoların bir başka sabahından sonra, Yüksek Mahkeme Başkanı Esther Hayut, zamanını tanımlayabilecek bir konuşma yaptı.

Hayut, Levin'in adli değişikliğini "adalet sistemini ezmek" anlamına gelen "dizginlenmemiş bir saldırı" olarak damgaladı. Uygulanması halinde, "İsrail'in bağımsızlığının 75. yıl dönümü, ülkenin demokratik kimliğine ölümcül bir darbe indirildiği yıl olarak anılacaktır" dedi.

Levin biraz geri çekildi - sert ve hızlı. Yüksek Mahkeme'nin "kendisini Knesset'in, halk referandumunun üzerinde tutan" bir siyasi parti olduğunu söyledi ve Hayut'u "sokakları ateşe vermeye" çalışmakla suçladı.

Ertesi gün, 13 Ocak'ta, hükümet bakanları Yoav Gallant ve Bezalel Smotrich ve dönemin IDF genelkurmay başkanı Aviv Kohavi, koalisyon anlaşmaları uyarınca Batı Şeria yetkilerinin Smotrich'e devredilmesi için bir araya geldi.

Smotrich, Kohavi ile çatıştığı için işler pekiyi gitmedi. Orduda savaş dışı bir rolde kısaltılmış bir görev yapan maliye bakanı, IDF genelkurmay başkanı hakkında "Kafası karışmış," diye yazdı.

14 Ocak'ta, özellikle yağmurlu bir Cumartesi gecesi, on binlerce protestocu Tel Aviv'deki Habima Meydanı'nın yanı sıra Hayfa ve Beersheba'da toplandı. Tahminler, mitinge 50.000 ila 80.000 göstericinin katıldığını gösteriyor, bunların çoğu sağanak yağmurun altında, ellerinde şemsiyelerle ayakta duruyor. Gösterilerin özellikle kararlı olacağı o andan itibaren belliydi.

15 Ocak'ta Likud MK Tally Gotliv, Levin'den Yargıtay Başkanı Hayut'u görevden almak için hamleler başlatmasını istedi.

Buna giden haftalarda Gotliv (birçok kez) Başsavcı Gali Baharav-Miara'nın görevden alınması çağrısında bulundu ve en az bir kez de İsrail Bankası başkanı Amir Yaron'un görevden alınması çağrısında bulundu.

Aynı gün kabine, LGBTQ karşıtı Noam grubundan aşırı sağcı MK Avi Maoz'a yetki devrini onayladı ve onu okullarda harici programlama gözetmeni olarak atadı.

Sonuç olarak, düzinelerce belediye başkanı, Maoz tarafından iptal edilmesi planlanan harici okul programlarını finanse etmeye devam edeceklerini belirten bir mektup kaleme aldı. İptal edilen müfredatı ücretsiz öğretmek için 160 kişilik bir eğitimci havuzu oluşturuldu. Maoz için herhangi bir eğitim rolüne itiraz eden veliler, öğretmenler ve okul yöneticilerinden çok sayıda dilekçe dağıtıldı.

Deri görevden alındı; protestolar tırmanıyor

16 Ocak'ta Levin, Netanyahu aleyhine açılan iddianamelerin "[yasal] sistemde düzeltilmesi gereken hatalar olduğu konusunda çok geniş bir kamuoyu anlayışına katkıda bulunduğunu" ileri sürdü.

Sosyal medya, Netanyahu'nun Yüksek Mahkeme'nin bağımsızlığını sonuna kadar savunacağına söz verdiği eski videoları, konuşmaları ve röportajlarıyla çalkalandı.

Aynı gün, ülkenin dört bir yanından binlerce öğrenci protestolara katıldı ve Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu başkanı MK Simcha Rothman, hukuk danışmanlarını yalnızca siyasi atamalara dönüştürmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı sundu.

17 Ocak'ta Levin ve Hayut ilk görüşmelerini yaptılar ama bir anlaşmaya varılamadı.

Ertesi gün, 18 Ocak, Yargıtay, Deri'nin bakanlık atamasını iptal etme kararını açıkladı. Netanyahu ve diğer koalisyon üst düzey yetkilileri, Deri'nin Kudüs'teki evine dayanışma ziyaretleri yaptı.

Eşcinsel olan Knesset Sözcüsü Amir Ohana, oraya giderken Deri'nin destekçileri tarafından kişisel tacize uğradı.

19 Ocak'ta Netanyahu, eski başbakanlar Yair Lapid ve Naftali Bennett'i de kovan şoförlerinin işe dönmesini engelledi ve onları mahkemelerden tedbir kararı almaya zorladı. Netanyahu, Başbakanlık Ofisi hukuk danışmanı Shlomit Barnea Pargo'nun kabine toplantısına katılmasını da engelledi.

Pargo, o günün ilerleyen saatlerinde başbakana, Yüksek Mahkeme'nin emri uyarınca Deri'yi kabinesinden çıkarmasını emrettiği bir mektup gönderdi. İsteksizliğini açıklayan Netanyahu, talebi birkaç gün sonra yerine getirdi.

19-20 Ocak gecesi, IDF askerleri ve Sınır Polisi güçleri, yakın zamanda ölen Haham Haim Drukman adına kurulan Or Chaim olarak bilinen yasadışı bir Batı Şeria karakolunu tahliye etti. Smotrich tahliyeyi durdurma emri verdi. Savunma Bakanı Gallant bunu görmezden geldi.

Netanyahu, Gallant'ı destekledi ve Smotrich, koalisyon anlaşmalarında Netanyahu tarafından kendisine vaat edilen Batı Şeria yetkilerini hâlâ almadığı gerçeğinden şikayet etmeye devam etti.

21 Ocak Cumartesi gecesi, Tel Aviv'deki Kaplan Caddesi ile Begin Road arasındaki kavşakta yaklaşık 100.000 protestocu toplandı - yargı revizyonuna karşı bugüne kadarki en büyük protesto.

Yüzlerce kişi, Başkan Isaac Herzog'un Kudüs'teki resmi konutunun yanı sıra Beersheba, Herzliya, Hayfa ve diğer yerlerde gösteri yaptı. Lapid, ilk kez Tel Aviv mitingine katıldı.

22 Ocak'ta MK Miki Zohar liderliğindeki Kültür ve Spor Bakanlığı, ülkenin çevresindeki yerel meclislere Şabat sırasında kültürel faaliyetleri durdurma emri verdi. 2021'de, önceki hükümetin kültür ve spor bakanı olan Chili Tropper, belediyelerin Şabat sırasında müzeler ve miras alanları açmasına izin vermişti. Zohar'ın kararı öfkeyle karşılandı ve Netanyahu hemen kararını iptal etmesini emretti.

23 Ocak'ta Deri, darbe yapan hukukçulara karşı uyarıda bulunduğu bir Şas fraksiyonu toplantısı düzenledi. Netanyahu toplantıya katılarak destekleyici bir konuşma yaptı.

"Yasalara göre hareket ediyoruz. İsrail Devleti'nin anarşistlerin eline geçmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Aynı gün, daha muhafazakar Ariel ve Bar-Ilan üniversiteleri de dahil olmak üzere tüm İsrail üniversitelerinin başkanları, revizyona karşı uyarıda bulunan bir basın açıklaması yayınladı. "Levin'in planları beyin göçüne ve uluslararası izolasyona neden olacak" diye yazdılar.

O öğleden sonra, makroekonomi profesörü Moshe Hazan, gelişen protesto hareketinde daha aktif bir rol almak istediği için İsrail Merkez Bankası'ndaki altı kişilik para komitesindeki görevinden istifa etti.

24 Ocak'ta Netanyahu , Smotrich ile Gallant arasında Batı Şeria'ya söz verilen yetkiler konusunda sürmekte olan anlaşmazlığı sona erdirmeye çalıştı. Herhangi bir sonuca ulaşılamadı.

Yine o gün MK Gafni, ülkenin dört bir yanındaki milli park kaynaklarında ve plajlarda zorunlu cinsiyet ayrımcılığı fikrini ortaya atarak öfkeyi ateşledi. Likud hemen yanıt verdi: "Statüko zarar görmeyecek."

Ülke genelinde yüzlerce öğretmen ve teknoloji endüstrisi çalışanı, adli değişikliği protesto etmek için dışarı çıktı. Teknoloji çalışanları, Tel Aviv'in merkezinde yolları kapattı ve savcıları temsil eden bir kuruluş iş anlaşmazlığı ilan etti.

Başkan Herzog bir eğitim konferansında bir konuşma yaptı ve ilk kez değil, çoğunu "zor anlaşmazlıklara" ve demokratik temellerin, yani medeni hakların "kutsal bir şey" olduğu gerçeğine ayırdı.

Değişim rüzgarları

25 Ocak, revizyona karşı savaşın yönünde kritik bir değişikliğe tanık oldu. Bazıları daha önce Netanyahu altında çalışmış olanlar da dahil olmak üzere ekonomistler ve yerel iş liderleri tarafından imzalanan ve revizyonun İsrail'in ekonomik geleceğini tehlikeye attığını iddia eden bir mektup yayınlandı . Sonraki haftalarda çeşitli endüstrilerde bir dizi başka benzer mektup, açıklama ve gösteri için kapıları açan bu mektuptu.

26 Ocak'ta Papaya Global CEO'su Eynat Guez, şirketinin sermayesini ülkeden çekip daha güvenli olacağı yurt dışına taşıyacağını duyurdu.

Guez'in kararı, onun liderliğini takip etmeyi planlayan bir iş dünyası liderleri dalgasını ortaya çıkardı. Wiz CEO'su Assaf Rappaport, gelecekteki planlanan yatırımların (300 milyon $ değerinde) İsrail'de yatırılmayacağını açıklayarak ona katıldı.

İki gün sonra, 27 Ocak'ta Netanyahu, İsrail'in GSYİH'sının aslında daha az “yasallaştırma” nedeniyle güçleneceğini iddia ederek, yargısal yeniden yapılanmasının ekonomiye zarar vermeyeceğini açıklamak için Tel Aviv'de yaklaşık 25 şirket yöneticisini bir araya getirdi. Netanyahu'nun Tel Aviv'de görüştüğü kişilerin kimlikleri bir sır olarak kalıyor; toplantıdan yayınlanan bir fotoğraf, toplantıya katılanların yalnızca sırtını gösteriyor.

Ancak gazeteciler daha sonra toplantıda banka müdürlerinin Netanyahu'yu paranın ülkeden çıkacağı konusunda kesin bir şekilde uyardığını öğrendi. Kısa bir süre sonra, İndirim Bankası CEO'su Uri Levin, revizyona karşı protestolara katılacağını söyledi.

O gün Twitter, aşırı sağcı Otzma Yehudit partisinin milletvekili Almog Cohen'i, Cenin'de çoğu silahlı dokuz Filistinliyi öldüren bir IDF operasyonuna övgüde bulunduktan sonra askıya aldı. Silahsız bir kadın da öldürüldü. Cohen, "Cenin'deki savaşçıların iyi ve profesyonel çalışmaları, onları öldürmeye devam edin," diye yazdı ve daha sonra sivillerin değil, yalnızca teröristlerin ölümlerini övdüğünü açıkladı.

O gece, Kudüs'ün Neve Yaakov mahallesinde düzenlenen terör saldırısında yedi İsrailli öldürüldü. Ben Gvir olay yerine geldi ve yerel sakinlerle alay etti: "Bu senin gözetimindeydi," dedi biri ona.

28 Ocak Cumartesi sabahı Ben Gvir, Baharav-Miara'yı terör zanlısının ailesinin evini mühürleme talebinde tereddüt etmekle eleştirdi.

Aynı sabah, Doğu Kudüs'ün Davut Şehri yakınlarında, Eski Şehir surlarının hemen dışında, 13 yaşındaki bir çocuk tarafından başka bir silahlı saldırı düzenlendi. Adı açıklanmayan bir IDF subayı yaralandı ve olaydan ancak beş hafta sonra hastaneden taburcu edilecekti.

O kanlı Şabat'ın ardından, Cumartesi gecesi ülke çapında birçok farklı yerde on binlerce insan yeniden gösteri yaptı. Revizyona karşı savaşlarına devam etmeden önce, hafta sonu terör kurbanlarının anısına bir dakikalık sessizlik için durakladılar.

Bu arada, televizyon muhabirleri saldırının sonrasını haber yapmak için Doğu Kudüs'ün derinliklerindeki bir Yahudi mahallesi olan Neve Yaakov'a akın etti, ancak bazı yerel halkın şiddeti ve gözdağıyla karşılaştı. Olay, polis şefi Kobi Shabtai tarafından kınandı.

30 Ocak'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail'e geldi ve burada Netanyahu'yu yalnızca geniş bir kamuoyu mutabakatı ile desteklenen yasal değişiklikleri sürdürmeye teşvik etti. Blinken ayrıca başbakana, Yahudi devletinin ABD ile ilişkisinin “ortak değerler” üzerine kurulu olduğunu hatırlattı.

31 Ocak'ta Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu başkanı Rothman, işçi sendikası üyelerinin grev eylemi başlatma hakkını kısıtlamayı amaçlayan yasa tasarısını sundu.

Başkan içeri giriyor

1 Şubat'ta İsrail'in 37. hükümeti, tıpkı Naftali Bennett ve ondan önceki Netanyahu liderliğindeki önceki hükümetler gibi, devletin izinsiz inşa edildiğini söylediği bir Bedevi kampı olan Khan al-Ahmar'ın tahliyesine ilişkin kararı mahkemeden ertelemesini talep etti.

Bu arada Ben Gvir, Filistinli mahkumların gereksiz lüks ve ayrıcalıklar olduğuna inandığı şeyleri kısıtlamak için Filistinli mahkumların taze pişmiş pide yapmasını yasaklayacağını söyledi.

Aynı gün Levin bir röportajda, yargıçları görevden almaya başlayarak ve yenilerini atamak için hükümet kontrolündeki bir paneli kullanarak, mahkemenin yapısını sağ kanadın tercih ettiği hukukçulara kaydırma sürecini hızlandırabileceğini söyledi.

2 Şubat'ta Baharav-Miara, Netanyahu'nun yargı revizyonuna herhangi bir şekilde karışmasını yasaklayan bir görüş yayınladı ve Netanyahu'nun hâlâ mahkeme önünde olan bir dizi yolsuzluk davasındaki iddianameleriyle ilgili bir çıkar çatışmasına işaret etti.

O günün ilerleyen saatlerinde Netanyahu, göreve döndüğünden beri bir Batı ülkesine yaptığı ilk resmi ziyaret için Fransa'ya gitti.

Le Monde'un bildirdiğine göre, ziyaret sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Netanyahu'ya İsrail'in elden geçirme planlarını sürdürmesi halinde Paris'in Yahudi devletinin artık bir demokrasi olmadığı sonucuna varacağını söyledi.

Perşembe gününden Cumartesi gecesine kadar uzanan ziyaret, net bir diplomatik veya ekonomik başarı sağlamadı; hafta sonu Avrupa başkentlerine yapılan ve benzer sonuçlara yol açan birkaç gezinin ilki.

Netanyahu, İsrailli gazetecilere Fransız iş liderleriyle yaptığı başarılı bir toplantı hakkında kükredi, ancak başbakanın zirvede koalisyon politikaları nedeniyle eleştirildiğini bildiren hesap, basında hızla ortaya çıktı.

Netanyahu Paris'teyken, ABD'nin en büyük yatırım bankası JP Morgan Chase, İsrail'in yasal revizyonunun gizli tehlikelerini tartışan bir şirket içi belge yayınladı.

4 Şubat Cumartesi günü, yaklaşık 100.000 kişi Tel Aviv'deki büyük bir protestoya katılmak için dışarı çıktı ve binlerce kişi daha ülke çapında mitinglere katıldı.

5 Şubat'ta yüzlerce kadın, revizyonun geçmesi durumunda İsrail'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin olası bozulmasını protesto etti.

O akşam, Başkan Herzog, koalisyonun yasama sürecini dondurması ve muhalefetle arabuluculuk yapması için ulusa seslendi. Levin, yasama süreci tüm hızıyla devam ederken, muhalefetin her an Knesset'te yasa tasarılarının esasını tartışabileceğini ilan ederek öneriyi hemen reddetti.

8 Şubat'ta binlerce yedek asker, yeni başlayan bir IDF ile Ürdün'ün Arap Lejyonu arasında 1948'de ünlü bir savaşın yapıldığı yer olan Latrun'dan yaklaşık 25 kilometrelik (15,5 mil) bir yürüyüşle Kudüs'e üç günlük bir yürüyüş başlattı . Yürüyüş, Yargıtay önünde büyük bir mitingle sona erdi. Yedek kuvvetler yürüyüşe başlarken Enformasyon Bakanı Galit Distel Atbaryan onları açıkça Almanya ve İran tarafından finanse edilmekle suçladı.

İranlılar pek aldırış etmese de, yorumlar Berlin'de küçük bir tartışmaya neden oldu ve Alman büyükelçisi Stephan Seibert'in şaşkın açıklama taleplerine yol açtı.

9 Şubat'ta, koalisyonun bir üyesi olan Shas partisi, Batı'da mütevazi bir şekilde giyinmeyi altı aya kadar hapis veya 10.000 NIS (2.900 $) para cezasıyla cezalandırılabilecek bir suç haline getirecek bir yasa tasarısı önerdiğini duyurdu. Duvar veya orada Hahambaşılık tarafından tanınmayan bir şekilde, örneğin karışık cinsiyetli bir konfigürasyonda dua etmek. Tasarı şiddetli eleştirilerle karşılandı ve birkaç saat içinde Netanyahu, kutsal mekanda statükoyu olduğu gibi bırakma sözü veren bir video yayınlamak zorunda kaldı.

O akşam, polis, Kudüs'ün Azza Caddesi'ndeki başbakanın özel konutunun önünde meşale ışığında bir miting düzenleyen göstericileri dağıtmak için güçlü taktikler kullandı. Sahnelerden öfkelenen Ben Gvir, Kudüs polis şefi Doron Turgeman'ı polisin yumuşak tepkisi olarak tanımladığı şey için azarlaması için çağırdı.

Bakanın Turgeman'ı giydirme kararını duyurduğundan emin olduktan sonra, polis şefi Shabtai, Kudüs komutanını destekleyen ve Ben Gvir'i polisleri sahada görev yaparken beklemek yerine disipline etmeye çalıştığı için azarlayan kendi açıklamasını yayınladı.

10 Şubat'ta Filistinli bir terörist, arabasını başkentin Ramot semtinde kalabalık bir otobüs durağında bir grup insanın üzerine sürdü ve ikisi genç erkek kardeş olmak üzere üç kişiyi öldürdü. Saldırı, yasa ve düzeni yeniden tesis etme vaadiyle seçilen Ben Gvir ile seleflerinin teröre tepkisiyle alay eden hükümetin emniyet ve asayiş sağlayıp sağlayamayacağı konusunda daha rahatsız edici soruları gündeme getirdi.

Saldırı mahallinde, Ben Gvir, Shabtai ile önceki kamuoyu tartışmalarından saatler sonra tartışırken görüldü.

Bakan, Filistin terörünü durdurmak için 2002'de Batı Şeria'da bir ay süren kampanyaya benzer geniş bir saldırı için herhangi bir askeri hazırlık veya kabine onayı olmamasına rağmen, Doğu Kudüs'teki Savunma Kalkanı Operasyonu'nun devamının başlatılması için alenen çağrıda bulundu.

Planı hızla başbakan tarafından kesildi. Netanyahu, Ben Gvir'i küçümsemek için yaptığı açıklamada, "Kudüs'teki otoyollardan operasyon duyurusu yapmıyoruz" dedi.

11 Şubat'ta ülke çapında 100.000'den fazla kişi Tel Aviv'deki Ayalon otoyolunu kapatırken gösteri yaparken, 18 emekli yüksek mahkeme yargıcı Levin'in elden geçirme önerisini reddeden bir bildiri yayınladı. Bazıları önceki Netanyahu hükümetleri altında çalışmış olanlar da dahil olmak üzere 12 eski Ulusal Güvenlik Konseyi başkanından ayrı bir açıklama, koalisyon ve muhalefeti uzlaşma görüşmeleri yürütmeye çağırdı.

12 Şubat'ta The New York Times, Thomas Friedman'ın ABD Başkanı Joe Biden'ın ilk kez yargı revizyonuna ağırlık verdiğinden alıntı yaptığı bir köşe yazısı yayınladı.

Biden, "Temel değişiklikler için fikir birliği oluşturmak, insanların onları benimsemesini sağlamak ve böylece sürdürülebilmeleri için gerçekten önemlidir" dedi.

Aynı gün, İsrail güvenlik kabinesi, Batı'dan olağan kınama dalgasını çekerek, Batı Şeria'daki dokuz ileri karakola yetki verdi. Aynı zamanda Gallant, Nahliel Batı Şeria yerleşiminin dışındaki yasadışı bir karakolun boşaltılmasını emretti.

O gece Herzog, revizyonun savunucuları ve muhalifleri arasında bir uzlaşma anlaşmasının temelini oluşturabileceğine inandığı temel ilkeleri ortaya koyan ulusa bir konuşma yaptı.

Konuşmanın ardından İletişim Bakanı Shlomo Karhi, "reformlara tüm gücümüzle devam" çağrısında bulunarak, ara verilmeyeceğini belirtti.

13 Şubat, çeşitli yerlerde düzenlenen mitinglerle işletmeler, avukatlar ve okullar için ulusal bir grev günü olarak belirlendi.

Kudüs'te, Knesset'in Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu, yargıçları atayan ve Yüksek Mahkeme'nin yarı anayasal Temel Yasaları iptal etmesini engelleyen panelin kontrolünü koalisyona veren bir yasa tasarısını onayladı.

Revizyon paketinin ilk parçasını ilk okuması için Knesset'e gönderme hamlesi, toplantı odasında şiddetli kınamalarla karşılandı. Dışarıda, Kudüs'ü dolduran protestocu kitleleri yasaya karşı yürüdü.

14 Şubat'ta Lapid , Herzog ile bir araya geldi ve revizyon sürecinin uzlaşma müzakereleri lehine dondurulması çağrısını yineledi.

'Frenleri pompalayın'

15 Şubat'ta Savunma Bakanlığı, Batı Şeria'daki Shiloh yerleşimi yakınlarındaki Filistinlilere ait özel araziye yerleşimciler tarafından dikilen ağaçları sökmek için harekete geçti. Smotrich operasyonu engellemeye çalıştı, ancak işe yaramadı. Gallant, ağaçların kaldırılmasını emretmişti ve Netanyahu, operasyonu ancak operasyon bittiğinde durdurmak için müdahale etti.

Smotrich o akşam böyle bir operasyonu durdurma yetkisine sahip olmadığını itiraf etti.

Shin Bet istihbarat servisi başkanının Ben Gvir'i eylemlerinin ve davranışlarının bölgede şiddete yol açabileceği konusunda uyardığı bildirildi.

Hayfa'da düzinelerce teknoloji çalışanı bir protesto düzenledi.

Koalisyon kırbacı Ofir Katz, yargı revizyonu konusunda uzlaşmaya varılması için herhangi bir olasılık görmediğini söyledi.

16 Şubat'ta Başkan Herzog, Başsavcı Gali Baharav-Miara'dan, bir çıkar çatışması kararına rağmen Netanyahu'nun hükümetinin yasal olarak yenilenmesiyle ilgili uzlaşma görüşmelerine katılmasına izin vermesini istedi.

Shabtai, memurlarına protesto hakkının demokratik bir hak olduğunu ve polisin göstericilere karşı profesyonelce ve dikkatli davranması gerektiğini açıklayan bir mektup gönderdi. Shabtai ve Ben Gvir arasındaki uçurum genişlemeye devam etti.

Polis, ülkenin kuzeyindeki bir savaş anıtı alanından bombalanan bir askeri tankın, görünüşe göre revizyonu protesto eden eski bir askeri grup tarafından çalınmasının ardından soruşturma yürüttüklerini duyurdu. Sağ, aktivistleri askeri darbeye kışkırtmakla suçladı.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides bir podcast'e, Netanyahu'ya hükümetinin yargı revizyonunda "frene basmasını" tavsiye ettiğini söyledi.

18 Şubat'ta Tel Aviv, Kudüs ve diğer İsrail şehirlerinde 100.000'den fazla insan toplandı. Kfar Saba gibi daha küçük şehirler bile on binlerce kişinin katıldığı protestolar düzenledi. Bir önceki Netanyahu hükümetinin eski Shin Bet şefi Yoram Cohen, kalabalığa İsrail'in demokratik olmayan bir devlet olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek başkentteki gösterilere katıldı.

Tel Aviv mitinginin sonunda protestocular şehrin Ayalon Otoyolunu yeniden trafiğe kapattı.

19 Şubat'ta cumhurbaşkanı, yargı revizyonu tartışmasının her iki tarafıyla da görüştüğünü ve birkaç gün içinde bir anlaşmaya varmanın mümkün olduğunu söyledi.

Aynı gün Netanyahu, Filistin kışkırtmasıyla mücadele etmekle görevli bir bakanlar kurulu kurdu. Başkanlığına, daha önce tahrikten hüküm giymiş olan Ben Gvir'i atadı.

20 Şubat'ta Shin Bet şefi Ronen Bar, İsrail toplumu içindeki gerilimlerin ülkenin istikrarını tehlikeye attığı konusunda uyardı.

O akşam Knesset, yargısal seçim komisyonunu yeniden yapmak için tasarının ilk okumasını yaptı ve koalisyona atamaların kontrolünü Yüksek Mahkeme'ye verdi, bu da kolayca geçti.

Lapid ve Gantz, tasarının ilerlemesiyle artık uzlaşma görüşmeleri için herhangi bir zemin kalmadığını açıkladılar. Yine de Netanyahu, yasayı durdurmayı reddederken, müzakereler konusunda muhalefete alenen tekliflerde bulunmaya devam etti.

Sabah gösterileri için milletvekillerinin evlerinin önünde toplanan protestocular, oylama içeride yapılırken Knesset'in elden geçirilmesine karşı miting yapmak için öğleden sonra Kudüs'e gittiler. Kudüs'te birçok yol kapatıldı.

Daha önce, Knesset'in Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu'nun hukuk danışmanı, yargı denetiminin kapsamını kökten sınırlayan, planlanan ilave yasanın, ifade özgürlüğü ve din özgürlüğü de dahil olmak üzere temel insan haklarını ve medeni hakları korumasız bırakacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Oylama gece yarısını geçerken, Otzma Yehudit'ten MK Almog Cohen telefonundan canlı yayın yapmaya başladı.

Hızla viral olacak görüntülerde, Almog'un hayvan sesleri çıkardığı ve Arap milletvekili Ahmad Tibi'ye ırkçı hakaretler kullandığı ve milletvekilleri Ofer Kassif ve Merav Ben-Ari'ye aşağılayıcı sözler söylediği duyulabiliyordu.

Knesset Sözcüsü Amir Ohana, Knesset plenumunda canlı yayını yasaklayarak yanıt verdi. Resmi bir kınama yoktu.

21 Şubat'ta Levin, başsavcıyı yakında kovabileceğini ima etti. Baharav-Miara ise caydırılmayacağını ve görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.

Düzinelerce Hava Kuvvetleri subayı, eski bir pilot olan Likud MK Yoav Kisch'in evinin önünde protesto gösterisi yaptı ve Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrail Bankası'nın faiz oranlarını artırma kararını eleştirdi.

Cohen'in yorumları, Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası'ndaki hisse senedi fiyatlarının düşmesine yardımcı oldu ve başbakanın merkez bankasının devam eden bağımsızlığını onayladığı bir dizi İngilizce ve İbranice tweet'ini tetikledi. Eleştirmenler, şu anda tehdit altında olan yargının bağımsızlığını savunan önceki yorumlarını hatırlayarak, ona bu konuda güvenilip güvenilemeyeceğini sorguladılar.

Yine 21 Şubat'ta BM, İsrail'i yargıdaki makyajını durdurmaya çağırdı, ancak İsrail'de çok az kişi dikkate aldı. Adalet Bakanı Levin, süreci durdurmaya yönelik tüm girişimlerin başarısız olacağına söz verdi.

Dört yüz elli eski Shin Bet çalışanı, teşkilatın eski başkanı bakan Avi Dichter'e yazarak hükümetinin İsrail demokrasisini tehlikeye attığını söyledikleri yasama çabalarını durdurmaya çağırdı. Dichter yanıt vermedi.

Protestolardan pogroma

22 Şubat'ta Knesset, ön okuma yoluyla Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini geçersiz kılacak veya sınırlayacak başka bir yasa tasarısı sundu.

Önerilen yasalar arasında, mahkemenin bakanları diskalifiye etme yetkisini kaldırarak Aryeh Deri'yi bakanlık görevine iade eden bir yasa tasarısı da yer aldı. Ön okumada ayrıca 61 oy geçersiz kılma maddesi, devlet hastanelerinin Fısıh Bayramı sırasında mayalı ürünlerin girişini yasaklamasına izin veren “hametz yasası” ve hahamlık tarafından yürütülen dini mahkemelerin yetkisini genişletmeyi amaçlayan yasalar da onaylandı.

Ekonomik bir çöküşten korkan Netanyahu, koalisyon milletvekillerine İsrail Bankası'nın kararları hakkında alenen yorum yapmayı bırakmalarını söyledi.

23 Şubat'ta Knesset Finans Komitesi, Netanyahu'nun ailesinin iki özel konutundaki konut giderlerinin yanı sıra yeni giysiler için yılda 45.000-80.000 NIS (12.000-22.000 $) ödemesi talebini onayladı.

Aynı gün Gallant, Batı Şeria'nın uzun süredir aranan yetkilerini Smotrich'e devreden bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya göre, Batı Şeria'daki sivil yetkilerin çoğunluğu, aralarında Batı Şeria'daki inşaat projelerini izleme ve uygulamadan sorumlu organın da bulunduğu Smotrich'e devredilecekti. IDF, yerleşimciler tarafından yasadışı olarak kurulan yeni karakolları boşaltma hakkını korumaya kararlıydı.

24 Şubat'ta bazı Mossad casus teşkilatı çalışanları yargı programına karşı gösterilere katılmak için izin istedi.

Netanyahu, eleştirmenlerin sokaklarda olup bitenlerden kopukluğunun bir göstergesi olarak gördüğü sözlerinde, protestocuları aşı karşıtı olmakla ve devletin doğal gaz çıkarma anlaşmasına karşı yürüyen aynı kişileri görmezden geldi.

Daha sonra, yüksek rütbeli tuğgenerale kadar bir dizi rütbe ve birimi temsil eden IDF'deki yedek askerler, yasal revizyon yasa tasarıları kabul edilirse yedek kuvvetlerde görev yapmayı reddedeceklerini söylediler. “Diktatörlükte değil, demokratik bir devlette hizmet etmeyi kabul ettik” dediler.

25 Şubat'ta yaklaşık 160.000'i Tel Aviv'de olmak üzere tahminen 300.000 kişi protesto için dışarı çıktı. Göstericiler arasında, o zamandan beri bir dayanak noktası haline gelen ikonik Handmaid's Tale kostümleri giymiş yaklaşık 500 kadın vardı.

Tel Aviv'de ayrıca Netanyahu'nun eski genelkurmay başkanı (2019'a kadar) ve yakın sırdaşı Yoav Horovitz de vardı.

Mitingin sonunda protestocular Ayalon Otoyolu'nu bir kez daha trafiğe kapattı ve boşalmış caddede bazı ateşler yaktı.

İngiliz haber kuruluşu The Financial Times, "revizyonun İsrail, Orta Doğu ve Batı için ciddi sonuçları olacağını" söyleyen bir başyazı yayınladı.

26 Şubat sabahı, teröristler Batı Şeria'nın Filistin kasabası Huwara'dan geçerken bir İsrail arabasına ateş açarak Hallel ve Yagel Yaniv kardeşleri öldürdüler.

Olay, İsrailli yetkililerin Ürdün'ün Akabe kentinde Filistin Yönetimi ile Oslo Anlaşmalarının yeniden tasdiki ve yeni yerleşim onaylarını dört ay süreyle durdurma taahhüdü konusunda anlaşmaya varması sırasında meydana geldi.

O akşam yüzlerce İsrailli Filistin kasabasına ve bölgedeki diğer köylere girerek insanlara saldırdı ve 15 ev ve düzinelerce aracı ateşe verdi, bölgenin komutanı IDF generali daha sonra pogrom olarak adlandırdığı bir olayda. IDF, düzeni sağlamak için birkaç saat ayırdığı ve yerleşimcilerin planlarıyla ilgili istihbaratı dikkate almadığı için eleştirildi. Olay dünyanın dört bir yanından kınamalara neden oldu.

IDF'nin istihbarat ve araştırma kanadından düzinelerce yedek asker ve komutan, yargı reformları gerçekleşirse hizmetlerini durduracaklarını söyledi.

27 Şubat'ta, Otzma Yehudit partisi, hükümetin yumuşak Batı Şeria politikalarını gerekçe göstererek, Netanyahu'nun konuşma yapacağı Knesset oturumunu boykot etmeyi seçti. Bakan yardımcısı Avi Moaz, kendisine verilen yetki eksikliğini protesto etmek için görevinden istifa etti.

Aynı gün yerleşimciler, Huwara'da IDF askerlerine çarpmaya çalışmakla ve onlara taş atmakla suçlandı.

Otzma Yehudit MK Zvika Fogel , Huwara'daki saldırıyı "çok olumlu" olarak nitelendirerek, "Köyleri yakmaya ihtiyacımız var" diyerek ve bunun büyük bir caydırıcı etki yapacağını tahmin ederek, yerleşimcilerin Filistinli sivillere karşı uyanıklığına güçlü bir destek sundu . Partideki diğerleri de saldırıyı övdü.

Direniş ve kuaför kuşatması

1 Mart Çarşamba, protesto organizatörleri tarafından bir " aksaklık günü " olarak ilan edildi ve revizyonun duyurulmasından bu yana en dramatik günlerden biri olacaktı. Dış eğitim kurumları da dahil olmak üzere ülke genelinde protestolar ve yol kapatmalar düzenlendi.

Ancak bu sefer polisin tepkisi farklıydı; sersemletici bombalar gibi daha agresif taktikler kullanıldı. Tel Aviv polis şefi Amichai Eshed birkaç günlüğüne ülkeyi terk etmişti ve yerine yardımcısı David Filo geliyordu. Polis protestocu kalabalığı kontrol etmeye çalışırken, Ben Gvir ve Shabtai Tel Aviv'deki polis merkezine geldi. . Bazılarına göre saldırgan polis taktikleri, aşırı şahin bakanı etkileme girişimi gibi görünüyordu.

Polis, göstericilerin polis memurlarına taş ve başka şeyler fırlattığını iddia etti, ancak olay yerinden alınan görüntülerde böyle bir saldırı görülmedi. Bir protestocunun kulağı patlayan ses bombası nedeniyle ciddi şekilde hasar görürken, bir avuç gazeteci ve sivil hafif yaralandı.

Aynı gün bir konferansta Smotrich ile röportaj yapıldı ve burada kendisine hükümet üyelerinden Filistin'in Huwara köyünü yakma çağrıları soruldu. "Bence Huwara köyünün yok edilmesi gerekiyor. İsrail Devleti'nin bunu yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi ve işin kişisel uyanıklıkla yapılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumları ülke genelinde öfkeyi körükledi ve daha sonra dünya çapında seker ve Smotrich'i uluslararası çapta istenmeyen adam haline getirir.

Günün protestoları, dönüm noktası olacak bir olayla kapandı. Gece çökerken, protestocu WhatsApp grupları arasında, başbakanın eşi Sara Netanyahu'nun, protestoların tam kalbindeki bir Kikar Hamedina salonunda saçını yaptırdığı söylentisi yayıldı: Tel Aviv. Kısa sürede salonun etrafı en az 1000 kişilik bir kalabalıkla çevrildi ve daha fazlası da yolda.

Polis, Netanyahu'yu kuaförden çıkarmak için ata binmiş polis de dahil olmak üzere özel kuvvetler gönderdi. İçeride mahsur kalan başbakanın karısı, daha sonra Netanyahu ve müttefiklerinin karısının hayatının tehdit edildiğine dair iddialarına rağmen, nihayetinde barışçıl bir operasyon olan, onun çıkarılmasını koordine etmek için Ben Gvir ve eşi Ayala ile telefonda konuştu.

3 Mart'ta, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve hatta Washington da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından Huwara yorumları nedeniyle Smotrich'e kınamalar yağmaya devam etti. Düzinelerce Yahudi örgütü, Smotrich'in DC'de hitap etmesi planlanan İsrail Tahvilleri Konferansı'nda sahne almasını engellemek için bir çağrı yayınladı.

4 Mart Cumartesi gecesi İsrail genelinde yüzlerce protesto düzenlendi. Göstericiler Ayalon Otoyolunu trafiğe kapattı.

5 Mart Pazar günü, Yasama Bakanları Komitesi, Netanyahu da dahil olmak üzere politikacıların yasal savunmalarını özel kişilerden gelen bağışlarla finanse etmelerine izin verecek bir yasa tasarısını kabul etti. Bu, başsavcının mevzuata muhalefetine rağmen geldi.

Yine o gün, IDF Genelkurmay Başkanı Halevi, Netanyahu'yu hizmeti reddeden yedek askerlerin sayısının arttığı konusunda uyardı ve IDF'nin operasyonel hazır olma durumunu tehdit etti.

6 Mart'ta, Yahudi Purim bayramında, 200 askeri doktor yedek görev için gönüllü olmayı reddedeceklerini açıkladı.

Doktorlar, hizmet için rapor vermeyi açıkça reddeden ordunun en övülen yedek askerlerine katıldı: Birim 68'den savaş pilotları, IDF'nin seçkin istihbarat Birimi 8200'deki yüzlerce özel operasyon personeli, helikopter arama ve kurtarma Birimi 669'dan bir grup ve diğerleri.

Konu alevlenirken, Savunma Bakanı Gallant ret olgusuna karşı çıktı ama aynı zamanda "sağdan veya soldan IDF askerlerini aşağılayanların kamu hizmetinde yeri olmadığını" vurguladı.

8 Mart'ta Kohelet Politika Forumu baş ekonomisti Michael Sarel, revizyon önerisinin ekonomiye ciddi zararlar verebileceği konusunda uyardı. Açıklama, hükümetin elden geçirme hamlesine derinden dahil olan muhafazakar bir düşünce kuruluşunun başkanından gelen şok edici bir itiraftı.

O akşam kırmızı giyen binlerce kadın, Dünya Kadınlar Günü'nü "kırmızıçizgi çizen" protesto pankartı altında insan zincirleri oluşturarak kutladı. Benzer olaylar ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde de yaşandı.

Protesto grupları, 9 Mart'ı revizyona karşı “ direniş günü ” ilan etti. Gün, aktivistlerin Kudüs'teki Kohelet Politika Forumu'nun ofis kapılarını dikenli teller ve kum torbalarıyla kapatmasıyla başladı.

Sabah saatlerinde İsrail'in sahil yolu, üniversite kampüsleri ve önemli kavşaklarda çeşitli gösteriler düzenlendi. Hayfa Körfezi'nde aktivistler bir filo kurarak limanın girişini kapattı.

Yüzlerce protestocu, Netanyahu'nun devlet ziyareti için Roma'ya uçmasını engellemek amacıyla Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda arabalarında toplandı. Protestocuları kandırmak amacıyla, Kudüs'teki Hadassah Ein Kerem Hastanesi'nden sahte bir helikopter havalanırken, başbakan başka bir helikopterle havalimanına uçtu.

Netanyahu ayrılmadan önce, kitlesel gösteriler ışığında ziyaretini kısaltmaya karar veren ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya geldi.

Austin havaalanına indi, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nin yakınlardaki ofislerinde Netanyahu ve diğer hükümet yetkilileriyle görüştü ve tıpkı tehlikeli bir ülkeyi ziyaret ediyormuş gibi hızla oradan ayrıldı.

Protestocular, kalabalığı ülke çapında dağıtmak için tazyikli su ve atlı kuvvetler yerleştiren polisle karşı karşıya gelirken, İsrail sokakları kitlesel gösterilere ve yol kapatmalara ev sahipliği yaparken Netanyahu Roma'ya uçtu.

Aynı gün, İsrail Hava Kuvvetleri komutanı Tomer Bar, aktif yedekleri gönüllülüğü bırakmaya teşvik ettiği iddia edilen yedek pilot Gilad Peled'i görevden almaya karar verdi.

Başbakanın oğlu Yair Netanyahu, önde gelen polis yetkililerini ve savcılığı protestocularla gizli anlaşma yapmakla suçladı. Sosyal medyada "Polis ve savcılık yetkilileri, aslında birkaç günde bir yolları kapatanlardır… Buradaki kaostan gerçekten onlar sorumlu" diye yazdı.

Herzog, ülkeye tekrar hitap etmek için ulusal televizyona geçti. Milletimin gözlerimin önünde parçalanmasını izleyemem. Burada yaşananlar bir trajedi" dedi ve önerilen revizyon yasasının "hemen dünyadan silinmesi" gerektiğini de sözlerine ekledi.

Aynı gece, Ben Gvir ve Shabtai, Eshed'in göstericilerle ilişkilerindeki "yumuşak eli" nedeniyle Tel Aviv polisinin başındaki görevinden alınmasını seçtiklerini duyurdular.

 Bir saat sonra, Eshed'in bir protesto alanından Tel Aviv'in Dizengoff Caddesi'ndeki terör saldırısı mahalline koşarken rolünü oynamaya devam etmesi istendi.

Gazeteciler, başbakanın saldırıdan haberdar edilmesini izlediler ve onun, Roma'daki bir sinagogda otururken, hükümetinin yasama gündemi nedeniyle İtalyan toplum liderlerinin onu azarlamasını dinlerken, ifadesiz ifadesini korumaya çalışmasını izlediler.

Gece yarısına yakın yüzlerce hükümet karşıtı gösterici, destek gösterisi için Eshed'in Kfar Saba'daki evinin önünde toplandı.

10 Mart'ta Başsavcı Gali Baharav-Miara, daha yakından incelenmek üzere Eshed'in görevden alınmasını donduran bir bildiri yayınladı.

Buza konulan tek kişi onun kovulması olmayacaktı. Hava kuvvetlerinde Bar, yedek pilotun diğer yedekler arasında görev yapmayı reddetmeyi koordine etmediğinden emin olduktan sonra Peled'i kovma kararını geri aldı.

Cuma gösterileri, diğer yerlerin yanı sıra, Gallant'ın İsrail'in kuzeyindeki Amikam'daki evinin önünde gerçekleşti. Bir zamanlar Gallant liderliğindeki seçkin Shayetet 13 Birimi'ndeki eski askerlerin de dahil olduğu orada toplananlar, bakanı doğrudan ve başarılı bir şekilde baskı altına alınabilecek bir hedef olarak belirlemişlerdi.

IDF şefi Halevi'nin o günkü Yedioth Ahronoth gazetesinde şu sözleri aktarılmıştı: "Güvenli bir diktatörlük, korumasız bir anarşiden iyidir." İki gün sonra bir açıklama yaptı ve açıklamayı geri çekti.

Roma'da İsrailliler ve İtalyan Yahudileri konuk başbakana karşı bir gösteri düzenlediler. Netanyahu'nun kaldığı süre boyunca ve İsrailli gazetecilerle yaptığı brifingler sırasında başbakan, sosyal medyadaki oğlu Yair'in iddialarını yineleyerek, yargı revizyonuna karşı protestoları yabancı ajanların finanse ettiğini iddia etti.

11 Mart Cumartesi günü, Shayetet 13 üyeleri sosyal medyaya Gallant yüzdükten sonra sahilden ayrılırken ve sabah egzersiz rutinine giderken aleyhinde tezahürat yaptıklarını gösteren bir video yükledi, Ordu yoldaşları öğleden sonraya kadar evinin dışında kaldı.

Cumartesi gecesi Shabtai, televizyonda Eshed'i kovmakla hata yaptığını itiraf etti ve hareketin askıya alındığını söyledi.

O gece, geleneksel Cumartesi gecesi zaman diliminde kitlesel gösteriler bir kez daha gerçekleşti. Ülke çapında birçok yol kapatıldı ve protestocular polisin biber gazı ve şiddetiyle karşılaştı.

12 Mart Pazar günü, Ben Gvir haftalık kabine toplantısında hükümetin başsavcıyla ne yapacağına karar vermesi gerektiğini söyledi - onu kovmak için ince örtülü bir tehdit.

Washington'da Smotrich, İsrail Tahvilleri destekçilerinden oluşan bir odanın önünde durdu ve ağır aksanlı bir İngilizce ile Huwara sözleri için özür diledi. Ancak, ABD'li yetkililerin Smotrich ile görüşmeyi reddetmeleri onun tecrit edilmişliğini vurguladığından, bu orijinal yorumların kalıcı etkileri gezide açığa çıktı. Yahudi gruplar bile onunla görüşmeyi reddetti, bazıları onu açıkça azarladı.

13 Mart'ta Knesset,  Yüksek Adalet Divanı'nın başbakanı görevden alma yetkisine sahip olmasını engelleyecek bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, bir başbakanın yalnızca fiziksel veya zihinsel zindelik eksikliği sergilediği durumlarda kaldırılabileceği durumları sınırladı; bu karar, kabine bakanlarının dörtte üçü ve Knesset'in 120 üyesinin 90'ı tarafından onaylanması gereken bir karar.

14 Mart'ta milletvekilleri tartışmalı  geçersiz kılma yasasını üç okumadan ilkinde onayladılar. Yasa, parlamentonun Yargıtay kararlarını 61 MK çoğunluğu ile iptal etmesine izin verecek.

Knesset ayrıca, Kuzey Batı Şeria'nın bazı kısımlarını yerleşimcilere yasaklayan ve muhtemelen orada boşaltılan yerleşim yerlerini yeniden kurmalarına izin veren Ayrılma Yasası'nın bazı kısımlarını yürürlükten kaldıran değişiklikleri de onayladı.

15 Mart'ta Smotrich, ofisinin "yönetim reformu" olarak adlandırdığı müzakerelerde aktif rol almak için ABD gezisini kısa keserek İsrail'e döndüğünü duyurdu.

O gece Herzog, yargı reformu için merakla beklenen taslak taslağını sundu. " Halkın Çerçevesi " olarak adlandırılan plan, muhalefet tarafından büyük ölçüde kabul edildi, ancak milletvekillerinin bunun yalnızca "statükoyu sürdürdüğünü" iddia ettiği koalisyon tarafından hemen reddedildi.

Gök gürültülü günler

16 Mart yargı reformuna karşı “ tırmanan direniş günü ” ilan edildi. Gün, Haredi Bnei Brak'ın merkezinde ersatz bir IDF "askerlik ofisi" kuran "Brothers in Arms" gazileri protesto grubu tarafından koordine edilen bir gösteri ile başladı.

Kışkırtıcı hareket, hükümetin mevzuatı Yüksek Mahkeme müdahalesinden muaf tutma çabasının arkasındaki itici güçlerden birine işaret etti: Haredi topluluğu üyelerinin aksi takdirde zorunlu askerlik hizmetinden kaçmasına izin veren bir yasa arayan ultra-Ortodoks partiler, önceki versiyonları iptal edilmişti. .

MK David Bitan, Likud partisi üyelerini muhalefetle diyalog lehine yargı revizyonunu durdurmaya çağırdı. Eşzamanlı olarak, büyük gösterici grupları ülke çapında ana yolları ve kavşakları kapattı.

Ekonomi Bakanı Nir Barkat, protestocuları Kfar Saba'daki bir etkinliğe katıldığı bir konferans salonuna taş atmakla suçladı.

Bu arada Netanyahu, resmi bir ziyaret için Berlin'deydi ve burada tıpkı Roma'da olduğu gibi her fırsatta protestolarla karşılandı.

17 Mart'ta Yair Netanyahu,  göstericileri kahverengi gömlekliler olarak da bilinen Nazi Sturmabteilung paramiliteriyle karşılaştırdı.

18 Mart Cumartesi günü düzinelerce insan, Ben Gvir ve ailesinin hafta sonu kaldığı Moshav Kfar Uriah'taki bir sinagogun yanında gösteri yaptı. Protesto, protestocular, polis ve küçük kasaba sakinleri arasında çatışmaya neden oldu.

Kitleler bir kez daha Cumartesi gecesi ülke çapında ortaya çıktı. Protestocular Ayalon Otoyolunu trafiğe kapattı.

19 Mart'ta Netanyahu, polis şefine göstericilerin yolları kapatmasını engelleme emri verdi. Ayrıca IDF genelkurmay başkanından askerlik hizmetini reddeden ve reddetme tehdidinde bulunan ve sayıları artan yedek askerlerle ilgilenmesini istedi.

O gün, eğitim tatbikatları için gönüllü olmayı bırakacaklarını söyleyenlere yeni bir pilot grubu katıldı.

Aynı zamanda, Knesset'te yeniden yasama süreci ilerledi ve protestocular, Ra'anana'da milletvekilleri Boaz Bismuth ve Galit Distel Atbaryan'ın da dahil olduğu bir Likud etkinliği de dahil olmak üzere koalisyon milletvekillerinin peşine düştü.

ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'yu aradı ve ikili yargı revizyonunu görüştü. Bir Beyaz Saray okumasına göre Biden, Netanyahu'dan yargısal makyajı için geniş bir fikir birliği bulmaya çalışmasını istedi.

20 Mart'ta, Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu'ndan MK Simcha Rothman, yargıç seçim kurulunun önerilen yeniden yapılandırılmasını görünüşte yumuşatan bir yasa tasarısında değişiklikler sundu.

Rothman'ın yeni planı, hükümete bir hükümetin her döneminde Yüksek Mahkeme'de açılacak ilk iki koltuğun kontrolünü (önceki taslakta olduğu gibi tüm Yüksek Mahkeme atamalarının yerine), üst mahkemeye yapılacak sonraki atamalar üzerinde ağır bir etki sağlayacak ve (önceki taslakta olduğu gibi) Yüksek Mahkeme başkanını seçme hakkı ve mahkeme sisteminin geri kalanında hakimlerin atamaları üzerinde kontrol. Muhalefet tarafından geniş çapta eleştirilen Rothman'ın komitesi, değiştirilen yasa tasarısının yasalaşmadan önce ikinci ve üçüncü oyu için Knesset'e gitmesi için hazırlıklara başladı.

Gallant, Netanyahu'ya özel olarak, hükümetin yasama gündemini zorlaması halinde görevinde kalmanın zor olacağını söyledi. Başbakanı, yedek askerlerin IDF'de hizmet vermeyi reddetmesinden kaynaklanan tehlikeli güvenlik etkileri konusunda uyardı.

Fransız hükümeti ve Beyaz Saray, önde gelen bir sağcı Likud aktivisti için düzenlenen özel bir anma töreninde "Filistin halkı diye bir şey olmadığını" söylediği için Smotrich'i azarladı. Fransız hükümeti, tek günlük gezi sırasında hiçbir yetkilinin Smotrich ile görüşmediğini söyledi.

Smotrich sözlerini, günümüz İsrail'ini, Batı Şeria'yı, Gazze'yi ve tüm Ürdün'ü kapsayan sözde "Büyük İsrail"in Revizyonist Siyonist imajını sergileyen bir kürsünün arkasından söylemişti. Görüntü Ürdün, BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve diğerlerinden sert bir kınama alacaktır.

21 Mart'ta Knesset etik komitesi, MK Tally Gotliv'i, Yüksek Mahkeme Başkanı Esther Hayut'u iki çocuğun ölümüne ve bir başka gencin yaralanmasına neden olan ölümcül bir Kudüs terör saldırısından sorumlu tuttuğu önceki yorumları nedeniyle azarladı. Üç gün boyunca Knesset'te konuşması yasaklandı.

MK David Amsalem, Shabtai'yi gelecekte protestolarla ilgili davranışlarından dolayı soruşturulabileceğini söyleyerek tehdit etti.

Knesset, Washington'da ve diğer yerlerde kınama ve şaşkınlıkla karşılanan bir hareket olan Ayrılma Yasası'nın bir kısmının yürürlükten kaldırılmasına nihai onayı verdi.

Bunun ardından MK Limor Son Har-Melech, şu anda açık olan kuzey Batı Şeria'da yeni yerleşim birimlerinin kurulması çağrısında bulundu.

Dini Siyonizm milletvekili Orit Strock bir röportajda, bir sonraki adımın hayatlar pahasına da olsa Gazze'ye dönüş olduğunu söyledi. Netanyahu, Batı Şeria'nın kuzeyinde yeni yerleşim birimlerinin kurulmayacağını belirten bir açıklama yaptı.

Öğleden sonra, Silah Arkadaşlığı protesto grubunun liderleri bir basın toplantısı düzenleyerek, yargı revizyon planının bir unsurunun bile kanun haline gelmesi durumunda kendilerinin ve diğer pek çok kişinin yedek görev için gönüllü olmayı bırakacakları konusunda uyardılar.

O gece, Netanyahu'yu istifaya zorlanmaktan koruyan yasa tasarısı, Knesset'in ikinci ve üçüncü okumasında onaylandı.

22 Mart'ta ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinin Ayrılma Yasası'nda yaptığı değişikliğe kızarak, İsrail'in ABD Büyükelçisi Mike Herzog'u planlanmamış bir görüşmeye çağırdı.

Konut Bakanı Yitzhak Goldknopf, bir Tel Aviv konferansına katılmasını engelleyen göstericiler tarafından sahneden sıkıştırıldı. Kfar Saba'daki bir film endüstrisi etkinliğine, Kültür Bakanı Miki Zohar'ın katılması düzinelerce protestocu tarafından engellendi.

23 Mart “ felç günü ” ilan edildi. Günün erken saatlerinde yüzlerce aktivist, MK Aryeh Deri'nin Kudüs'teki evinin önünde gösteri yaptı. Aktivistlerin yanı sıra genç Haredi erkekler de daireler çizerek dans ettiler.

Rafael savunma firmasının çalışanları ülkenin kuzeyinde gösteri yaparken, Yüksek Mahkeme'ye Netanyahu'yu istifaya zorlanmaktan korumak için tasarlanan yeni yasanın engellenmesi için dilekçe verildi.

Protestocular, Airport City'deki bir konferanstan ayrılan Tarım Bakanı Avi Dichter'i çevreledi. Bir protestocu, bayrağı yaralanmayan Dichter'e çarptıktan sonra tutuklandı. Ulaştırma Bakanı Miri Regev, yedek görev için gönüllü olmayı reddeden pilotların mahkemede yargılanmaları çağrısında bulundu.

Kuzeyde, polis protesto hareketinin ana liderlerinden biri olan Shikma Bressler'i tutukladı. Aktivistler gün boyunca Ayalon Otoyolu da dahil olmak üzere ülke çapında yolları trafiğe kapattı.

Akşamın erken saatlerinde, hükümet karşıtı protestocular ultra-Ortodoks şehri Bnei Brak'ta planlı bir yürüyüşe başladı.

Bazıları büyük ölçüde laik göstericilere havai fişek fırlatırken, diğer sakinler çatışmaya kışkırtılmama çağrılarına kulak verdi ve protestocuları şarkılar ve içkilerle karşıladı.

Öğleden sonra Gallant'ın hükümeti yargı revizyonu yasasını durdurmaya çağıran bir basın toplantısı düzenleyeceğine dair haberler, günün protestolarını güçlendirdi.

Netanyahu, Gallant'ı görüşmeye çağırdı ve ifadesini geri çekmeye ikna etti.

Gallant'ın yerine Netanyahu kameraların karşısına geçerek halka kendisini mahkemenin kendisini geri çekme kararından koruyacak yasanın çıkarılmasının ardından artık yargı revizyonu krizinde daha aktif rol alacağını söyledi.

Netanyahu yaptığı konuşmada, İngiltere'ye yaptığı resmi ziyaretten dönüşünde önümüzdeki hafta yasama saldırısının devam edeceğini ve protestolara rağmen değişiklikleri zorlamaya kararlı olduğunu açıkladı. Protestocular, başbakanın meydan okuyan duruşuna öfkelendi.

Akşam MK Simcha Rothman, Ramat Hasharon'daki bir teknoloji liderinin evinde bir toplantıya katıldı. Dışarıda toplanan yüzlerce protestocu, Rothman'ın çıkışını kapattı ve onu çıkarmak için bir polis falanksını gerektirdi.

24 Mart'ta Netanyahu, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşmek için doğrudan havaalanından Londra'ya geldi. Yüzlerce gösterici onu bekliyordu.

Netanyahu, Downing Caddesi 10'da herhangi bir tören ve tören olmadan ve Sunak ile ortak basın toplantısı yapılmadan karşılandı.

Revizyon bağlamında, İngiliz mevkidaşı İsrail başbakanına “demokratik değerlere” sahip çıkmanın önemini hatırlattı.

O günün ilerleyen saatlerinde Başsavcı Baharav Miara, Netanyahu'nun geri çekilmeden korunma iddiasına rağmen, devam etmekte olan yolsuzluk davasıyla ilgili bir çıkar çatışması nedeniyle yargısal makyaja katılmasının yine de yasaklandığını belirten bir açıklama yaptı.

Kamuya açık bir mektupta, "Dün geceki açıklamanız ve bu anlaşmayı ihlal eden diğer eylemleriniz tamamen yasa dışıdır" diye uyardı.

Yair Netanyahu, Twitter'da ABD Dışişleri Bakanlığı'nın babasının hükümetine karşı protesto hareketini finanse ettiğini iddia etti. Londra'da İsrailli gazetecilerle yaptığı brifinglerde Netanyahu, oğlunun Washington'da yeniden öfke uyandıran yorumlarından uzaklaştı.

25 Mart Cumartesi, Gallant'ın Moshav Amikam'daki evinin önünde büyük bir protestoya sahne oldu. O gece Gallant, büyük ölçüde ordudaki bölünmelerden kaynaklanan, ancak hükümetin görmezden geldiği, revizyon sürecinin neden olduğu güvenlik tehlikeleri olduğunu söylediği şeyleri ele alarak nihayet zamanını televizyonların önünde buldu. Çatlağın artık ulusal güvenlik için somut bir tehdit oluşturduğu konusunda uyardı. Yargı sürecinin diyalog lehine durdurulması çağrısında bulundu.

Yorumları sağcı çevrelerde eleştirildi. Ben Gvir, Gallant'ı derhal görevden alması için Netanyahu'ya yalvardı.

Gallant, ülke çapında daha fazla protesto yapılırken konuştu.

Bu arada Londra'da İsrailliler ve yerel Yahudi toplulukları, Netanyahu ve eşinin kaldığı Savoy Oteli'nin karşısında gösteri yaptı.

26 Mart'ta memleketi Kiryat Arba'da Ben Gvir'e karşı bir protesto düzenlendi.

Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu'nda Rothman, Yargısal Seçim Komisyonu'na ilişkin mevzuat tartışmasının başlangıcında muhalefet milletvekillerinin konuşmasını engelledi.

Ülke çapında çeşitli gösteriler düzenlendi. Binlerce kişi İstihbarat Bakanı Gila Gamliel'in evinin önünde toplandı. Protestocular Ayalon Otoyolunu trafiğe kapattı. Önde gelen İsrailli şarkıcı Shlomo Artzi, ülkenin bu kadar parçalanmış olması nedeniyle zamanın doğru olmadığını söyleyerek prestijli İsrail Ödülü'nü kabul etmeyi reddetti.

O gece Netanyahu, yargı revizyonunun durdurulması çağrısı üzerine Gallant'ı savunma bakanı olarak görevden aldığını duyurdu.

Gallant'ın görevden alındığı haberi, kitleleri kendiliğinden sokaklara dökülmeye teşvik etti - bunların çoğu Tel Aviv'deki Kaplan Caddesi'ne, diğerleri Netanyahu'nun Kudüs'teki evine ve Knesset'e yöneldi.

Tahminlere göre, Tel Aviv tek başına ülke çapında sayısız protestoyla birlikte 120.000 kişiyi gördü.

Ayalon Otoyolu, ertesi sabah saat 5'e kadar trafiğe kapalı kaldı.

Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi başkanı Yuli Edelstein, komitesini topladığını ve Gallant'ı Cumartesi gecesi ulusa hitaben yaptığı konuşmada bahsedilen güvenlik endişelerini dile getirmeye davet edeceğini söyledi.

Grev, revizyon yanlısı protesto ve yasama askıya alma

Ertesi gün, 27 Mart'ta, güçlü Histadrut işçi sendikasının başkanı, diğer işçi sendikalarıyla birlikte, havaalanını, akademik kurumları, alışveriş merkezlerini ve otelleri kısmen kapatarak genel grev ilan etti.

Mevzuatın duraklatılması çağrıları, bir mola çağrısı yapan koroya Shas başkanı Deri'nin bile katılmasıyla bir taşma noktasına ulaşmış gibi görünüyordu. Netanyahu'nun yasal savunma ekibinin önemli bir üyesi olan Boaz Ben Zur, başbakana yargı revizyonunu durdurmadığı sürece kendisini Dava 4000'de temsil etmeye devam etmeyeceğini söyledi.

Ben Gvir, Netanyahu pes ederse istifa etmekle tehdit etti. İkili bir araya geldi ve başbakanın, yasama sürecini durdurmaya yönelik bakanın desteği karşılığında doğrudan Ben Gvir'in kontrolü altında bir Ulusal Muhafız kuracağı konusunda anlaştılar.

Bununla birlikte, Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu'ndaki oylama, ikinci ve üçüncü okuma için Knesset'e getirilecek yargıç seçimine ilişkin mevzuatın hazırlıklarına devam etti. Knesset'in dışında toplanan 100.000'den fazla gösterici vardı.

Akşam saatlerinde, Kudüs'te türünün ilk örneği olan revizyon yasası lehine sağcı bir gösteri düzenlendi. Tahminlere göre 30.000 kişi katıldı.

Akşam 20.00'de Netanyahu, yasama sürecini Knesset'in 1 Mayıs'ta başlayacak yaz oturumuna kadar en az bir ay süreyle durduracağını duyurdu. Ancak yasanın kalıcı olarak dondurulmayacağını belirtti ve muhalefet ile koalisyonun devreye girmesini önerdi.

Ertesi gün,  28 Mart'ta,  Adalet Bakanı Yariv Levin'in destekçilerine yasanın bir sonraki Knesset oturumunda geliştirileceğine dair güvence verdiği ve kendisinin ve Likud'un niyetinin "çoğunluğun ne olduğunu göstermek için İsrail genelinde gösteriler düzenlemek" olduğu bildirildi. Halkın istediği."

Netanyahu'nun yasanın askıya alındığını açıklamasına rağmen, koalisyona yargı atamalarının kontrolünü veren yasa tasarısı nihai oylama için Knesset'e sunuldu ve bu yasa tasarısının daha sonraki herhangi bir tarihte çok az bildirimde bulunarak yasalaşmasına olanak sağladı.

ABD Başkanı Biden, İsrail demokrasisinin sağlığı konusunda "çok endişeli" olduğunu söyleyerek ve İsrail'in "bu yolda devam edemeyeceği" uyarısında bulunarak Netanyahu'yu mevcut yargı revizyonu yasasından "uzaklaşmaya" çağırdı.

Biden, Netanyahu'yu Beyaz Saray'a davet edip etmeyeceği sorusuna da kesin bir "hayır" yanıtı vererek, "Kısa vadede değil" dedi.

30 Mart'ta Tel Aviv'de yargı revizyonu lehine bir başka protesto düzenlendi. Ayalon Otoyoluna yürüyüşe geçmeden ve arteri kapatmadan önce on binlerce kişi Kikar Habima'da toplandı.

Herzog'un himayesinde revizyon yasası üzerinde uzlaşmaya varmayı amaçlayan müzakerelere katılan üst düzey yetkililerin, görüşmelerin çoktan suya düştüğünü söylediği aktarıldı.

Birden çok cephede tırmanan şiddet

1 Nisan'da polis, Kudüs'ün Eski Şehri'nde bir memurun silahını kaptığını söylediği Bedevi bir adamı vurarak öldürdü.

O gece,  ülke çapında haftalık revizyon karşıtı protestolar bir kez daha gerçekleşti. Tahminlere göre, 40.000'i Hayfa'da, 40.000'i Kfar Saba'da ve 20.000'i Kudüs'te olmak üzere Tel Aviv'in Kaplan Caddesi'nde 165.000 kişi ortaya çıktı ve ülke genelinde 120.000 kişi daha sokağa çıktı.

Atlı bir polis memuru genç bir kadını kırbaçla döverken görüntülendi. Polis, inkar ettiği ata alay ettiğini ve vurduğunu söyledi.

2 Nisan'daki haftalık kabine toplantısında hararetli bir tartışmanın ardından bakanlar, Ben Gvir'in potansiyel olarak onun doğrudan komutası altında olan ulusal muhafızlarının kurulması ve bunu finanse etmek için tüm bakanlıklarda büyük bir bütçe kesintisi yapılması yönünde oy kullandı.

İsrail'in merkezindeki Laniado Hastanesi'ndeki bir gardiyan, ülke çapındaki hastaneler "hametz yasasını" uygulamaya hazırlanırken, tatilin başlamasından günler önce tıp merkezine giden hamile bir kadının Fısıh Bayramı için koşer olmayan kurabiyelerine el koydu.

Hükümet, revizyonu eleştirdiği için gönüllü antisemitizm elçisi Noa Tishby'yi görevden alırken, Shin Bet şefi Ronen Bar konuyla ilgili toplumsal sürtüşmelerin "felakete yol açabileceği" konusunda kamuoyuna uyarıda bulundu.

Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçileri, İsrail'de görev yapan Müslüman ülkelerden diplomatlar ve yerel Müslüman liderler için Dışişleri Bakanlığı'nın iftar yemeğine katılmadı. Ürdün elçisi de yoktu. Türkiye ve Mısır'ın yanı sıra Fas'ın İsrail'deki irtibat ofisi başkanı Abderrahim Beyyoudh da katıldı.

3 Nisan'da Shas lideri Deri, hükümetin bir önceki hafta planlandığı gibi yargı revizyon yasasını geçirmeye çalışsaydı dağılacağını söyledi. Yine de, geniş çapta üzerinde anlaşmaya varılan bir reform için yapılan müzakerelerin başarısız olması durumunda hükümetin yasa tasarılarını tek taraflı olarak geçireceği konusunda uyardı.

İsrail Bankası başkanı Amir Yaron, yargıdaki sarsıntının ekonomiye büyük zarar vereceği konusunda uyardı. Karamsar senaryosunda banka, revizyonun potansiyel etkisinin önümüzdeki 3 yıl içinde GSYİH'ya yıllık 14 milyar dolarlık bir darbe olabileceğini söyledi.

İki haftalık bir televizyon röportajında, Adalet Bakanı Yariv Levin, revizyon yasasının önemli bir parçasının, koalisyonun hükümetin üç kolu üzerinde kontrol uygulayacağı demokratik bir ülkede kabul edilemez bir duruma yol açacağını kabul etti. Koalisyona Yüksek Mahkeme'ye atamalar üzerinde neredeyse ancak tam bir kontrol sağlayan değiştirilmiş yasanın sorunu çözdüğünü iddia etti.

4-5 Nisan gecesi, Tapınak Dağı'nın tepesindeki Mescid-i Aksa'da Filistinliler ve polis arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Polis, camiye havai fişekler, sopalar ve taşlarla barikat kuran "tahrikçileri" yerinden çıkarmak için girdiklerini söyledi. Yetkililer, olaylarda 350 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

5 Nisan'ın başlarında Gazze'den yakındaki İsrail kasabalarına roket yağmuru yağdırıldı ve İsrail Hava Kuvvetleri yerleşim bölgesindeki Hamas hedeflerine karşılık verdi.

Polis, Fısıh Bayramı için bölgede kurban etmeyi planladıklarından şüphelenilen kuzu veya keçilerle birlikte Tapınak Dağı yakınlarında birkaç kişiyi gözaltına aldı.

Muhalefet lideri Lapid, bir Haredi haber kaynağı olan Behadrei Haredim'i para sayan bir domuz olarak karikatürünü yayınlamakla eleştirdi. Lapid, "Yahudi düşmanları nesiller boyunca Yahudileri böyle çekti" diye tweet attı.

5-6 Nisan gecesi Mescid-i Aksa'da başka çatışmaların yanı sıra Gazze'de ve İsrail'deki bazı Arap topluluklarında nispeten küçük isyanlar yaşandı.

6 Nisan öğleden sonra güney Lübnan'dan İsrail'e 34 roket ateşlendi - 2006 İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana en ağır baraj. Çoğu, Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından yakalandı. En az üç kişi yaralandı ve çok sayıda bina hasar gördü.

İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hamas güçlerini sorumlu tutarken, İsrail resmi kaynakları bunun Hizbullah'ın rızası olmadan gerçekleştirilmeyeceğini söyledi. Salvo, Hizbullah'ın Mescid-i Aksa'da iki gece süren çatışmaların ardından Filistinli grupların İsrail'e karşı alabileceği "tüm önlemleri" destekleyeceğini açıklamasından saatler sonra geldi.

Güvenlik kabinesi nasıl tepki verileceğini tartışırken Netanyahu, İsrail toplumunda devam eden iç tartışmaların, ülkenin artan şiddete sert ve önemli ölçüde yanıt vermesini engellemeyeceğini söyledi - bu, yargı revizyonuyla ilgili ulusal krize atıfta bulunuyor. "Düşmanlarımız, sınandığımız zamanlarda İsrail vatandaşlarının birlik ve beraberlik içinde olduğunu bir kez daha öğrenecek" dedi.

İsrail o gece Gazze Şeridi'nde hava saldırıları başlattı ve Hamas terör grubuna ait bir dizi yeri vurdu, Hamas ise İsrail'in güneyine roket fırlattı.

7 Nisan'ın başlarında İsrail Lübnan'da da saldırılar düzenledi ve Hamas'ın Filistin mülteci kamplarında güçlü bir varlığı olduğu ülkenin güneyindeki "Hamas'a ait terörist altyapıları" hedef aldı. Sderot'ta bir eve Gazze'den fırlatılan 44 mermi isabet etti.

Kuzey ve güney sınırlarına gergin bir sükunet geri dönerken, Batı Şeria'da Ürdün Vadisi'nde arabalarını sürerken Filistinli bir silahlı adam tarafından iki kız kardeşin vurularak öldürüldüğü ve annelerinin ağır şekilde yaralandığı ölümcül bir terör saldırısı gerçekleşti.

IDF, savaş pilotları da dahil olmak üzere Hava Kuvvetleri yedek kuvvetlerinin çağrılmasını emretti ve polis şefi Shabtai, ateşli silah izni olan İsraillilere silahlarını yanlarında taşımalarını söyledi. Bakanlar Smotrich ve Ben Gvir de dahil olmak üzere aşırı sağcı koalisyon üyeleri, kendi hükümetlerine ve muhalefete saldırarak yükselen terör dalgasını bastırmak için daha sert adımlar atılması çağrısında bulundu. Saldırı mahallinde Netanyahu ve Gallant, katilin bulunacağına dair söz verdi. Netanyahu, görevden alındığını açıklamasından bu yana 12 gün boyunca ona büyük ölçüde soğuk davrandıktan sonra, sözlerinde Gallant'tan savunma bakanı olarak bahsetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı mevkidaşı İbrahim Raisi'ye yaptığı bir telefon görüşmesinde "İsrail'in Filistin'deki saldırılarına karşı İslam dünyasının birleşmesi gerektiğini" söyledi - geçen yıl Türkiye'yi gören bir politikaya öncülük eden Erdoğan için bariz bir değişiklik İsrail ile bağlarını ısıtıyor.

O gecenin ilerleyen saatlerinde, Tel Aviv gezinti yolunda teröristlerin arabaya çarpma saldırısında bir İtalyan turist öldü ve yedi kişi daha yaralandı. Daha fazla tırmanıştan korkan Netanyahu, tüm Sınır Polisi yedeklerinin çağrılmasını emretti.

8 Nisan 2023, Netanyahu liderliğindeki koalisyonun 100. günü.

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar