FAS HALKI GASIP İSRAİL İLE NORMALLEŞMEYİ İSTEMİYOR (ANALİZ)

Çok sayıda Fas vatandaşı Perşembe günü 30 Mart Filistin Toprak Günü dolayısıyla ülkenin başkentinde Siyonist rejim aleyhinde düzenlenen protesto eylemine katılarak, bu rejim ile normalleşme anlaşmasının iptalini istediler. 

Görüntülenme: 414 Tarih: 04 Nisan 2023 00:15
FAS HALKI GASIP İSRAİL İLE NORMALLEŞMEYİ İSTEMİYOR (ANALİZ)

Filistin’i destekleme ve Siyonist rejim ile ilişkileri normalleştirme karşıtı  Fas Cephesi tarafından düzenlenen eyleme katılanlar, İsrail rejimi ile barışın ihanet olduğunu belirterek, işgalci İsrail rejimi ve müttefiklerinin cinayetlerini kınadılar. Eylemciler ayrıca işgal rejimi İsrail’in bayrağını ateşe verdiler.

Fas halkı şimdiye kadar defalarca sokaklar ve caddelere inerek, Siyonist rejim aleyhinde protesto eylemi düzenlemiş, bu rejimin bayrağını ateşe vererek, Fas’ın Siyonist rejim ile normalleşme anlaşmasına karşı olduklarını deklare etmişlerdir. Daha önce Fas temsilciler meclisi üyeleri de, Siyonist rjeim ile ilişkilerin başlamasına karşı çıkarak, bu rejim ile ilişkilerin kurulmasının Filistin halkının mücadeleleri ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması için haklarının gözardı edilmesi anlamına gelmeyeceğini belirtmişlerdi.

Fas Barolar Birliği de Dahile kentindeki Ulusal Konferansı’nın 31.sinde ulusal bir mesele olarak Filistin meselesinin eksenliğine, Siyonist işgalciler ile ulusal mücadele için Filistinliler’in haklarını, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması ve bağımsızlık haklarının altını çizmişlerdi.

Fas’ın işgal rejimi ile aralık 2020’de ilişkileri normalleştirme girişimi, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın Arap ülkelerinin İsrail rejimi ile normalleşme projesi çerçevesinde gerçekleşti. Trump o dönemde, Fas’ın Siyonist rejim ile ilişkilerini normalleştirme karşılığı, Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini bir bildiri yayınlayarak tanıdı. Fas, Kuzey Afrika’da Washington’un müttefiklerinden sayılıyor ve Batı ve Siyonsit rejimin çıkarları doğrultusunda ABD’nin bölgesel projelerinde rol ifa etmekte. Fas ve Siyonist rejim 1993 yılında bu rejim ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında Oslo anlaşmasının imzalanmasından sonra diplomatik ilişkiler kurmuştu, ancak İkinci İnftifadanın ardından 2000 yılında Fas, işgal rejimi ile ilişkilerini kesmişti.

Ancak 2020 yılında BAE ve Bahreyn’in işgal rejimi ile ilişkilerini normalleştirdikten sonra, Fas da bir kez daha işgal rejimi ile resmi ilişkilerini kurdu. Fas’ın İsrail ile normalleşmesi, aslında Filistin ülküsüne yönelik büyük bir ihanet niteliğindedir. Fas hükümetinin bu girişimi, ülke halkı, hareketleri ve siyasi partilerinin tepkilerine yol açmıştır.

Filistin İçin Ulusal Girişim Grubu Lideri Abdulkadir el İlmi bu bağlamda şöyle diyor: İsrail ile ilişkileri normalleştirmek, sadece Filistin meselesine zarar vermiyor, Fas’ın varlığı, toprak bütünlüğü, toplumun bütünlüğü, güvenlik ve istikrarını da riske atıyor.

Fas ve Siyonist rejimin ilişkilerinin normalleşmesi ve bu rejim ile imzaladığı askeri ve güvenlik anlaşmaları, komşusu Cezayir’in derin endişelerine yol açmıştır. Bilindiği gibi Cezayir ile Fas’ın ilişkileri oldukça gergindir ve iki ülke arasındaki gerginlik, Fas’ın Siyonist rejim ile normalleşmesi ve Cezayir’e karşı hasmane yaklaşımının ardından daha da tırmanmıştır. Rabat ile Tel-Aviv arasında askeri ve güvenlik alanlarında iki anlaşma imzalandıktan sonra Ceyazir yetkilileri, bu girişimi, Siyonist rejimin kendilerine karşı Fas’a bir nevi askeri ve güvenlik yardımlarının sunulma ihtimalini güçlendireceğini düşünüyor.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebun da, Fas ile Siyonist rejim arasında yapılan anlaşmadan üzüntü duyduğuna temasla, Cezayir’ in Fas tarafından tehdit edilmesinin utanç verici olduğunu kaydetmişti.

Fas ile Siyonist rejim arasındaki anlaşmaların hayata geçirilmesi, Cezayir’in güvenliği için tehlikeli jeopolitik sonuçlar doğurmaktadır.

parstoday

Yorumlar