IRKÇI İSRAİL BÖLGEDE GİDEREK YALNIZLAŞIYOR

Bölgedeki son gelişmelerin ardından birçok Siyonist yorumcu, Netanyahu kabinesinin Filistinlilere yönelik ırkçı tavrının Arap ülkeleriyle normalleşme sürecini etkileyeceğinden endişe duyuyor. 

Görüntülenme: 372 Tarih: 01 Nisan 2023 16:15
IRKÇI İSRAİL BÖLGEDE GİDEREK YALNIZLAŞIYOR

İşgalci rejimin Filistin'in kutsal mekanlarına yönelik saldırganlığının yoğunlaşmasının ardından, durumu değerlendiren birçok Siyonist analist ve uzman, mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa'da yeni bir gerilimin patlak verme ihtimalinin çok yüksek olduğuna ve bunun İsrail'in Arap ülkeleriyle ilişkilerine gölge düşürebileceğine inanıyor.

Bu bağlamda rejim medyası, çok sayıda Arap ülkesinin İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını kınadığını ancak meselenin bununla da bitmediğini ve bu ülkelerin İsrail'e yaptırım uygulayıp büyükelçilerini çağırabileceğini bildirdi. 
İsrail medyasında yayınlanan analizde, “Belki de durum kötüye gider ve ikinci İntifada dönemine benzerse (Tel Aviv’le) uzlaşan Arap ülkeleri İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesebilir. Bu durumda İsrail bölgede yeniden yalnız kalacak ve bunun nedeni İsrail makamlarının İsrail'in çıkarlarıyla çatışan ve istikrarını tehdit eden politikalardır.” yorumuna yer verildi.

Siyonist İsrail Kanal 12'nin web sitesinde Eli Fode ve Rui Kaprik imzasıyla yayınlanan yazıda, “Suudi Arabistan ile anlaşmaya varmak için birçok çaba sarf edildi, ancak bazı Arap ülkeleriyle normalleşme anlaşmalarının imzalanmasının ardından Filistin konusunda hiçbir gelişme yaşanmadı. Benyamin Netanyahu liderliğinde aşırı sağcı bir kabinenin kurulmasıyla birlikte Filistinlilere yönelik şiddet arttı ve Mescid-i Aksa'ya yönelik provokasyonların tırmanması ile  Filistinlilere karşı ırkçı yasaların çıkarılmasına tanık oluyoruz. Bu, İsrail'in bölgedeki Arap ülkeleriyle ilişkilerine tehlikeli darbe vurabilecek bir konu.

Netanyahu'nun BAE ziyaretinin iptal edilmesi, İsrail'in Batı Şeria'daki eylemlerinin Arap ülkeleri tarafından yaygın bir şekilde kınanması, Hawara bölgesine yapılan baskınların ardından Fars Körfezi’ne kıyısı olan Arap ülkelerinin Filistinlilere yaptığı yardımlar, İsrail heyetlerinin Arap ülkelerine girişlerinin durdurulması, İsrail ile bu ülkeler arasındaki savunma ticaretinin durdurulması normalleşme projesinin zayıfladığının göstergeleri olarak değerlendirilebilir.

Ayrıca Faslı yetkililer, İsrailli bakanlarla görüşmeyi erteledi ve Fas’ta yapılması planlanan ‘El-Nakab’konferansını bilinmeyen bir tarihe kadar erteleme kararı aldı. Ürdün parlamentosu İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesini talep etti. Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde İsrail makamlarının davranışlarını ve Filistinlilere yönelik saldırılarını şiddetle kınadı.

Bunlar, İsrail'in eylemlerine bölgeden gelen tepkilerin sadece küçük bir örneği ve Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşmeyi durdurmaya çalıştığını kanıtlıyor; Tel Aviv'in bölgedeki konumunu ciddi şekilde zedeleyen bir konu, hatta Arap ülkeleri, İsrail ile normalleşme sürecinin devam etmesinin meşruiyetlerini zayıflatacağından endişeli; zira Arap halkları genellikle İsrail ile uzlaşmayı kabul etmiyor.

İç Güvenlik Konseyi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı, gerginliğin tırmanmasını engellemek için Ürdün, Mısır ve Filistin Özerk Teşkilatı ile anlaşmaları genişletmeye çalışırken, Netanyahu kabinesindeki bakanlar, kasıtlı olarak bu anlaşmaları ihlal edecek hareketlerde bulunuyorlar. Bu bakanların sergilediği tavırlar normalleşme anlaşmalarının doğasına tamamen aykırıdır ve onların davranışları ABD'yi de kızdırmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Suudi Arabistan İle Normalleştirme Fırsatı Kaçtı

İki Siyonist yorumcu, “Riyad’ın, nükleer teknoloji elde etme gibi taleplerinin ABD tarafından kabul edilmeyeceğini anlamasının ardından İsrail, Suudi Arabistan ile normalleşme fırsatını da kaçırdı. Öte yandan, yeni İsrail kabinesinin benimsediği aşırı politikalarla birlikte İran-Suudi Arabistan ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi, Tel Aviv'in Suudilerle normalleşme çabalarına bir başka darbe oldu ve genel olarak Suudi Arabistan ile uzlaşma anlaşması imzalama meselesi artık geride kaldı.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Siyonist Rejim televizyonunun haberine göre, birkaç gün önce ordu komutanı ile İsrail güvenlik servisleri başkanları, Netanyahu’yu Arap ülkeleriyle normalleşme projesinin her geçen gün erozyona uğradığı konusunda uyardı ve kabineden bu tehlikeye karşı koymak için harekete geçmesini istedi.

tesnim

Yorumlar