HAARETZ GAZETESİ: İSRAİL ÇIKMAZA GİRDİ

Haaretz'e göre uzmanların hepsi, İsrail'in bugün siyasi bir çıkmazda olduğu konusunda hemfikirler. 

Görüntülenme: 379 Tarih: 13 Mart 2023 20:08
HAARETZ GAZETESİ: İSRAİL ÇIKMAZA GİRDİ

Yüzlerce Amerikalı Yahudi, İsrail Maliye Bakanı Betsleel Samutrich'in ziyaretini protesto etmek için konuşma yapacağı otelin önünde gösteri yapacak.
Bu haber, İsrail'in parçalanma durumunda olduğuna dair analitik bir raporda bu medyanın endişesini dile getirmesiyle yayınlandı.
Bu popüler Siyonist medya, raporunun giriş bölümünde: İsrail'deki uçurumun boyutu, farklı tarafların onu kapatma yeteneğinden daha mı büyük oldu? Birlik için çabalamak yerine bölünmeye doğru mu hareket etmeli miyiz diye soruyor. Bunlar, İsrail'in eski üst düzey yetkililerinin çoğunun üzerinde düşündüğü ve bir federasyon kurmaya mı yoksa İsrail'i farklı devletlere bölmeye mi çalışacakları konularıdır.
Haaretz ayrıca, uzmanların raporlarının sonuçlarını kamuoyuna açıklanmaya hazır bulmasalar da ancak İsrail'in mevcut yapısını değiştirmek için olası seçenekler hakkında kamuoyu tartışmaları yapmayı planlıyorlar, çünkü İsrail'in bugün siyasi bir çıkmazda olduğu konusunda herkes hemfikir.
Bu raporun devamında, geçtiğimiz Şubat ayında Y Net haber sitesi, Kudüs İbrani Üniversitesi'nin önde gelen tarih profesörlerinden İsrailli ünlü tarihçi Yuval Noah Harari'ye ait bir makale yayınladı ki bu makalede İsrail'in koşullarının karanlık bir resmini çizmiştir ve izleyicilerine İsrail'i terk etmeyi düşündüğünü açıklamıştır.
Haaretz'in aktardığına göre Harari, "Acı verici bir şekilde hayal kırıklığına uğradım çünkü çöküşün tüm faktörleri bizim için bir araya geldi. İsrail, Yahudilik ve demokrasi arasındaki bir denge üzerine kuruldu, ancak bu denge şimdi endişe verici bir oranda aşınıyor.
Bu analitik raporun bir başka bölümünde, İsrail eski cumhurbaşkanı (Siyonist rejim) Reuven Roylin'in açıklamasına göre, İsrail'in dört aşiretten oluştuğu, ancak ikisinin hızla büyümesine tanık olduğumuz vurgulanıyor.
Aşırılık yanlısı Yahudiler ve dindar Siyonistler, çocuklarına demokrasinin ilkelerini öğretmeyen endişe verici bir hızla büyüdüler ve bu, İsrail'in liberal bir varlık olarak altını zayıflatabilir.

tesnim

Yorumlar