ENSARULLAH'TAN ABD'YE UYARI

Yemen Ensarullah hareketi, Suudi Arabistan'ın bu bölgeleri kontrol etmesine ve çatışmaları yoğunlaştırmasına destek vermeyi amaçladığı söylenen Amerikan birliklerinin bu ülkenin doğusundaki varlığına tepki gösterdi. 

Görüntülenme: 378 Tarih: 05 Mart 2023 10:22
ENSARULLAH'TAN ABD'YE UYARI

Yemen'deki haber kaynakları cumartesi günü ABD Donanması'na ait 5. Filo kuvvetlerinin Yemen'in güneydoğu kıyısındaki varlığıyla ilgili olduğu belirtilen Amerikan askerlerinin fotoğraflarını yayınladı.

Bu fotoğraflarda, ABD Donanması'na ait 5. Filoya ait bir grup kuvvet, Yemen'in doğu eyaletlerinden el-Mahra’nın kıyı bölgelerinde görülebiliyor ve Yemen kaynakları, bu kuvvetlerin son birkaç saat içinde bu eyalete girdiğini açıkladı.

Bu bağlamda Yemen haber ajansı el-Haber, Riyad'ın, Amerikan birliklerinin Yemen'in bu bölgesine gelişindeki rolüne değinerek şu ifadelerde bulundu: ‘Amerikan kuvvetlerinin komutanı el Mahra eyaletine girdi ve Suudi Arabistan askeri komutanları ve Suudi-BAE koalisyonunun diğer üyeleri tarafından karşılandı.

Bu haber ajansı, bu güçlerin el-Mahra eyaleti kıyılarındaki varlığı hakkında şunları yazdı: ‘Amerika’nın bu eylemi, Yemen'deki gerilimi artırmayı amaçlıyor. Çünkü Amerikalıların bu eyalete girmelerinin amacı, Yemen'in petrol ve doğal gaz kaynaklarını olabildiğince fazla bir şekilde yağmalamaktır.’

Ensarullah'tan Amerikan Askerlerinin El-Mahra’daki Varlığına Tepki

Ensarullah hareketinin siyasi büro üyelerinden Hizam el-Esed, Amerikan güçlerinin Yemen'e girişine tepki göstererek Twitter’da şunları yazdı: ‘Amerika'nın Yemen'in işgal altındaki bölgelerindeki cehaleti ve tedbirsizliği onlara başarısızlık, utanç ve ibretten başka bir şey getirmeyecektir.’

Ensarullah hareketinin siyasi büro üyesi, Yemenlilerden ve Yemen'in doğu ve güney bölgelerindeki özgür insanlardan ülkenin özgür savaşçılarının yanında yer almalarını ve bir sonraki savaşa hazırlanmalarını istedi.

Hizam el-Esed şu ifadelerde bulundu: ‘Amerikalılar ve ülkemize girenler, Yemen cehennemi karşısında Vietnam ve Afganistan'ın kendileri için cennet olduğunu yakında göreceklerdir.’

Yemen’in doğusundaki el-Mahra eyaleti, Yemen'in Hadramut eyaletinden sonra bu ülkenin en büyük eyaletidir. Suudi-BAE koalisyonunun Yemen'e karşı yürüttüğü savaş sırasında bu bölge, uzaklığı ve Umman'a olan yakınlığı nedeniyle çatışmalardan uzak kalmıştır. Ancak Suudi Arabistan, bu bölgeleri kendi özel bölgeler haline getirmeye ve limanlarını Umman Denizi'ne petrol nakletmek için kullanmaya çalışıyor.

Son aylarda, Yemen'in güney kıyılarında, Abin'den Yemen'in petrol zengini vilayetlerinden biri olan Şebve'ye kadar çatışmalar çıktı ve BAE’ye bağlı kuvvetler doğu sınırlarına doğru ilerlemeye çalışıyorlardı. Gözlemcilere göre bu, Riyad ile Abu Dabi arasında Yemen kıyılarına ve ülkenin petrol rezervlerine hâkim olma rekabetini göstermektedir.

Bu eylemlerin ardından, Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti, üst düzey yetkilileri aracılığıyla ABD, BAE ve işgalci Suudi koalisyon ülkelerinin bu ülkenin ham petrolünü yağmaladığını defalarca vurguladı. Oysa bu ülkede petrol satışından elde edilen gelir, Yemenli çalışanların maaşlarını sağlamak ve ödemek için kullanılmalıdır. Çünkü Yemenliler kuşatma nedeniyle bu enerji kaynaklarına fazlasıyla ihtiyaç duymaktadır.

Yemen hükümetinin dışişleri bakanı Hişam Şeref, işgalci ABD-Suudi koalisyonunu defalarca uyardı ve “Yemen'in ulusal liderliği, Yemen ulusunun servetinin devam eden yağmalanması ve Yemen'e yönelik askeri saldırı ve kapsamlı kuşatma karşısında sessiz kalmayacaktır” dedi.

Yemen'in Suudi koalisyonu tarafından işgali bir aydan kısa bir süre içinde sekizinci yılına girecek ve istatistiklere göre bu savaşta çoğu sivil 47 binden fazla insan öldü ve yaralandı.

Yemen’in el-Ayn İnsan Hakları Merkezi, 27 Kasım 2022’de yayınladığı raporda şu ifadelerde bulundu: ‘Bu tarihe kadar 598 bin 737 konut, 182 üniversite binası, 1679 cami ve 379 turizm merkezi, 415 hastane ve sağlık ocağı yıkıldı.

İşgalci koalisyon bin 242 okul ve eğitim merkezini, 140 spor kompleksini, 255 antik kenti, 61 medya merkezini ve 10 bin 803 tarım arazisini yerle bir etti.’

rasthaber

Yorumlar