FAYSAL MİKDAT: SİYONİST REJİM NÜKLEER SİLAHLARIN YAYILMASINI ÖNLEME ANLAŞMASINA KATILMALI

Suriye Dışişleri Bakanı, büyük güçlerin ülkelere karşı terör silahlarını kullanmasını kınayarak, bölgedeki güvensizliğin nedeni olarak Siyonist rejimin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasına katılması gerektiğini vurguladı. 

Görüntülenme: 411 Tarih: 01 Mart 2023 22:24
FAYSAL MİKDAT: SİYONİST REJİM NÜKLEER SİLAHLARIN YAYILMASINI ÖNLEME ANLAŞMASINA KATILMALI

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, Salı günü Cenevre Silahsızlanma Konferansı'ndaki video konuşmasında şu ifadelerde bulundu: ‘Suriye haksız bir savaşla karşı karşıya kaldı ve o dönemde büyük ülkeler terör silahını halkımıza karşı kullandılar.

Aynı ülkeler, on binlerce yabancı teröristi savaşa soktu ve onlara, saldırı planlarına hizmet etmeleri için uluslararası düzeyde yasaklanmış maddeler de dâhil olmak üzere çeşitli türlerde destek ve silahlar sağladılar.

İsrail'in işgali, bölgesel barış ve uluslararası güvenlik için kalıcı ve ciddi bir tehdittir. İşgalciler, bilinen ülkelerin desteğiyle Suriye ve Filistin topraklarına yönelik tekrarlanan saldırılarına ve her türlü kitle imha silahı cephaneliğini geliştirmeye ve genişletmeye devam ediyorlar.

Suriye, işgalci rejim ve destekçilerinin Ortadoğu'da kitle imha silahlarından arındırılmış bir bölge kurulmasını engellediğini vurguluyor. Birleşmiş Milletlerden beklenen, İsrail'i Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'na katılmaya ve tüm nükleer tesislerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun denetimi altına almaya zorlamasıdır.

Birleşmiş Milletler Şartı'nda yer alan gelecek nesilleri savaş belasından koruma ilkesi, Batılı ülkelerin yükümlülüklerinden vazgeçip kendi güçlerini ve hegemonyalarını dayatmaya ve çatışmaları körüklemeye çalışmaları ile kaybedilmiştir.

Büyük ülkelerin politikası, IŞİD ve Nusra Cephesi gibi terör örgütlerinin kimyasal silah elde etmesine ve bunları Suriye halkına karşı defalarca kullanmasına neden oldu. Şimdi, kimyasal terör eylemlerine yönelik uluslararası çabaları koordine edecek bir mekanizma oluşturmak için siyasallaştırmadan ve yanlış bilgilendirmeden uzak ortak eyleme ihtiyacımız var.’

Faysal Mikdat’ın bu video konferansa katılmasından bir saat önce, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın Danışmanı Buseyna Şaban Moskova’da düzenlenen Valdai Uluslararası Diyalog Forumu’nun 12. Ortadoğu Konferansı’nda şu ifadelerde bulundu: ‘Ukrayna'daki gelişmeler, dünyanın Batı kurallarına göre devam edemeyeceğini ve ilerleyemeyeceğini gösterdi.

Washington ve NATO, Ukrayna'daki olaylar nedeniyle bölgesel ittifaklar kuruyor. Batı kendisine bağımlı unsurları seçer ve destekler ve bunlar Batı'nın görevini üstlenen ve teröristleri mevcut dünya düzenini değiştirmek ve ülkeleri kendi iradeleri doğrultusunda hareket etmeye zorlamak için kullanan unsurlardır.’

Şam hükümet yetkilileri, uluslararası çevrelerde Siyonist rejimin işlediği suç ve cinayetlere yönelik eleştiri ve şikâyetlerini tekrarlıyorlar. Geçtiğimiz iki hafta içinde Suriyelilerin depremden zarar görmesine rağmen işgal güçleri bu ülkenin bölgelerine yönelik hava saldırılarını tekrarladı. Bu saldırıların ardından Suriye Dışişleri Bakanı, bu ülkede bulunan büyükelçiler ve diplomatik heyet başkanlarıyla yaptığı görüşmede, geçici Siyonist rejimin Suriye'ye yönelik saldırılarının derhal kınanması gerektiğini vurguladı.

Suriye resmi haber ajansı, Siyonistlerin geçtiğimiz günlerde Şam ve çevresine düzenlediği roketli saldırıda 20 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ve bu saldırıların özellikle deprem faciasının ardından gerçekleşmesi nedeniyle bunun bir insanlık suçu olduğunu açıkladı.

rasthaber

Yorumlar