SİYONİST İSRAİL'DE İÇ SAVAŞ İHTİMALİ (ANALİZ)

Siyonist Rejim'in yeni başbakanı Netanyahu'nun İsrail yargı erkinin işlerini kısıtlayacak olan yasayı onaylama girişimleri belki de iç savaşa yol açabilir. 

Görüntülenme: 394 Tarih: 18 Şubat 2023 01:30
SİYONİST İSRAİL'DE İÇ SAVAŞ İHTİMALİ (ANALİZ)

Netanyahu'nun bu yasayı geçirme girişiminin, yargı sorunlarıyla karşı karşıya olması ve yargıyı devre dışı bırakarak görevlerini  ve devlet görevini kötüye kullanma suçlamasından kurtulmak ve yargı takiplerinden ve kovuşturulmasından kurtulmak istemektedir.  Netanyahu'nun bu konudaki ısrarı, birçok kişinin kendisine yöneltilen suçlamaların doğru ve kanıtlanabilir olduğuna inanmasına neden oluyor ve bunu kaçışının olmadığından emin olduğu için yapıyor. Doğal olarak İsrail'deki seçmenler, sözde başkanının onların oylarını almak ve kişisel çıkarlarını gözetmek yerine halkın sorunlarını çözmeye çalışmasını bekliyor. Bu sorun, birçok İsraillinin sokaklara çıkmasına ve birkaç gün boyunca kendisine ve hükümetine karşı yüz binlerce kişinin sloganlar atmasına neden oldu.   

Görünüşe göre sorun Netanyahu'ya karşı olanlarla sınırlı değil, son seçimlerde Netanyahu'ya veya grubuna oy verenler bile bu gösteriye katıldı. Öte yandan, bir yanda İsrail toplumu içindeki çeşitli meydan okumalar ve Doğulu ve Batılı cephelere yaklaşmaktan yana olan Yahudiler ve benzeri iç sorunlar ile karşı karşıyadır. Yönetişim sorunları bugün İsrail'de farklı fikri fırkaların oluşmasına neden olmuş ve bunların fikri olarak anlaşamamaları nedeniyle birbirleriyle çatışacakları koşullar yaratmıştır. Bu gruplar arasındaki farklar o kadar fazladır ki, yaklaşık sekiz yıl sonra İsrail'de hiçbir hükümet hayatta kalmak için yeterli güce sahip olamaz ve tüm hükümet koalisyonları birkaç ay sonra düşecektir. Şimdiye kadar, İsrail Yahudileri arasındaki farklılıkları siyasi olarak ve seçimleri yoluyla çözmeye çalışıldı, ancak Netanyahu'nun iktidara gelmesi ve aşırı radikal bir kabine liderliği ile bu farklılıklar siyasi tartışma aşamasından çıktı ve iç çatışmaya yenildi.

İsrail'in iç koşulları nedeniyle İsraillilerin çoğunun askeri eğitim almış olması ve silahlı olduğu düşünüldüğünde, bu farklılıkların İsrail içinde askeri çatışmalara yol açma olasılığı da yükselmiştir.  Genellikle Netanyahu Filistinlileri hep bu amaçla kullanmış ve ne zaman iç sorunlarla karşılaşsa Filistinlilere karşı bir kriz yaratmaya zemin hazırlamıştır ki birkaç gün savaş çıksın.  İsraillileri sözde demokratik taleplerinden vazgeçmeye ve İsrail'in bekasını desteklemeyi düşünmeye zorlamak için varoluşsal tehdit aracını kullanarak bunu yapmaktadır.  Son birkaç hafta boyunca ekibi bunu birkaç kez yapmaya çalıştı ama başarılı olamadılar ve Filistinliler bu kez daha akıllı davranarak ona istediği tavizleri vermediler, onun oyununa gelmediler. 

İsrailliler İran'ın İsfahan kentindeki bir savunma bakanlığı merkezine  terör eylemleri düzenleyerek iç krizlerinden dikkatleri dağıtmaya çalıştı ama İranlılar bu kez de akıllı davranarak bu ayrıcalığı Netanyahu'ya vermediler.

parstoday

Yorumlar