SİYONİST İSRAİL-SUUD ARASINDAKİ NORMALLEŞME RESMEN DUYURULACAK

Bir süredir Riyad'da yaşayan Siyonist bir gazeteci, Suudi Arabistan ve İsrail'in Riyad ile Tel Aviv arasındaki ilişkileri yakınlaştıracağını ve bu normalleşmenin resmi olarak duyurulmasına az kaldığını açıkladı. 

Görüntülenme: 435 Tarih: 19 Ocak 2023 17:43
SİYONİST İSRAİL-SUUD ARASINDAKİ NORMALLEŞME RESMEN DUYURULACAK

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir süre kalan Siyonist gazeteci Henrique Cymerman, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin şunları söyledi: ‘Riyad ve Tel Aviv arasındaki ilişkiler yakınlaşacaktır.

Şu anda bir Yahudi cemaatinin varlığına ve bir dönem bu ülkede çalışmış İsrailli işadamlarının Suudi Arabistan'daki faaliyetlerine şahit oluyoruz. Yeni bir dönemin başındayız. Yeni faaliyetler başladı, ancak daha fazla zamana ihtiyaç var.

Son haftalarda Suudi Arabistan ile İsrail arasında resmi ilişkilerin kurulduğuna dair haberler çoğaldı ve gelecekte ikili ilişkiler hakkında daha çok haber olacak. Ağustos 2020'de İsrail Başbakanı Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Mağrip ve Bahreyn ile ilişkiler kurarak uluslararası toplumu şok etti ve bu ülkeler Suudi Arabistan'ın onayı olmasaydı bu anlaşmayı imzalamazlardı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kabinesinin göreve başlamasından önce, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İbrahim Anlaşması'na katılma şartlarını belirledi. İlk şartı, İsrailliler tarafından Batı Şeria'dan daha fazla toprağın ilhak edilmemesiydi.

Muhammed bin Selman'ın ikinci şartı, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik politikasının değişmemesiydi. Çünkü bu coğrafi nokta, dünyanın en hassas bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor.’

2022'nin ortalarından bu yana ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin ardından, Riyad ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin yakında normalleşeceğine dair pek çok haber yayınlandı.

Öyle ki, son birkaç haftadır Suudi ve Siyonist yetkililer bir uzlaşma anlaşmasını resmi olarak açıklamak istediklerinden bahsediyorlar.

rasthaber

Yorumlar