ŞEYH MAHİR HAMMUD ŞEHİT KASIM SÜLEYMANİ'Yİ ANLATTI

Dünya Direniş Âlimleri Birliği Başkanı ve Lübnan'ın önde gelen Sünni âlimlerinden Şeyh Mahir Hammud, Tesnim Habere verdiği röportajda, Şehit General Süleymani'nin en önemli ahlaki özelliklerinden birinin tevazu olduğunu belirtti ve onunla konuşmak için hiçbir formaliteye gerek olmadığını vurguladı. Şeyh Mahir Hammud, Dünya Direniş Âlimleri Birliği'nin Başkanı ve Lübnan'ın güneyindeki Sayda şehrindeki Kudüs Camii'nin imamıdır ve Hizbullah destekçileri ve direniş ekseni arasında sayılan Lübnanlı Sünni âlimlerden biridir. 

Görüntülenme: 1104 Tarih: 14 Ocak 2023 02:37
ŞEYH MAHİR HAMMUD ŞEHİT KASIM SÜLEYMANİ'Yİ ANLATTI

Şeyh Mahir Hammud, Tesnim Habere verdiği röportajda, Şehit General Hacı Kasım Süleymani'nin gözünde Filistin'in önemi ve önceliği ve onun manevi nitelikleri hakkında konuştu ve General Süleymani ile iki kez görüştüğünü söyledi.

Şeyh Mahir Hammud, Şehit General Hacı Kasım Süleymani’nin özellikleri hakkında şunları söyledi: ‘Şehit Süleymani’nin rolü hakkında gizli kalan konular aşikâr olanlardan çok daha fazlasıdır. Bu nedenle, ne kadar konuşursak konuşalım, hala ortaya çıkmamış daha önemli ve daha derin konular vardır. Ancak bundan bahsetmek istiyorsak, Hacı Kasım'ın rolünün gerçekten büyük olduğunu ve Filistin ve Gazze'den Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'e kadar uzandığını söylemeliyiz.

Bunların hepsi direniş ve Kudüs eksenidir. Bölgede olup biten her şey Kudüs'le alakalıdır. Bu nedenle Amerika, İngiltere, Fransa ve tüm dünya, Kudüs onlara kalsın diye İsrail'in yanındadır.

Ama tarihin bir noktasında Filistin tarafından alınan tüm imtiyazlara rağmen Kudüs'ten vazgeçilmedi ve Kudüs'ün ticareti yapılmadı. Bu nedenle Filistin'in başkentinin sadece Doğu Kudüs değil, birleşik bir Kudüs olduğu hep söylenmiştir. Dolayısıyla Filistin, Kudüs'te özetlenmiştir ve bu Kuran'da da bahsedilen bir konudur.

Bu nedenle Hacı Kasım'ın rolü çok önemlidir ve bu rollerden bazılarını hissettik. Filistin'de şu anda Gazze'den Batı Şeria'ya kadar devam eden direniş, İmam Humeyni’nin (r.a) siyasetinin bir parçasıydı ve İmam Hamanei bunu sürdürdü. Defalarca söylediğimiz gibi, Hacı Kasım Süleymani de aynı doğrultuda çalıştı ve savaşlara ve yaptırımlara rağmen Filistin, İran İslam Cumhuriyeti'nin bir numaralı önceliği olarak kalmaya devam etti.

Arap ve İslam dünyasında ve tüm dünyada birçok devrim gördük. Büyük sloganlarla başlayan devrimlerin yıllar sonra bu sloganları giderek küçüldü ve belli bir ülke, parti ve hükümetle sınırlı kaldı. Sadece İran hariç. İran’da bu sloganlar hala güçlü ve Hacı Kasım, bu duruşun ve direnişin sebebidir. Çünkü birçok yeteneği vardı. İkincisi, komutanlığı kapsamlı ve eksiksizdi. Filistin onu etkilemişti ve tıpkı İran İslam Cumhuriyeti gibi onun da önceliği olmuştu.’

Şeyh Mahir Hammud, General Süleymani ile doğrudan görüşmeleri hakkında şunları söyledi: ‘General Süleymani ile Beyrut'ta iki kez görüştüm. Ondan bahsetmek istersem, önce onun mütevaziliğinden ve alçakgönüllülüğünden bahsetmeliyim. Büyük Amerikan dergilerinin ön sayfalarında fotoğrafları yayınlanan, Amerika'nın ve dünyanın takip ettiği bu adamın yanına oturduğunuzda, konuşmak için herhangi bir formaliteye ihtiyaç duymayan normal bir insanın yanında olduğunuzu hissediyordunuz ve kendinizi ona yakın hissediyordunuz. Elbette uzmanlığı askeriydi, bu yüzden onunla bu konuya girmedim ama Suriye ve Lübnan'da yaşanan durumdan vizyonunu, hedeflerini, dürüstlüğünü ve onu tarihi bir komutan yapan birçok özelliğini görebiliyorduk.

Hacı Kasım'ın şehit edilmesinden sonra direnişin hala güçlü olduğu aşikârdır. Amerika, bundan bahsetmese de Kasım Süleymani suikastına Aynü’l Esed üssüne füze saldırısı şeklinde verilen yanıtın özel bir yanıt olduğunu biliyor. Aynü’l Esed saldırısının ne anlama geldiğini sadece Amerikalılar biliyor. Biz bile bu saldırının anlamını henüz bilmiyoruz. Bu medyada pek bahsedilmeyen bir direniş stratejisidir, ancak düşman bunun anlamını çok iyi biliyor. İkinci nokta ise Trump'ın İran'ın füzelerinin kendisine ulaşamayacağını düşünerek 2019'da İran'a insansız hava aracı saldırısı düzenlemeyi planlamış olmasıdır. Ancak Trump’ın düşündüğünün aksine füzeler insansız hava aracını yakalamış ve Trump’ın İran'a doğrudan saldırı planını durdurmuştur.

Trump, kontrol paneli insansız hava aracını hedef alabilecek olmasına rağmen hedef almadığı için İran'a teşekkür etmeliydi. Trump bu nedenle İran'a teşekkür de etti. Bu, İran, Lübnan ve Filistin'deki direnişin gücünün arttığının büyük bir kabulüdür ve İsrail'in Gazze'ye ve direniş güçlerine saldıramayacağı konusunda İsrail'de fikir birliği olması bile yeterlidir. Görüldüğü gibi Batı Şeria'da son 24 saatte 20 direniş operasyonu gerçekleştirildi. İsrail güçsüzdür. Daha önce Gazze'yle bağlantısı kesilmişti, şimdi de Batı Şeria'yla kesiliyor. Ayrıca Lübnan'daki direnişin gücünün bu rejimin kontrolünden çıktığını kabul ediyor.’

rasthaber

Yorumlar