ISAAC HERZOG BATMAKTA OLAN GEMİYİ KURTARMA PEŞİNDE (ANALİZ)

Siyonist Rejim başkanı İsaac Herzog bu rejimin siyasilerinden işgal altındaki topraklardaki mevcut gergin iki kutuplu ortamda, radikal koalisyon ortağı ile orta sol muhalefet arasındaki tartışmaların ve kavgaların son bulmasını istedi. 

Görüntülenme: 437 Tarih: 13 Ocak 2023 17:50
ISAAC HERZOG BATMAKTA OLAN GEMİYİ KURTARMA PEŞİNDE (ANALİZ)

Herzog, etkili insanlara atıfta bulunan bir tweet'te şunları yazdı: "Bu dönem, İsraillilerin hayatındaki hassas bir dönem, siz seçilmiş temsilcilerden ve farklı siyasi ve kamusal gruplardaki İsrail vatandaşlarından itidalli davranmanızı ve sorumlu davranmanızı rica ediyorum, durumu sakinleştirmemiz gerekiyor. (siyasi tartışmalarda) gerginliğin şiddeti azaltılmalıdır". Siyonist rejimin mevcut ve önceki gaspçı yönetimi yetkililerinin, her biri Siyonist toplumun birer parçasını temsil eden  yetkililerin açıklamalarına bakıldığında, birbirlerini toplumsal gerilimleri körüklemekle suçlayan tavırları açıkça görmek mümkün.  Siyonist rejim başkanının ifadeleri ise durumun derinliği ve kapsamını açıkça ortaya koyuyor. İç savaş ve İsraillilerin kanının dökülmesi gibi durumlardan bile söz edilmektedir. 

Eski Başbakan Yair Lapid bir tweet'te şöyle bir tehditte bulundu: "Hükümete yönelik kışkırtma kan dökülmesiyle son bulabilir." Lapid hükümetinin eski savaş bakanı Benny Gantz, Binyamin Netanyahu'ya hitaben Siyonist rejim Başbakanı'nın Siyonist mahkemelerde görülen davalarına da atıfta bulunarak, "Yasal ve hukuki bir baskı yapıldığını düşünüyorsan  senin üzerine yüklendiklerini düşünüyorsan,  topluma başka bir zulüm dayatıp durumu  düzeltmeyi düşünemezsin. Çıktığınız yola devam edersen İsrail toplumunda yaşanan iç savaşın sorumlusu siz olacaksınız. En açık şekilde söylüyorum: Siz utanç yolunu seçtiniz, biz de adil mücadeleyi seçeceğiz."

Yakın zamanda kendisine savaş bakanlığının sorumluluğunu veren Netanyahu hükümetinin yeni savaş bakanı Yoav Galant ile görüştükten sonra Gantz, "Ona bu bakanlıktaki bölünmeden ve hükümetin radikal tavırlarının sonuçlarından çok üzgün olduğumu söyledim. Stratejik sonuçları olabilecek aşırı eylemler hususundaki kaygılarımı dile getirdim."     Lapid'in Mertz'in sol partisinden siyasi ortaklarından biri olan Yairgolan da Netanyahu hükümetini devirmek için bir tweet'te sivil itaatsizlik çağrısında bulundu. Eski bir İsrail ordu generali ve eski ekonomi bakan yardımcısı olan Golan, Netanyahu hükümetinin yozlaşmış bir hükümet olduğunu ve katı radikal koalisyoncularının İsraillilerin mallarını alıp ne isterlerse onu yaptıklarını söyledi. Buna karşı savaşmak ve cumartesi günleri yapılan gösterilerle yetinmemek çağrıları bile yapılmaktadır.

 

İç Güvenlik Bakanı Itmar Ben Gafiro liderliğindeki Yahudi İktidar Partisi'nden Knesset temsilcilerinden Tsvika Fogel, Yair Lapid ve parlamentodaki ortaklarını tehlikeli olarak nitelendirerek hapisle tehdit etti ve şunları söyledi:" Savaşa çağırıyorlar,... Savaş dili kullanıyorlar. Savaştan bahsediyorlar, bence bu İsrail'e ihanettir, evet bu bir hapis sebebidir". Lapid ve Gantz (Mertz'in sol görüşlü Knesset üyesi), Mertz'in partisinin temsilcisi Yair Golan ve eski İsrail Savaş Bakanı Moshe Ya'alon'un tutuklanması gerektiğini vurguladı. Netanyahu'nun kabinesinden bir başka yetkili Elmog Cohen de Siyonist kanal 13'e, Lapid ve Gantz'ın kışkırtmayı, bölmeyi ve sokakta kan dökmeyi bırakmamaları halinde tutuklanacaklarını söyledi.

 

"Bir Gelecek Var" partisi lideri Yair Lapid, "Ulusal Blok" koalisyonu lideri Benny Gantz, "İsrail bizim evimiz" partisi lideri Avigdor Lieberman, İsrail Başbakanı Miraf Mihayli İşçi Partisi ve ortak listenin başkanı Mansur Abbas, iktidarı Netanyahu hükümetine devretmeden önce yaptıkları açıklamada, yeni hükümete karşı mücadelelerini sürdürme sözü verdiler. Netanyahu'nun yeni hükümetini, İsrail'i içeriden yok eden, kara ve yozlaşmış ve anti-demokratik bir hükümet olarak adlandırdılar.

İşgal altındaki Filistin'de, Netanyahu'nun kişisel çıkarları için her şeyi yapmaya ve yolsuzluk ithamlarından ve iddialarından kurtulmak için her şeyi yapmaya hazır olduğuna, homojen ve sağcı bir hükümet kurarak rakiplerini ve muhaliflerini devre dışı bırakmak için zemin hazırladığına dair genel bir kanı var. Yario Levin'in Adalet Bakanı olarak atanmasıyla birlikte yargının yetkilerinin azaltılması ve Başsavcı'nın zayıflatılması amacıyla yargı reformları yapması da, tepkilerde neden olmuştur. Bu bağlamda muhalefet partileri, hakimler, avukatlar ve işgal altındaki topraklarda yaşayanlar bu duruma itiraz etmeye başlamışlardır. 

parstoday

Yorumlar