İŞGALCİ İSRAİL İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİNE SALDIRACAK MI? (ANALİZ)

Bu sadece Benny Gantz'ın bir varsayımı mı yoksa Benyamin Netanyahu ve hükümetini İran'a karşı harekete geçmeye ikna etme girişimi mi? 

Görüntülenme: 559 Tarih: 12 Ocak 2023 16:44
İŞGALCİ İSRAİL İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİNE SALDIRACAK MI? (ANALİZ)

Bir önceki savunma bakanı Benny Gantz, son derece zamanında ve önemli bir açıklamada, İran'ın nükleer tesislerine karşı askeri bir saldırının iki veya üç yıl içinde mümkün olduğunu söyledi. 

Açıklama, gözlemciler ve uzmanların büyük ilgisini çekti, çünkü görev süresi sona ermek üzere olmasına rağmen dönemin savunma bakanı tarafından yapılan doğrudan bir açıklama ya da olağandışı bir şekilde son resmi açıklaması, beklenen bir savaşın takvimiyle ilgiliydi. Bir grup İsrail Hava Kuvvetleri pilotunu mezun ederken onlara, "İki veya üç yıl içinde, İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırıya katılmak için doğuya doğru gökleri aşıyor olabilirsiniz" dedi.

Bu konuşmada dikkati çeken birkaç nokta var. 

Birincisi, aynı zamanda yeni başbakan Benyamin Netanyahu’nun en önde gelen siyasi rakibi olan giden savunma bakanından geliyor . İki taraf daha önce birkaç kez, özellikle de İran'ın nükleer dosyası konusunda sözlü olarak çatışmıştı. Çatışma mekanizması ve aciliyet derecesi hakkında iki karşıt görüşe sahipler, ancak İran tehdidinin doğası hakkında değiller.

Gantz, söylediği gibi bu kez aynı vizyona sahip değildi, ancak konuyla ilgili bir karar vermeden önce çok önemli olduğunu düşündüğü ABD müttefikine danışmayı tercih ederek, saldırının kendisi konusunda daha muhafazakar. Bu, bir tahmin olsa bile, grevin zamanlamasının açıklanmasının önemi konusunda bazı soru işaretleri uyandırıyor. 

Gantz, bu konuda yazdığı her şeyin çok dikkatli bir şekilde hesaplandığının farkındadır - dosya, diğer dosyalar gibi siyasi zorunlulukları kabul etmemektedir.

İkincisi, son seçimlerin başarısızlığından sonra bile Gantz, İsrail'in İran'a saldırabilecek durumda olduğunu iddia etti. Ancak bir sonraki başbakan Netanyahu'nun önceki dönemlerde olduğu gibi dengeli hareket etmesini bekliyordu. Bu açıklama, Gantz’ın İran nükleer tesislerine saldırı senaryosunu desteklemediğini ve Netanyahu'dan bu konuda çok dikkatli hareket etmesini ve koalisyon ortaklarının talimatlarına uymamasını istediğini gösteriyor; İsrail başbakanı olarak görev yaptığı süre boyunca önceki durumlarda yaptığı gibi hareket ediyor.

Gantz, Netanyahu'yu İran'a saldırması için ikna etmeye mi çalışıyor?

Bu, Gantz'ın İsrail savaş uçaklarının İran'da konuşlandırılması için belirli bir zaman çizelgesi hakkındaki açıklamalarının ardındaki saik sorusunu gündeme getiriyor. Bu sadece bir varsayım mı yoksa Netanyahu ve hükümetini İran'a karşı harekete geçmeye ikna etme girişimi mi?

Ancak kişisel olarak bana gelince, bu tarz İsrail siyasetinde yaygın değil.

Daha genel olarak Gantz, son günlerde İran'ın Rusya ile bağlarını güçlendirdikten ve büyük uluslararası güçler arasındaki çatışmaları şiddetlendirdikten sonra aşırı cesur davrandığı sonucuna varmış görünüyor: İran'ın artan özgüvenindeki bu gelişme, tüm Ortadoğu bölgesini etkileyecektir.

Gantz, İran'ın bölgedeki davranışındaki değişikliklerin büyüklüğünün farkında. İsrail'in güvenliğine ve stratejik çıkarlarına karşı artan bir tehdit oluşturan bu tırmanan davranışın ışığında, aşırı ihtiyatla ilerlemek kabul edilemez.

Gantz'ın konuşmasının içeriğinin analizi, İsrail'in “buna hazırlanmakta” ​​olduğunu, yani İran'a doğru ilerlediğini ima etmesi de dahil olmak üzere, bazıları olumlu olmaktan çok olumsuz olan diğer önemli noktaları ortaya koymaktadır. Bazılarına göre bu, İsrail'in şu anda bir saldırı senaryosunu gerçekleştirmeye tam olarak hazır olmadığı anlamına gelebilir.

Bir diğer husus, Gantz'ın İsrail'in İran'a saldırmasının bölgesel bir savaşa yol açacağı yönündeki açıklamalarıyla ilgili. Böyle bir açıklama, "böyle bir (askeri saldırının) sonuçlarıyla nasıl başa çıkılacağını en iyi İsrail'in bildiğini" onaylasa da, askeri bir saldırı başlatma kararına karşı üstü kapalı bir uyarı anlamına gelir. Gantz, Netanyahu'ya “Smotrich ve Ben-Gvir'i (Netanyahu'nun yeni koalisyon hükümetindeki ortakları) yerlerine koyması” çağrısında bulundu.

İran'a yapılacak bir saldırı, mutlaka binlerce İsraillinin ölümüyle sonuçlanmayacaktır. İran'a karşı harekete geçerken, doğrudan ve askeri başarı ile uzun vadeli stratejik sonuçları tartmak gerekir. Bu konuşmanın içeriği, iki yıl içinde olası bir saldırıdan bahsetmenin Gantz'ın desteklediği, hatta teşvik ettiği veya savunduğu bir fikir olduğu gerçeğiyle çelişiyor.

İran, İsrail tarafından çelişkili sinyaller alıp bunları yakından analiz ediyor. Bu sinyaller, İran'ın nükleer tesislerine karşı bir askeri saldırı için İsrail içinde fikir birliği olmadığını yansıtıyor; Gantz gibi bazıları, nükleer kontrol standartlarının garanti altına alınması ve İran'a karşı herhangi bir eylemin tek bir İsrail eyleminin değil, ortak bir uluslararası çabanın parçası olması şartıyla, İran'la bir nükleer anlaşma fikrini zımnen destekliyor.

Gantz ve diğerleri, İran'ın Rusya ile iş birliği ve Tahran'a güç sağlayan insansız hava araçlarının kullanımı yoluyla önemli stratejik avantajlar elde ettiği Ukrayna savaşının ardından uluslararası düzeyde meydana gelen gerçekleri ve değişiklikleri dikkate almanın gerekli olduğuna inanıyor.

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar