IRAKLI ANALİSTLER ŞEHİT KASIM SÜLEYMANİ'Yİ ANLATTI

Iraklı uzmanlar, Şehit General Kasım Süleymani’nin kardeş şehidi Ebu Mehdi el-Mühendis ile birlikte yaptıkları fedakarlıkların Irak halkı ve Bağdat hükümetini koruduğunu vurguladılar. 

Görüntülenme: 581 Tarih: 02 Ocak 2023 14:40
IRAKLI ANALİSTLER ŞEHİT KASIM SÜLEYMANİ'Yİ ANLATTI

ABD'nin terör saldırısında şehit düşen Kudüs Gücü eski Komutanı General Kasım Süleymani, büyük bir kurtarıcı ve destekçi olarak Irak halkının hafızasında kalacak bir efsanedir. Iraklı analistlere göre, ülkede küçük ve büyük herkes onu terörizm ve işgale karşı sağlam bir set olarak görüyor ve kardeşi Hacı Ebu Mehdi El-Muhendis ile birlikte Irak ulusunu ve hükümetini koruyan bir komutandır.

General Süleymani'nin Irak Milleti ve Toprağını Koruması

General Süleymani'nin Irak'ı desteklemek için attığı ilk önemli adım, Musul şehrinin terör örgütü IŞİD tarafından ele geçirildiği 2014 yılına dayanıyor. O dönemde Irak'ta yeniden talihsiz bir savaş patlak vermişti, General Kasım Süleymani Irak'ta Şii Müslümanların büyük dini mercii Ayetullah Ali es-Sistani’nin ile önemli bir görüşme yaptı. Bu görüşme sonucu IŞİD'e karşı cihat fetvası verildi ve Bağdat merkezi hükümeti çökmekten kurtardı.

Iraklılara göre IŞİD'in Amerikan güçlerinin gözetim ve önderliğinde birbiri ardına kentleri ele geçirdiği ve Bağdat'ı işgal etmeye hazır olduğu bir dönemde General Süleymani, kuvvetleriyle doğrudan sahaya indi.

General Süleymani'nin Irak'ı destekleme ve güvenli hale getirme yolundaki ikinci büyük ve önemli adımı, ülkenin IŞİD'e karşı zaferinde etkili rol oynayan halk seferberlik güçlerinin "Haşdi Şabi" adı altında örgütlenmesi oldu. Şu anda bile Haşdi Şabi askeri kurumlar arasındaki önemli direklerden biri olarak kabul ediliyor.

General Süleymani sadece Bağdat hükümetinin koruyucusu olmakla kalmadı, aynı zamanda ihtiyaç duyduğu her an Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yardımına koştu. Erbil'in terör örgütü IŞİD’e yönelik birçok operasyonda bölge halkı ile yetkililerine yardım eli uzattı, IŞİD’li teröristlerin Erbil kentine sızmasını engelledi.

Haşdi Şabi eski Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in yakın dostu olan General Süleymani, Haşdi Şabi güçleri ile Irak ordusunun Salahaddin vilayetinde birlikte yürüttüğü Amerli’yi kurtarma operasyonu, Tikrit’i geri alma operasyonu ve Samarra'da IŞİD’le mücadele operasyonunda kilit rol oynadı.

Bir Bölgenin Geleceği Ve Güvenliğini Sağlama

Brüksel'deki Arap-Batı Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü ve Iraklı eski diplomat Cevad el-Handavi, General Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'in Irak’ta güvenliğin sağlanması ve güvenliğin yeniden tesis edilmesindeki rolü hakkında, “Bu iki şehidin Irak için sarf ettikleri çabaları, bölge ve halkının güvenliği için sergiledikleri fedakarlıkları dost veya düşmanlardan hiç kimse inkar edemez; bu iki kişi tüm Irak’ı ve halkını savunmak için canlarını feda ettiler." dedi.

Cevad el-Handavi, sözlerine şöyle devam etti:

“Tarih onların yaptıklarının ne kadar iyi olduğuna ve bizlere cihad yolunda bıraktıkları mücadele mirasına şahitlik edecektir. Müslüman bir millet olarak onların kazanımları ve başarılarıyla gurur duymalı, onları örnek alacak, İslam ilkelerine, değerlerine, vatanına ve masum insanlara sahip çıkabilecek nesiller yetiştirmeliyiz. Onların kanları, gelecekteki zaferlerin kaynağıdır ve direniş ile kurtuluş yolunu aydınlatan meşale olacaktır. Yüce Allah bu iki şehide cennette yüksek bir makam nasip etsin ve salih kişilerle bir araya getirsin.”

Komutanlarımız Düşmanın Sözde Güçlü İmajını Kırdı

Iraklı Orta Doğu uzmanı Kasım el-Tamimi, Irak direnişinin iki büyük komutanının sergiledikleri özveri hakkında şunları konuştu: "Hacı Kasım Süleymani ve Hacı Ebu Mehdi el-Mühendis'in savaş alanında bizzat bulunması İslam askerlerinin güçlü motivasyonunu ve direniş komutanlarının güçlü inancını gösterir; Bu nedenle direniş askerleri, komutanlarının savaşın ön saflardaki varlığına tanık olduklarında, savaşma konusundaki özgüvenleri güçlendi ve düşmanlara karşı zafer ruhu ve duygusu içlerinde canlandı.”

Kasım el-Tamimi, "Direniş komutanlarının sahada bulunması, direniş güçlerinin savaş alanında yoğun şekilde katılımının arkasında büyük bir güç olduğu konusunda düşmanlarına net bir mesaj veriyordu. Bu iki komutanın bir arada bulunmasının bir başka mesajı da düşmanın psikolojik olarak zor duruma düşmesine neden olmasıydı. Bu taktik iki büyük şehidimizin düşmanı yenmede psikolojik savaş olarak değerlendirilmiştir.

Hacı Kasım ile Ebu Mehdi arasında kardeşliği birleştiren sağlam bağ, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (s.av) güçlü mesajına ve direniş güçlerine yansıyan Ehl-i Beyt'in manevi değerlere dayanıyor.”

Dünya, General Süleymani ve Kardeşi Ebu Mehdi'yi Direniş Adıyla Tanıdı

Irak uzmanı Kasım el-Garavi ise Şehit General Kasım Süleymani ve yoldaşı Ebu Mehdi el-Mühendis hakkında, “Birçok Batılı siyasetçi ve askeri uzman, Şehit Kasım Süleymani'nin adını son on yılın sonuna kadar duymamıştı. Suriye'deki savaşın uzaması ve özellikle Irak'taki çatışmalarla bu komutanın ünü küreselleşti; Batılılar, filmlerdeki olaylardan farklı bir kabusla karşı karşıya kaldılar. Onların nefret ettikleri kabusla yüzleşmekten başka çareleri yoktu.” dedi. 

Kasım el-Garavi, “Şehit Ebu Mehdi el-Mühendis'in yoldaşı General Süleymani ile olan tek farkı coğrafya farkıydı, çünkü başlangıçta işgal ve aşırılık yanlısı zihniyete karşı mücadele için bir araya geldiler. Onlar Irak'ın altyapısını yok etmeye ve İslam değerlerini çarpıtmaya çalışan IŞİD’in yol açtığı acıları gidermek için uğraştı. Şehit Ebu Mehdi el-Mühendis, Irak'ta tekfirci IŞİD için kendini feda eden Baas rejiminin yandaşlarının adaletsizlik ve zulmüne karşı bir kılıçtı.” değerlendirmesinde bulundu.

Iraklı uzman, “Şehit Süleymani savaşı sevmiyordu, ancak şartlar onu vatan, din ve insanlık uğruna fedakarlık yapmaya sürükledi. Her zaman vatan sevgisi, vatan müdafaası ve din için fedakarlığa vurgu yapan Süleymani’nin kardeşi Ebu Mehdi el-Mühendis nihayetinde bu yolda canını feda etti.” diye konuştu.

tesnim

Yorumlar