KASSAM TUGAYLARI SÖZCÜSÜ EBU UBEYDE'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın askeri kanadı durumundaki İzzeddin Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, Kassam’ın esir Siyonist askerleri artırma kararının hala geçerli olduğunu ve her an uygulanabileceğini belirterek, işgal rejiminin yeni bir takas anlaşmasında inat etmesi durumunda kesinlikle pişman olacağını söyledi.  

Görüntülenme: 781 Tarih: 24 Aralık 2022 11:23
KASSAM TUGAYLARI SÖZCÜSÜ EBU UBEYDE'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Hamas hareketinin kuruluşunun 35. yıl dönümü münasebetiyle röportaj veren ve röportajı Filistin Enformasyon Merkezi dahil bir çok medya organı tarafından yayınlanan Kassam sözcüsü Ebu Ubeyde bir çok önemli konunun yanında işgal zindanlarında bulunan Filistinli esirlerin sorunu ve yeni bir esir takas anlaşmasına da değinerek, ‘yeni bir esir takası konusunda düşmanın inat etmesi durumunda buna pişman olacağına inanıyoruz, bu konuda bütün seçenekler açıktır’ ifadesini kullandı. 

Haziran 2021'de, Kassam Tugayları'nın Genelkurmay Başkan Yardımcısı Mervan İsa verdiği bilgide, Kassam Tugayları'nın Kudüs Kılıcı Savaşı'nda, muhtemel bir esir takas anlaşması için esirler dosyasındaki listeyi (yeni askerleri esir alarak) artırmaya çalıştığını söylemişti. 

Filistinli esirlere seslenen Ebu Ubeyde, “Siz, başka önceliğin kıyaslanamayacağı bir önceliksiniz. Sizi özgürleştirme ve ellerinizdeki kelepçeleri çözme kararından dönüş yoktur. Kassam ve direnişteki kardeşleriniz özgürlüğünüz için çaba, zaman ve plan yapıp biriktiriyor. Sizin özgürlüğünüz bir borç ve karardır.” dedi. 

Hamas hareketinin 35. kuruluş yıl dönümünde yapılan etkinlikte konuşan Hamas’ın Gazze lideri Yahya Sinvar, işgalcinin esirlerle ilgili takas anlaşması dosyasında oyalama ve ağır hareket etmesine değinerek, “Bu anlaşmanın tamamlanması için işgal rejimine bir zaman vereceğiz. Yoksa direnişin elinde olan dört Siyonist esir askerin dosyasını tamamıyla kapatacak, esirlerimizi kurtarmak için başka yolları deneyeceğiz." dedi.

Ebu Ubeyde ile yapılan röportajın tamamını takdim ediyoruz:

Hamas Hareketinin 35. kuruluş yıl dönümünde, Kassam’ın gelişmesini ve geldiği hazırlık aşamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Allah’ın ihsanıyla, Hamas’ın kuruluşundan 35 yıl sonra Kassam Tugayları bugün özgürlük ordusunun çekirdeğini oluşturuyor. Düşmanla savaş denkleminde baş edilmesi zor bir noktaya gelmiştir. Halkımıza güç veren bir konumda ve sağlam bir zeminde durmaktadır. Halkımızın güvenlik sigortası ve işgalcinin yüzüne karşı kınından çıkarılmış bir kılıçtır. Halkımızın ve ümmetimizin özgürlük ve dönüş yürüyüşünde öncü kuvvettir. 

Kassam Tugayları'nın işgalciyle olan savaşında ortaya koyduğu askeri denklemler nelerdir?

Biz özgürlük aşamasındayız. İşgalciyle olan savaş uzun, kapsamlı ve karmaşıktır. Cepheleri çok, araç ve yöntemleri fazladır. Halkımızın bütün katmanlarıyla bu savaşa giriyoruz. Direniş uzun süredir çalışmaktadır. Halkımız da direnişiyle dün olduğu gibi bugün de güç dengeleri dayatmaktadır. 

Direniş ve Kassam tarafına bakarsak, Allah’ın yardımı ve halkımızın direniş ve fedakarlığı, düşmanla olan savaşta Kassam ve direniş komutanlarının muktedir iradeleri sayesinde yeni denklemler ve dengeler oluştu. Gazze’nin işgalci için yasak bölge haline getirilmesi, askeri çalışmalar için bir üs yapılması, direnişin bütün kesimleriyle silahlanması ve hazırlığını sürdürmesi, direnişin Kudüs ve esirler gibi büyük ulusal meselelerle irtibatlandırılmasıyla yeni denklem oluşturulması bunların en önemlileridir.

Kassam’ın geçtiği, askeri ve direniş çalışmalarında dönüm noktası diyebileceğimiz en önemli istasyonlar nelerdir?

En önemli istasyonlar şunlardır:

-Kuruluş sancıları. En önemli ve stratejik dönem sayılır (seksenler ve doksanlar). Bu dönemin öncüleri ve örnekleri Imad Akil ve Ayyaş’tır. 

-Doksanlarda daha erken dönem diyebileceğimiz bir dönemde askeri sanayinin başlaması.

-Aksa intifadası. Askeri sanayi ve hazırlık düzleminde askeri çalışmalarda nitelikli çalışma. Vatan sathında düşmana karşı operasyonların yapılması (2000-2005). Siyonist düşmanın Gazze’den kovulması.

Gazze’de düzenli bir direniş askeri çalışmanın oluşturulması, askeri birimin inşa edilmesi, çalışma, araç ve gereçlerin, örgütlü savaşın geliştirilmesi, düşmanla önemli ve dönüm noktası sayılacak savaşa girilmesi, farklı çatışma şekillerinin düşmana dayatılması, direnişin güçlü bir şekilde bir çok yerde varlığını hissettirmesi ve gücünün artması (2005-2022).

Bu dönemin en önemli olayı kuşkusuz Siyonist asker Gilat Şalit’in esir alınması ve Özgürlerin Vefası takas anlaşmasının gerçekleşmesidir.

-İşgale karşı direnişte Filistin direniş gruplarıyla ortak operasyon odasının kurulması.

Hamas’ın 35. kuruluş yıl dönümünde Kassam ve direniş, hareketin öncelikleri arasında nerede duruyor?

Kuşku olmayan husus ve herkesçe bilinen bir hakikat olarak söylüyorum. Başta askeri çalışmalar olmak üzere her türlü şekliyle cihad ve direniş, Hamas liderlerinin maksimum öncelikleri arasındadır. Allah’ın ihsan ve ikramıyla Hamas hareketi kuruluşundan 35 yıl sonra da kurulduğu amacına uygun stratejik yolunu korumaya devam ediyor. İlk gün, direniş ve düşman için güç hazırlamak, azgın düşmana karşı mümkün olan her türlü araç ve gereçle karşı durmak için kurulmuştu.

Kassam Tugayları son aylarda Batı Şeria’da artan direniş canlılığını nasıl görüyor?

Kassam Tugayları, Batı Şeria’da artan ve giderek yayılan direniş eylemlerini işgalcinin düşmanlığına karşı tabii bir karşılık, Allah’ın izniyle gelmekte olan özgürlük aşamasının oluşturulmasına bir zemin olarak görüyor. Batı Şeria’da kahramanlık gösteren gençlerimizi ve halkımızı takdirle karşılıyoruz. Yapılan bu fedakârlık ve direnişe onurlu ve şerefli herkes saygı gösterir, iftihar eder. Son on beş yılda yapılmış en önemli eylemler olarak bunları görüyoruz. Bu eylemlerin ve direnişin Siyonist varlığın geleceği için stratejik etkileri olacaktır.

Batı Şeria’da direnişin diriltilmesinde Kudüs Kılıcı Savaşı'nın bir etkisi olmuş mudur? Direnişin dirilmesi onun bir meyvesi sayılabilir mi?

Şu bir gerçektir ki, Kudüs Kılıcı Savaşı Batı Şeria, Kudüs ve 1948 Toprakları'nda gizli enerjileri ortaya çıkaran, küllenmiş kor ateşin üzerindeki külleri savuran bir şimşek oldu. Kudüs Kılıcı Savaşı, Allah’ın izniyle (Batı Şeria direnişçileri tarafından) ilham alınan bir operasyon oldu. 

Siyonist rejimin barbar saldırılarına maruz kalan Batı Şeria, Kudüs ve 48 Bölgesi’ndeki Filistin halkına ve gençlerine Kassam’ın bir mesajı var mı?

Batı Şeria, Kudüs ve 1948 Bölgesi’nde işgal edilmiş Filistin topraklarındaki halkımıza ve gençlerimize mesajımız şudur: Direnişe devam edin. Bizler var olma, hak ve gelecekle ilgili bir savaşla karşı karşıyayız. Zafer bir saatlik sabrın sonucudur. Acıya rağmen şehitlerin ektikleri, Allah’ın izniyle kesin bir zafer ve devrim yeşertecektir. Sizin kahraman, nitelikli ve kendine özgü eylemleriniz işgalci için ürkütücü bir kabusa dönüşmüştür. Düşmanınıza sürpriz yapınız, hesap etmediği yerden karşısına çıkınız. Allah’ın izniyle direnişinizi ve Kassam'ınızı yanınızda bulacaksınız. 

Arap ve İslam aleminin alimlerine direnişi destekleme rolleriyle ilgili bir mesajınız var mı?

Alim, davetçi ve kanaat önderlerine mesajımız olacaktır elbette. Filistin davası, her türlü zulme, barbarlığa, baskı ve tecavüze maruz kalan Kudüs ve Mescidi Aksa, ilim sahibi, söz ve etki sahibi olan herkesin boynunun borcudur. Bugün, Hz. Peygamber (s.a.s)’in yolculuk ettiği ve miraca çıktığı yeri savunma günüdür. Filistin’de mevzide olan ve direnen insanlar gece gündüz en büyük düşmana karşı ümmetin onuru için çalışıyorlar. İslam ülkelerindeki birçok yöneticinin vazgeçtiği ve yapmadığı cihad farizasını yerine getiriyorlar. Mücahit ve direnişçi kardeşlerinize destek olun, onlara yardımcı olun. En önemli savaş için kalemlerinizi oynatınız. Birbirinizle boğuşmak, çatışmak, bölünmek, tali meselelerle birbirinize girmek yerine ümmetin büyük ve gizli kalmış enerjisini Filistin’e ve bu kanser hastalığını ümmetin kalbinden söküp atma savaşına yöneltiniz. Bunlar ümmete sadece zayıflama ve gerileme getirdi. Düşmanlarımıza ümmetin en kutsal mekanına dokunma gibi tehlikeli bir aşamaya gelmelerine fırsat verdi. 

Siyonist rejimle ilişkilerini normalleştiren ülkelere bir mesajınız var mı?

Şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki, ümmetin bünyesindeki halkların lügatında bu barbar düşmanla ilişkileri normalleştirme ve onu tanıma yoktur. Ümmeti oluşturan halklar her yerde ve her platformda, bu işgalcinin yok olmaya doğru gittiği, onun Filistin topraklarında ve halkların zihninde bir yerinin olmadığı, bazı rejimlerin bu rejimi ümmetin zihnine yerleştirme çabalarının ise boş olduğu konusunda bize mesaj vermektedir. 

Siyonist işgal rejiminin Gazze’ye dönük geniş çaplı saldırı ile ilgili tehditlerine nasıl bir karşılık vereceksiniz?

Karşılığımız, işgalci böyle aptalca bir işe kalkıştığında görülecektir. 

Kassam Tugayları olarak, bütün Filistin direniş gruplarını içine alan ortak operasyon odasına komuta etmeyi nasıl başardınız?

Kuşkusuz Ortak Oda'nın kurulması çağdaş direniş tarihinde çok önemli bir gelişmedir. Halkımızın direnişçi güçleriyle, grupların askeri kanatlarının hedef, gelecek ve kan birliği Ortak Oda'nın kurulmasını kolaylaştırdı. Bu bir milli kazanımdır. Hamas hareketiyle Kassam’ın Gazze’de oluşturduğu ortam, bu koordinasyonun önemini pekiştirdi. Ortak Oda'daki ortaklarımız ve silah arkadaşlarımız, orada Allah’ın izniyle düşmanla savaşı daha iyi idare etme ve gerekli yeterliliğe ulaşma noktasında yapılan çalışmaları geliştirmeye katkı sunuyor. 

Siyonist işgal ordusu bakanı Benny Gantz’ın ‘Hamas hareketi Mayız 2021 savaşında İsraillilerin hafızalarında açık bir yara açmakla büyük bir kazanım elde etti’ demesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu, Siyonist işgal komutanlarının yaptığı itirafların sadece küçük bir parçasıdır. Bu, Hamas ile Kassam Tugayları'nın bu savaşa girme ve onu idare etme yönündeki isabetli kararını gösteriyor. Aynı şekilde bu itiraf, bu mübarek savaşın işgalcinin hafızasında bıraktığı izi ve açtığı yaranın da derinliğini gösteriyor.

Arap ve İslam halklarıyla, direnişe destek verenlere Kassam’ın ilan edilen birimleriyle ilgili bir bilgi verebilir misiniz?

Savaş piramidine göre (hiyerarşik olarak) hareket, kurmay ve tugay komuta kademelerinden başlar. Sahadaki güçleri tugay, müfreze, grup ve daha alt grup ardından savaşan mücahide iner. Askeri erkan/kurmay, operasyon, silah, askeri sanayi, istihbarat, insan kaynakları, iç cepheden oluşur. Her bir kurmay/erkanın bir saha/meydan oluşumu ve uzmanlığı var. Bunların her biri örgütsel iskeletin altında yer alır. Mesela tank silahı, zırhlara karşı silah, deniz silahı, hava silahı, keskin nişancı silahı, işaret silahı, askeri enformasyon, seçkin güçler, tünel birimleri, askeri tıp birimi, seferberlik ve diğer birimler.

Hareketin yıl dönümünde Kassam’ın Siyonist rejim zindanlarında bulunan esirlere bir mesajı var mıdır?

Hareketin kuruluş yıl dönümünde kahraman esirlerimize şunu söylemek istiyoruz: Bütün cihad eylemlerimizin her ayrıntısında siz bir simge, başka önceliklerin kıyaslanamayacağı bir önceliksiniz. Sizi özgürlüğe kavuşturma ve kelepçelerinizi kırma kararından geri atım olmayacaktır. Kassam ve direnişteki kardeşleriniz, özgürlüğünüz için gayret, çaba, plan yapmaktan geri durmuyor. Özgürlüğünüz bir borç ve karardır. Size, direnişinize ve fedakarlığınıza selam olsun. Allah’ın yardımıyla sizin randevumuz özgürlük ve kurtuluştur. 

İşgal rejiminin esir takas anlaşması dosyasında inat etmesi durumunda Siyonist askerlere karşılık Filistinli esir sayısını artırma kararınız hala geçerli mi?

Kesinlikle evet.

Peki işgalcinin inat etmeye devam etmesi ve esir takasında gereken esnekliği göstermemesi durumunda sizin seçenekleriniz neler olacak?

Düşmanın inadından dolayı pişman olacağına inanıyoruz. Seçenekler açıktır.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar