TUNUS ESKİ CUMHURBAŞKANI EL MERZUKİ HAMAS HAREKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

Tunus eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif El-Merzuki, kuruluşunun 35.yılına giren Hamas hareketinin özgürlük ve bağımsızlığı için mücadele veren Filistin halkı ve Filistin direnişi için mübarek bir yolu temsil ettiğini söyledi. 

Görüntülenme: 467 Tarih: 18 Aralık 2022 18:29
TUNUS ESKİ CUMHURBAŞKANI EL MERZUKİ HAMAS HAREKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

Filistin Enformasyon Merkezi'nin kendisiyle yaptığı özel röportajda El-Merzuki, “Taş intifadasıyla Hamas hareketinin kuruluş yıl dönümlerinin anılması, işgalci İsrail’e karşı mücadele devam etse de hiçbir şekilde (işgalciye) boyun eğmeyen ve eğmeyecek olan Filistin halkının yol ve metodunu yansıtmaktadır” dedi. 

Özgürlüğün Seçeneği Direniştir

“Hamas hareketinin kuruluş yıl dönümü, bir asra yakındır İsrail’in ırkçılığına karşı mücadelesini sürdüren ve bu konuda mücadeleyle bütünleşen Filistin halkına mübarek olsun” diyen Tunus eski Cumhurbaşkanı, özgürlük için biricik seçeneğin direniş olduğunu söyledi.

El-Merzuki devamla, Gazze ve Filistin direnişinin direniş ve onurun sembolü olduğunu, sadece Arap dünyasında değil bütün dünyada başlarını dik tuttuğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşgalci İsrail bir apartheid (ırkçı) devlettir. Son seçimler rejimin yüzündeki bütün makyajları silmiş, maskesini indirmiştir. Bu rejim Filistinliler için direnişten başka bir seçenek bırakmamıştır. Kan akıtma konusunda dünyaya karşı sorumluluğu sadece işgal hükümeti taşıyacaktır” ifadesini kullandı.

Mesaj Yerine Ulaştı

Katar Dünya Kupası'nın Arap halkların Filistin’i asla unutmadığını, unutmayacağını ve Filistin direnişini desteklediğini herkese gösterdiğini belirten El-Merzuki, “Halkların, İsrail’in istediği şekilde teslim olmayı reddettiğine dair buradan verilen mesaj İsrail'e ve onunla normalleşen herkese ulaştı. Arap halkların Filistin’in yanında olmalarına şaşırmadım. Halklarımızın Filistin ile dayanışma içinde olması ve yanında durması, bu özelliğin genlerimizde olduğunu gösterdi. Umarım bu sevgi mesajı her Filistinlinin kalbine ulaşmıştır. İşgalci İsrail rejiminin baskıcı aygıtları karşısında yalnız olduğunu zannetmesin.”

İşgalci İsrail’in Filistin topraklarının her tarafına girmesi ve her tarafta kan dökmesine de değinen El-Merzuki, İsrail’in ırkçı uygulamalarına karşı dünya hukuk hareketlerini değerlendirmek gerektiğini belirterek, şahsen ben de böyle bir hizmetin içindeyim (ve böyle bir hizmete de varım) ifadesini kullandı.

İsrail ile Normalleşme Bir Seraptır

Katar Dünya Kupası'nda Arap halkların büyük ölçüde Filistin davasını gündeme taşıması ve yanında olduğunu ifade etmesi üzerine El-Merzuki, 2022 Katar Dünya Kupası'nda gördüklerinden gurur duyduğunu ve bununla iftihar ettiğini belirterek, İsrail’in Filistin davasının Arap halkları nezdinde kenara itilmiş bir mesele olduğu konusundaki hayalinden uyandığını söyledi.

İsrail’in Filistin davasını Ortadoğu dengelerinde ikinci plana itme konusuyla halklarla değil de rejimlerle normalleşmeyle ilgili değerlendirme yanılgısından uyandığını hatırlatan El-Merzuki, rejimlerin geçici, halkların ise baki olduğunu ifade etti. 

El-Merzuki devamla, “Bilemiyorum, rejimler acaba politikalarını gözden geçirecekler mi yoksa şimdiki hallerinden asla çıkamayacaklar mı?” dedi. 

Gazze Ablukası

15 yıldır Siyonist işgal rejimi tarafından Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukaya da değinen El-Merzuki, “İstenilen konu, ablukanın kaldırılması için tekrar harekete geçmektir. Önemli olan katılımın çeşitlendirilmesi ve konunun da gündeme getirilmesidir. Ben her zaman her türlü girişim ve hareketin destekçisi olacağım. En büyük arzum, her defasında başımızı kaldıran, sadece Arap dünyasında değil bütün dünyada direniş ve onurun sembolü olan Gazze topraklarını bir gün öpmektir.” ifadesini kullandı.

Siyonist işgal rejiminin bazı Arap ülkeleriyle normalleşme anlaşmaları yaptıktan iki yıl sonra Arap halklarının bir kez daha işgalci İsrail ile normalleşmeyi reddettiklerini hatırlatan El-Merzuki, “Katar’da düzenlenen Dünya Kupası'nda, normalleşmeyi yapanlara ve İsrail’e ‘sizin yaptığınız bu akrobatları tanımıyoruz’ diyerek açık mesajlar verdiler. Arap halklarından biri olan Filistin halkına ırkçılığı dayatan ve uygulayan bu rejimle normalleşmeyi tamamıyla reddediyoruz. Barışa evet, ama teslim olamaya asla…” dedi. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar