ABD VE SUUD LÜBNAN'IN İÇİŞLERİNE KARIŞMAYI SÜRDÜRÜYOR

Lübnan'ın yeni cumhurbaşkanının seçilmesi sürecinde Arabistan ve Amerikan büyükelçiliklerinin müdahalelerine değinen Hizbullah yetkililerinden biri, bu büyükelçiliklerin ve müttefiklerinin direnişe karşı çıkan bir cumhurbaşkanı getirmek istediğini belirtti. 

Görüntülenme: 512 Tarih: 25 Ekim 2022 18:21
ABD VE SUUD LÜBNAN'IN İÇİŞLERİNE KARIŞMAYI SÜRDÜRÜYOR

Hizbullah Merkez Konseyi üyesi Şeyh Nebil Kavuk yaptığı konuşmada, Lübnanlıların yağmacı Siyonist rejimin pençesinden geri kazandığı deniz hakları konusundaki zaferine değinerek şunları söyledi: 'Lübnan, ekonomik olarak münhasır bir bölgede tüm taleplerini yerine getirerek tarihi ve stratejik bir ulusal zaferin eşiğindedir.

 

Siyonist düşmanın tüm askeri, siyasi ve güvenlik kurumları, deniz sınırı konusunda direnişin zaferini kabul ediyor. Ancak Lübnan içinde bazı taraflar direnişin başarısını inkar etmeye çalışıyor. Çünkü bu zafer onların direnişlerini üzüyor ve endişelendiriyor.'

Şeyh Nebil Kavuk, Lübnan'ın siyasi durumuyla ilgili olarak şunları söyledi: 'Arabistan büyükelçiliğinin tıpkı Lübnan parlamento seçimlerine müdahale ettiği gibi, Lübnan cumhurbaşkanlığı seçimine de doğrudan müdahale ettiği artık hiçbir Lübnanlı için sır değildir. Ancak bu kez Suudilerin Lübnan'ın siyasi sürecine müdahalesi doğrudan ve dolaysız oldu. Öyle ki, bazı milletvekilleri ABD ve Suudi Arabistan'ın baskılarından şikayet eder duruma geldi. Bu konu Lübnan'ın egemenliğine ve onuruna bir hakarettir.

Amerika ve Arabistan büyükelçiliklerinin Lübnan'ın siyasi işlerine müdahalelerinin tek bir sonucu oldu ve bu da yeni cumhurbaşkanının seçilmesi sürecindeki karmaşıklıkların ve engellerin artmasıdır. Çünkü Lübnan'daki bu iki büyükelçilik ve piyonları, bu göreve zorlu ve direniş karşıtı bir cumhurbaşkanı getirmek istiyor. Amerika ve Suudi Arabistan'ı memnun etmek için Lübnan'da iç çatışma yaratmaya çalışıyorlar. Lübnan'da zorlu bir cumhurbaşkanı sloganı atanlar bu yolda karışıklıkların artmasına ve Suudi Arabistan'ın pervasız macerasına neden olmuştur ve hepsi er ya da geç bir çıkmaza girecektir.

Meclis toplantılarında yeni cumhurbaşkanını seçmek için yapılanlar sadece eğlence olsun diye bazı isimler ortaya koymaktır. Ancak bu alanda ciddi adımlar, ülkeyi krizden çıkarmak ve ulusal birliği korumak için cumhurbaşkanını seçmek adına ulusal bir birlik olduğunda başlar. Yeni cumhurbaşkanı, bir kriz yaratmaya veya ülkenin durumunu iç çatışmalar yoluyla patlatmaya çalışmayan ve Lübnan'ı bu ülkenin düşmanlarının açgözlülüğünden koruyacak biri olmalıdır.'

Son haftalarda Arabistan'ın Beyrut'taki büyükelçisi, yeni cumhurbaşkanı seçim sürecini etkilemek için Lübnan Sünnilerini birleştirme çabalarını artırdı ve son birkaç gündür Trablus'u geziyor ve Sünnilerin bir taraf ve parti ilişkilerinden uzak, birbirleriyle birlik içinde olmaları gerektiğini vurguluyor.

Haber kaynaklarının ifadesine göre, Suudi Arabistan büyükelçisinin Lübnan'daki durumu etkilemek için Lübnan'ın farklı bölgelerini ziyareti devam ediyor ve önümüzdeki günlerde de Akkar, Bekaa ve Şeba'ya gidecek. Suudi büyükelçi Lübnan'daki okul, üniversite, kültür merkezi, klinik vb. derneklerle de iletişime geçti ve onlara projelerini destekleme sözü verdi.

rasthaber

Yorumlar