VELİD CANBOLAT: 'LÜBNAN'IN HİZBULLAH'IN SAVUNMA GÜCÜNE İHTİYACI VAR'

Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat, İsrail rejiminin kışkırtma planlarına dikkat çekerek Direniş’in silahlına karşı hiçbir cephe içerisinde yer almayacağını söyledi. 

Görüntülenme: 520 Tarih: 24 Ekim 2022 22:51
VELİD CANBOLAT: 'LÜBNAN'IN HİZBULLAH'IN SAVUNMA GÜCÜNE İHTİYACI VAR'

15 Mayıs’taki seçimlerin ardından hala hükümetin kurulamadığı Lübnan’da  siyasi çözümsüzlük sürerken çok sayıda güvenlik kaynağı Lübnan’daki İngiltere, Fransa, İtalya, İsviçre ve Almanya büyükelçiliklerinin Lübnan’ın kuzeyinde güvenlik sorunları yaratmak için çaba gösterdiğini bildirdi.

Ulaşan haberlere göre bazı gruplar, Lübnan’ın kuzeyinde bazı aşırılık yanlısı grupları desteklemeye yönelik adımlar atıyor.

Resmi güvenlik kaynaklarından henüz bu yönde bir doğrulama gelmedi. Trablus ve Akkar’daki siyasi kaynaklar da bu bölgelerin imajının bozulması için bazı haberlerin abartıldığını belirtmekle birlikte sadece hafif silahlarla sınırlı olmayan bir silah kaçakçılığının söz konusu olduğunu belirtti.

Söz konusu kaynaklar, Suriye ve Lübnan’daki silah kaçakçılarının RPG, havan topu ve mayın gibi silahların kaçakçılığını yaptığını belirtti ve Lübnan güvenlik güçlerinin bunlardan bazılarını yakaladığını ancak sınırın tamamının kontrolünün zor olduğunu söyledi.    

Lübnan’ın kuzeyindeki yerel kaynaklar, bazı yabancı tarafların cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemek üzere ülkede güvenlik sorunları yaratabileceğini belirterek Amerika ve Suudi Arabistan’ın Lübnan’da çıkarılacak bir güvenlik kargaşası ile Ordu Komutanı Josef Aun’un cumhurbaşkanlığını gündeme getirmek gibi bir senaryonun söz konusu olduğunu söyledi.

Amerika ve ırkçı İsrail rejiminin başta Hizbullah’a yönelik olmak üzere Lübnan’da güvenlik sorunları yaratmaya çalıştığına dikkat çeken kaynaklar, bazı sabotaj eylemleri için hazırlık yapan grupların da Lübnan güvenlik güçleri tarafından yakalandığını hatırlattı.

Lübnan’daki bazı siyasi gruplar güvenlik sorunlarının ve tahriklerin önlenmesi için siyasi ortamı yumuşatmaya ve dayanışma zemini oluşturmaya çalışırken el-Ahbar gazetesi, Hizbullah yetkilileriyle Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve İlerici Sosyalist Parti Lideri Velid Canbolat arasında görüşmeler olduğunu bildirdi.

Habere göre Velid Canbolat, Meclis Başkanı Nebih Berri ile Hizbullah yetkilileriyle yaptığı telefon görüşmesinde Lübnan’da güvenlik kaosu yaratmaya yönelik girişimlerden endişe ettiğini belirterek kendi nüfuzu altındaki yerlerde durumun sakin kalması için çaba gösterdiğini söyledi.

Canbolat ayrıca, nihai kararını verdiğini ve her nerede olursa olsun Hizbullah’ın silahlına yönelik hiçbir kışkırtma girişiminin içinde yer almayacağını, bölgesel ve uluslararası çapta da buna karşı mücadele edeceğini söyledi.

Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat, İsrail’in çeşitli bölgelerde yaratmaya çalıştığı fitne ve komplolara karşı koymanın bir zorunluluk olduğunu vurguladı ve “Ben Hizbullah’la sakin bir ilişki kurmak istiyorum; Hizbullah da güvenlik sorunu ve kargaşanın olmamasını ve sükunet olmasını istiyor” dedi.

Velid Canbolat, Lübnan’la ırkçı İsrail rejimi arasında yapılan deniz sınırının belirlenmesi anlaşması ile ilgili açıklamasında “İsrail, Hizbullah’ın yarattığı baskı ile anlaşma yapmaya teslim oldu. Lübnan’ın Hizbullah’ın savunma gücüne ihtiyacı var. Hizbullah deniz sınırının belirlenmesi anlaşması sürecinde yüksek bir diplomasi maharetine de sahip olduğunu ispat etti” dedi.

YDH

Yorumlar