ULUSLARARASI İSLAMİ VAHDET KONFERANSI ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi'nin konuşması ile 36. uluslararası İslami Vahdet Konferansı başladı. 

Görüntülenme: 544 Tarih: 13 Ekim 2022 01:15
ULUSLARARASI İSLAMİ VAHDET KONFERANSI ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Çarşamba sabahı 36. uluslararası İslami Vahdet Konferansı açılış konuşmasında  peygamber efendimiz Hz. Muhammed -sav- ve İmam Cafer Sadık as'ın veladet günleri dolayısıyla misafirleri tebrik ederek konuşmasına  başladı. 

Ayetullah Reisi" Bugün Birlik bizim için sadece bir taktik değil temel strateji ve çözümdür. Liderimiz İmam Hamanei, basireti ile hep bu stratejiye vurgu yapmış ilahi ipliğe sarılmanın ve vahdetin bir zaruret olduğunu belirtmiştir. " dedi. 

Ayetullah Reisi hoş geldiniz konuşmasının ardından ise " Hep birlikte İslami Ümmette vahdetin geliştirilmesi için hangi yolları denememiz gerektiğini, tefrik ve ayrılıkları önlemek için hangi önlemler almamız gerektiğini anlamak için buraya toplandık. " dedi. 

Ayetullah Reisi  İslami Mezhepleri Yakınlaştırma Uluslararası Kurultayı'nı da takdir ederek  sözlerine şunları da ekledi: " İslam insanlığın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. Çağdaş insan Allah'a güvenerek ve dini öğretileri ve manevi özgüvenine dayanarak saadete erişebilir. Dinin kapsamlılığı ve çağdaş insanın ihtiyaçlarına yanıt verme gücü, insana güç katıyor. Bu güç ise Batı ve Doğu tarafından verilen nüshalara, kültürel saldırılara karşı koyması için insana direnç katıyor. " 

Ayetullah Reisi  " Bu konferans İslam Alemindeki tüm şahsiyetlerin ortak bir anlayış etrafında toplanmasına yol açar. Nasıl büyük bir din ve dini değerlere sahip olduğumuza dair ortak bir anlayışımız olacak. " dedi. 

İmam Humeyni'nin (ra) İslami Vahdet haftasını ilan etmesinin ardından ve İran İslam Cumhuriyeti'nin Müslümanların birliğini güçlendirme stratejisinden hareketle, Uluslararası İslam Birliği Konferansı'nın düzenlenmesi kararı, mütevelli heyeti ve yetkililer tarafından alındı. Uluslararası İslam Birliği Konferansı'nın düzenlenmesinin amacı, Müslümanlar arasında birlik ve beraberliği, ilim ve alimlerin fikir birliğini, onların ilmî ve kültürel görüşlerini birbirine yaklaştırmayı sağlamak, ayrıca İslâm birliğini ve İslam'ın doğru şekilde uygulanması için pratik çözümleri incelemek ve sunmaktır. İslam dünyasında tek bir ümmetin oluşturulması ve Müslümanların sorun ve sıkıntılarına çözüm bulmak da bu kurumun amaçlarındandır. Bu bağlamda Ayetullah Reisi de konuşmasında önemli mesajlara yer verdi. 

 

Şüphesiz bugün istikbar dünyası, İslam dinine karşı tek vücut olan düşmanca ve kin dolu bir tavır almış, yalanlar yayınlayarak, İslam'a ve Hz. Peygamber'in ailesine hakaret ederek dünya Müslümanlarını bölmeye çalışmaktadır. Bu kritik dönemde, Müslümanlar arasında birlik ihtiyacı her zamankinden daha fazla hissediliyor ve bu temelde İslami hükümetler, düşmanların bölünmeyi yayarak birleşik İslam Ümmeti'ni ayırmasına ve dağıtmasına izin vermemelidir. Bu nedenle, Vahdet haftası, empati ve kelimenin birliği ve düşmanların entrikalarını etkisiz hale getirmek için iyi bir fırsat olarak kabul edilmelidir. 

Son on yılların tecrübesi açıkça göstermektedir ki, düşmanlar her zaman Müslümanların gerçek özgürlük ve bağımsızlığını engellemeye çalıştılar ve bu bağlamda Müslümanlara karşı olumsuz medya propagandası yapmak, İslamofobiyi körüklemek, Müslümanları aşırıcılıkla suçlamak gibi çeşitli araçlar kullanmaktan da çekinmemişlerdir.Özellikle de  aşırılıkçılık ve terörizmin yanı sıra farklı yollara baş vurarak mezheplerin takipçileri arasında bölünme yaratmak istemişlerdir. 

Müslümanların bölündükleri zaman istiklal ve ilerleme de dahil olmak üzere ulvi amaç ve ideallerine artık ulaşamayacakları açıktır.Kur'an, Sünnet ve Ehl-i Beyt mektebinin Müslümanlara  öğrettiği şey de tartışmalı konulara boş yere odaklanmak yerine, dikkatlerini İslam dünyasının önemli konularına çevirmektir. Kuran-ı Kerim ayetleri de Müslümanları birliğe davet ediyor. Zaten İslam bütün Müslümanları tek bir ümmet olarak kabul etmiş ve müminler birbirine kardeş olarak tanıtılmıştır, bu nedenle bazı konulardaki farklılıklar İslam kardeşliğini ve Müslümanların birliğini engellememeli.  Bu birliğin gerçekleşmesi ile İslam ümmeti, tüm Müslümanların birliğini temsil edecek yeni bir İslam medeniyeti yaratma yolunda adım atabilecektir.

parstoday

Yorumlar