ABD VE AB'DEN KORSAN İSRAİL'E GÖSTERMELİK TEPKİ

Avrupa Birliği (AB) ve ABD, İsrail işgal rejiminin dün (18 Ağustos Perşembe) Filistin'de 7 adet sivil toplum kuruluşunu teröre destek verdikleri iddiasıyla kapatmasına karşı çıktı.  

Görüntülenme: 684 Tarih: 20 Ağustos 2022 19:21
ABD VE AB'DEN KORSAN İSRAİL'E GÖSTERMELİK TEPKİ

AB'nin Filistin'deki temsilcisinin ofisinden yapılan açıklamada, söz konusu kurumların Avrupa Birliği'nin yardımlarını kötü amaçlarla kullandığına dair iddianın kesinlik kazanmış olmadığı dile getirildi. Açıklamada, AB'nin Filistin'deki sivil toplum kuruluşlarına yardımlarının devam edeceği ifade edildi. 

ABD Dış İşleri Bakanlığı da İsrail'in Filistin'deki sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına engel olmasını kınadı. ABD Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü Vaşington'un Filistin'deki kurumların kapatılmasına endişeyle baktığını söyledi. Sözcü açıklamasında, "Filistin topraklarında ve İsrail'de sivil toplum kurumlarının rahatça çalışma imkanı bulmasını istediklerini" ifade etti.

İşgal güçleri dün sabah Damir Esirlerin ve İnsan Haklarının Korunması Kurumu, Dünya Çocukları Koruma Hareketi Filistin Temsilciliği, Hak Kurumu, Tarım Çalışması Komiteleri Birliği, Filistin Kadın Komiteleri Birliği ve Bisan Araştırma ve Geliştirme Merkezi'ne baskın düzenleyerek bunları "teröre destek verme" suçlamasıyla kapattı. Daha sonra Sağlık Çalışma Komiteleri'ni de kapatarak kapatılan STK sayısını 7'ye tamamladı. 

Kaynaklar, işgal güçlerinin bu kurumların mal varlıklarına ve arşivlerine el koyduğu ve bunların İsrail yasalarına göre "terör örgütü" olduğu gerekçesiyle askeri yönetimin buraların yeniden açılmasına izin verilmemesi yönünde karar verdiği iddiasıyla kapattığı bilgisi verdi. 

İşgal rejiminin 2016'da çıkardığı sözde Terörle Mücadele Yasası'na göre söz konusu kurumları geçen yılın Ekim ayında "terör listesi"ne dahil ettiği belirtildi. 

İşgal rejimi söz konusu yasayı sivil toplum kuruluşlarını ve insan hakları kurumlarını takibe almak ve çalışmalarını engellemek amacıyla değerlendiriyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar