HİZBULLAH'IN KARİŞ OPERASYONU SİYONİSTLERİN DENGESİNİ BOZDU (ANALİZ)

Siyonist basın geçtiğimiz günlerde İsrail rejimi Enerji Bakanlığı'nın Hizbullah’ın Kariş doğalgaz meydanında yaptığı İHA operasyonu haberlerinin yayınlanmasını önlemek için yoğun baskı kullandığını itiraf etti. 

Görüntülenme: 967 Tarih: 10 Temmuz 2022 12:49
HİZBULLAH'IN KARİŞ OPERASYONU SİYONİSTLERİN DENGESİNİ BOZDU (ANALİZ)

Siyonist haber kaynakları 7 Temmuz’da Siyonist İsrail rejimi Enerji Bakanlığı'nın Lübnan Hizbullahı’nın Kariş doğalgaz meydanında gerçekleştirdiği İHA operasyonuna ilişkin haberlerin sansür edilmesi için yoğun baskı uyguladığını bildirdi.

Söz konusu basının bildirdiğine göre Siyonist rejimin Enerji Bakanlığı ekonomik çıkarlardan ötürü ve ekonomik zararı önlemeyi amaçlayarak baskı kullanarak Hizbullah’ın İHA operasyonu haberlerinin yayınlanmasını engellemeye çalışıyor.

Siyonist basın aynı zamanda İsrail rejiminin söz konusu İHA’ların uçuşuna yanıt vermemesinin sebebinin ABD Başkanı Joe Biden’in yakın zamanda bölgeye gerçekleştireceği ziyaret olduğunu veya Hizbullah’ın caydırıcı gücünün İsrail’in pasif konuma düşmesine yol açtığını yazdı. 

2 Temmuz Cumartesi günü Siyonist İsrail rejimi Akdeniz’in doğusunda Kariş doğalgaz sahasına doğru uçan Hizbullah’a ait 3 İHA’nın tespit edildikten sonra etkisiz hale getirildiğini öne sürdü ancak Hizbullah “Cemil Sekaf” ve “Mehdi Yagi” Şehitleri grubunun farklı ölçülerdeki İHA’sının münakaşa alanı olan Kariş meydanı bölgesinde uçtuğunu bildirdi. Söz konusu İHA’ların görevinin bölgede keşif operasyonu yapmak olduğunu ve tanımlanan görevin başarıyla gerçekleştiği yayınlanan bilgiler arasında yer alıyor. Hizbullah bildirisinin devamında mesajın Siyonistlere ulaştığını belirterek “Zafer sadece aziz ve Cebbar olan Allah’ın Nezdindedir.” ifadelerine yer verdi.

6 Temmuz Çarşamba günü Lübnanlı el-Ahbar gazetesi Hizbullah’ın cumartesi günü Kariş meydanında gerçekleştirdiği operasyonun ilk operasyon olmadığını ve bundan önce çarşamba gününde de başka bir operasyonun gerçekleştirdiğini duyurdu. Söz konusu haberin yayınlanmasının ardından Siyonist İsrail rejimi Ordusu cumartesi günü gerçekleşen operasyonun Hizbullah’ın ikinci İHA operasyonu olduğunu itiraf etti ancak işgal rejimi Ordusunun Hizbullah’a ait bir İHA’yı tespit edip söz konusu operasyonu etkisizleştirdiğini öne sürdü. 

Bu iddia ortaya atılmadan önce Siyonist rejim cumartesi günü yayınladığı bildiride Hizbullah’ın ikinci operasyonuna hiç değinmemişti ve el-Ahbar gazetesi söz konusu operasyondan bahsettikten sonra operasyonun gerçekleştiği tarihten bir hafta geçmesine rağmen Siyonist rejimi böylesi bir iddiada bulundu.

Görünüşe göre Tel Aviv’in Hizbullah’ın İHA operasyonlarına ilişkin haberleri sansür etme çabası ekonomik zararı önleme hedefiyle gerçekleşiyor ancak buna rağmen Siyonist rejiminde Lübnan Direnişine ait 3 İHA’nın 2 Temmuz Cumartesi tarihinde Kariş doğalgaz meydanındaki operasyonuna dair iç tartışmaların artmasıyla birlikte sözde Kariş Doğalgaz meydanında ve işgal edilmiş Filistin sularında araştırma, sondaj ve çıkarma hakkına sahip Energean şirketinin hisse değerlerinin düşmesine yol açtı. 

Energean şirketi sondaj gemilerini iki hafta önce münakaşa konusu olan Lübnan 29 sınır bölgesine Kariş gaz meydanında sondaj işlemleri yapmak için sevk etmişti. Tel Aviv Kariş doğalgaz meydanının münakaşa konusu olan sularda bulunmadığı ve Siyonist İsrail rejimine ait ekonomik bölgede yer aldığını iddia ediyor. 
5 Haziran tarihinde de Energean şirketine bağlı sondaj şirketi söz konusu münakaşa bölgesine girdi ve İsrail rejiminin bu eylemi Beyrut’ta geniş çaplı tepkilere ve kınamalara yol açtı. 

el-Ahbar gazetesi çarşamba günü Hizbullah’ın başarılı operasyonunun ardından Energean şirket hisselerinin değerindeki düşüşlere dair bir rapor yayınlayarak “Geçtiğimiz pazartesi yani Hizbullah’ın başarılı İHA operasyonunun ardından ilk mesai gününde söz konusu şirketin Londra ve Tel Aviv borsalarında etkilenmediği gözetlendi. Energean şirketinin şirket hisseleri Londra borsasında yüzde 3.4 artış gösterdi ve gün boyunca dalgalanma yaşamadı. Bu durum Tel Aviv borsasında da yaşandı ve hisselerin değerinde yüzde 3 artış yaşandı. Buna rağmen geçtiğimiz günde hisse alışverişi başladığında bu şirketin Londra borsasında yüzde 6.6 değer kaybederek ay boyunca en düşük düzeyine indiğini gördük. Öte yandan söz konusu şirket Tel Aviv borsasında da yüzde 5.1 oranında ciddi bir düşüş yaşadı. Düşüşlerin hızlanmasıyla birlikte Enegean şirket hisselerinin pazartesi günü kazandığı değerin kaybedilmesinin yanı sıra bu şirketin hisseleri geçtiğimiz mayıs ayından bu yana en alçak seviyeye düştü.” ifadelerini kullandı.

tesnim

Yorumlar