YAİR LAPİD KOALİSYON HÜKÜMETİ (ANALİZ)

Yair Lapid, ırkçı İsrail'in geçici başbakanı olarak göreve başlamış olsa da, Lapid'in başbakanlık süresinin işgal topraklarındaki en kısa başbakanlık dönemi olacağı düşünülüyor. 

Görüntülenme: 718 Tarih: 04 Temmuz 2022 08:12
YAİR LAPİD KOALİSYON HÜKÜMETİ (ANALİZ)

Bennet-Lapid koalisyon hükümeti geçen haziran ayında kuruldu ve Benyamin Netanyahu'nun işgal topraklarındaki 12 senelik başbakanlık dönemi böylece son bulmuş oldu. Neftali Bennet, iki sene başbakanlık koltuğuna oturmayı üstlenerek, ekim 2023'te başbakanlığı Lapid'e bırakması kararlaştırıldı. Ancak, kabine kuruluşunun ilk yılında dağıldı ve Bennet, bir sene sonra iktidarı Lapid'e bıraktı. Bennet'in liderliğindeki Yemine Partisi üyelerinin çekilmesi sonucu koalisyonun dağıldığı için Bennet, başbakanlığının son bulduğu ve Lapit, bir sonraki koalisyon hükümet kurulana kadar geçici başbakanlığını üstlenmiş oldu.

İsrail yeni dönemde, erken seçimlerin düzenlenmesinden sonra siyasi tıkanıklıktan çıkmaması halinde, Lapid'in başbakanlık dönemi işgal topraklarında en kısa süre olacak. Demek ki, Lapid'in siyasi arenadaki faaliyeti yaklaşık 10 sene olurken, bu sürede işgal topraklarında karmaşık siyasi arenada aktif şekilde rol ifa edebilecek bir kabiliyet ve yeteneğe sahip olmadığını göstermiş oldu. Lapid, siyaset dünyasına girmeden önce medya ve sanat dünyasında çalışıyordu ve 2012 yılında Yeş Atid Partisi'ni kurararak, siyasi arenaya girmiş oldu.

Lapid üç sene sonra, İsrail işgal parlamentosuna girdi ve devamında Benyamin Netanyahu tarafından Maliye Bakanı olarak atandı. Ancak çok geçmeden, Netanyahu ile anlaşamadığı için görevden alındı ve Knesset'te opozisyon lideri olarak Netanyahu karşısında yer aldı.

Lapid daha önce, iki kez İsrail başbakanı olma şansını yakalamıştı. Ancak her iki kez de başarısız kaldı. Lapid 2020 seçimlerinde Gants ile ittifak kurdu ancak Gants, bu ittifaka bağlı kalmadı ve Netanyahu ile ittifak kurdu. Böylece Lapid, bu ittifak karşısında yenilmiş oldu. Lapid, 2021 seçimlerinde de, Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi'nin ardından en fazla sandalya kazandı ve Neftali Bennet ile anlaşarak, önce Bennet başbakan oldu ve Lapid'in ekim 2023'de başbakanlık koltuğunu Bennet'ten alması kararlaştırıldı.

 

Bennet-Lapid koalisyon hükümetinin dağılmasıyla, Bennet, geçici başbakan oldu. Böylece Bennet-Neftali kaolisyon hükümeti de başarılı bir hükümet olamadı ve erken dağılmış oldu. İşgal topraklarında 5 ay sonra erken seçimler düzenlenecek. Benyamin Netanyahu liderliğindeki sağcıların seçimleri kazanma şansının diğer partilerden daha fazla olduğu düşünülüyor. Lapid'in rakipleri, yeni kabineyi kurmayı başarmaları halinde, Lapid'in başbakanlık süresi, işgal topraklarında ömrü en kısa süre olacak başbakanlık olacak. Seçimlerin ardından yeni kabine kurulmaması ve seçimlerin tekrarlanması halinde, Lapid bir kez daha geçici başbakan olarak görevine devam edecek.

Sonuç itibarıyla işgal altındaki topraklarda siyasi arenada yaşanan gelişmeler, bu rejimdeki krizin daha derin olduğunu ortaya koymakta. Bu rejimde olaylar birbirini takip ediyor ve siyasi kriz bir türlü son bulmuyor. Kriz bundan sonra daha da büyüyerek, işgal rejimini yeni kriz ve sorunlarla karşı karşıya bırakabilir.

Parstoday

Yorumlar