ABD PRESBİTERYEN KİLİSESİNDEN SİYONİST İSRAİL'E TEPKİ

ABD Presbiteryen Kilisesi, Salı günü Amerikan dini organlarının 225. Genel Kurulu’nda, İsrail'i bir apartheid devleti ilan etmek ve bir Nakba Anma Günü kurmak için seçime gitti. Kilise örgütü ayrıca Yahudi devletini kınayan iki karar daha aldı. 

Görüntülenme: 644 Tarih: 02 Temmuz 2022 12:35
ABD PRESBİTERYEN KİLİSESİNDEN SİYONİST İSRAİL'E TEPKİ

İsrail basınına göre söz konusu kararlar, Hıristiyan Siyonist doktrinini sapkın ve putperest olarak nitelendiriyor ve İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesini Holokost'a benzetiyor.

ABD Presbiteryen Kilisesi 2022 Kararı’nda "İsrail'in Filistin halkına ilişkin yasaları, politikaları ve uygulamaları, apartheid'in uluslararası yasal tanımını karşılıyor” açıklamasını yaptı. ABD Presbiteryen Kilisesi'nin Uluslararası Katılım Komitesi, Filistinlilerin ırk egemenliğine dayalı insanlık dışı eylemlerle sistematik olarak baskılandığını belirledikleri için "İsrail'in Filistin halkıyla ilgili yasaları, politikaları ve uygulamalarının, apartheid'in uluslararası yasal tanımını karşıladığını" ezici bir çoğunlukla kabul etti.

Kilise kararında, İsrail'de ve tartışmalı bölgelerde yaşayan Yahudi olmayan Arapların "aşağı bir statüye" sahip olduğunu ve Filistinlilerin "ülkelerinin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına" katılamadıklarını belirtti.

Söz konusu kararda "Hıristiyanlar 1950'lerde ABD’deki ayrımcılığa ve daha sonra Güney Afrika'daki apartheid'e karşı seslerini yükselttiler. Yine seslerini yükseltmeli ve İsrail'in Filistinlilere yönelik ayrımcılığını kınamalı” ifadesi kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Nazi Holokost'unun dehşeti ortaya çıktığında, dünyanın dört bir yanındaki Yahudilerin tepki göstererek ses çıkardığını vurgulayan Kilise yönetimi, “Hıristiyanlar da, bir hükümetin sistematik ayırma, baskı ve temel insan haklarını inkar yoluyla bir etnik grubun başka bir etnik grup üzerinde tahakküm kurmasını sağlayan yasalar çıkarmasına, sessiz kalmayacaklar. O zamanlar kötülüğe karşı sessizlik yanlıştı ve şimdi de yanlış” dedi.

Sadece birkaç gün önce, Kuzey Karolina Demokrat Parti (NCDP) eyalet kongresinde kabul edilen kararda İsrail'in apartheid suçunu işlediğini belirtti ve ABD'nin bu uygulamaları sona erdirmek için İsrail'e silah satışını ve güvenlik yardımını şart koşmasını talep eden bir karar aldı. Jerusalem Post’un haberine göre Uluslararası Katılım Komitesi oybirliğiyle, Kilise liderlik organlarını 15 Mayıs'ı "Nakba’yı Anma Günü" olarak belirleyen ve bunu Presbiteryen Planlama Takvimi'nin bir parçası olarak her yıl anmaya yönlendiren bir kararı kabul etti.

Komite ayrıca "Gazze kuşatmasına" ve "masum Filistin vatandaşlarının toplu olarak cezalandırılmasına" son verilmesi çağrısında bulunduğu kararı da, 2022 Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul etti. Kilisenin Uluslararası Katılım Komitesi tarafından oybirliğiyle kabul edilen bir diğer madde, kilisenin Kudüs'le ilgili endişelerine ilişkin bir tavsiyeydi.

Açıklamada, "Kudüs'ün çehresi, Müslüman ve Hıristiyan Filistinliler üzerindeki yoğun kısıtlamalarla birlikte, yükselen Siyonist-Yahudi kimliği yönünde hızla değişiyor" ifadesi kullanıldı.

Ayrıca "İsrail Devleti'nin politikaları, Müslümanların ve Hıristiyanların tarihi iddialarını ve ibadet özgürlüğünü göz ardı ederek dinler arası gerilimi istikrarlı bir şekilde artırıyor” denildi. Kilise, dini hoşgörünün ötesinde, Trump yönetiminin ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını barış umutlarına zarar verdiğini söyleyerek reddetti.

Kudüs Haber Ajansı - KHA | kudushaber.com.tr

Yorumlar