DİRENİŞ KORSAN İSRAİL'İN KAFASINI KARIŞTIRDI (ANALİZ)

El Kassam Tugayları sözcüsünün İsrailli mahkumlardan birinin durumuyla ilgili açıklaması, bu rejimin yetkilileri arasında kafa karışıklığına neden oldu. Esirlerin değişimi ve takası konusu, Siyonist rejim ile Filistinli gruplar arasındaki anlaşmazlık konularından biridir. 

Görüntülenme: 782 Tarih: 01 Temmuz 2022 16:04
DİRENİŞ KORSAN İSRAİL'İN KAFASINI KARIŞTIRDI (ANALİZ)

İsrail hapishanelerinde 34'ü kadın, 180'i çocuk ve 500'ü idari tutuklu olmak üzere 4 bin 500 Filistinli tutuklu bulunuyor. Hamas ayrıca Gazze'de dört İsrail askerini gözaltına aldı ve onlar hakkında herhangi bir bilgi yayınlamadı.

Şimdiye kadar, iki taraf mahkumların takası konusunda birçok kez anlaşmaya vardı, ancak Siyonist rejim bu anlaşmaları uygulamayı reddetti. Buna göre, İsrail cezaevlerinde bulunan çok sayıda Filistinli mahkum rejime baskı yapmak için açlık grevine başladı ve bu bazı durumlarda Filistinli mahkumların serbest bırakılmasına yol açtı.   Siyonist rejim kanısı ve düşüncesi, Filistinli grupların İsraillilerden kimseyi esir tutmadığı ve sadece ölü bedenlerine sahip olduğu yönündeydi. Bu nedenle, Tel Aviv, Filistinli gruplarla esirler takası hususunda pek istekli görünmedi. Halbuki Filistinli gruplar için en büyük önceliklerden biri , Filistinli mahkumların ve esirlerin serbest bırakılmasıydı. 

Tutuklular ve esirlerin takası meselesi pratikte bir kenara bırakılırken,Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubayda, Siyonist esirlerden ve tutuklulardan birinin durumunun kritik olduğunu söyledi. Görünen o ki Ebu Ubeyde'nin bu açıklaması, esir değişimi davasını içinde bulunduğu durgun durumdan çıkarmak ve Siyonist rejimi esirler takası konusuyla ilgili uyarmak amacıyla yapılmıştır. Bu durum Siyonistlerin de ilgisini çekmiş durumda. 

Siyasi analist Mustafa Suvaf, Siyonist rejim liderlerinin ihmali ve rejimin ilgisizliğinin ardından , El Kassam elinde sadece iki İsrailli mahkumun cesedinin bulunduğu yönünde kamuoyunu aldatma girişiminin ardından, Ebu Ubeyde'nin düşmanla esir değişimine ilişkin açıklamaları Siyonistleri harekete geçirdi ve esirler meselesini tekrar gündeme taşıdı. Daha önce, Hamas'ın siyasi bürosunun bir üyesi olan Hüssam Badran, hareketin esirleri takas etme alanında bir kozu olduğunu belirtmiş ve bu hususa vurgulamıştı.

Diğer bir konu ise Ebu Ubeyde'nin açıklamaları ve Hamas'ın daha fazla bilgi vermeme stratejisinin İsrailli yetkililer arasında kafa karışıklığına ve kaygılara neden olmasıdır. Bu nedenle Siyonist rejim tarafından iki taktik benimsenmiş durumda. İlk taktik Ebu Ubeyde'nin yorumlarını küçümsemek ve medya aracılığıyla doğruluğunu sorgulamaktır.

Bu bağlamda Siyonist rejimin 12. kanalı bu açıklamanın önemini azaltmaya çalışmış ve gerçekliğini sorgulayarak bu açıklamayı bir tür psikolojik savaş olarak tanıtmıştır. İsrail kanalı rejim güvenlik kaynağının haberine dayanarak "esirlerin fiziksel durumunda bir değişiklik olmadığını ve Hamas'ın onlara baskı yapmak niyetinde olduğunu" söyledi.

Diğer bir taktik ise Mısır kanalı üzerinden İsrailli esirlerin ve tutukluların durumunu takip etmektir. İbranice Yedioth Ahronoth gazetesi, Ebu Ubayde'nin İsrailli esirlerden birinin sağlığıyla ilgili açıklamalarının ardından Siyonist rejimin Mısır'dan Gazze Şeridi'ndeki esirlerin sağlık durumunu açıklamasını istediğini yazdı.

Son nokta ise, Ebu Ubayda'nın Filistinli mahkumların durumuyla ilgili sözleri,İsrail kabinesinin kırılganlığı ve Knesset'in dağılmasıyla ilgili gelişmelerle aynı zamana denk gelmesidir. Bu durum Bennett'in kabinesi üzerindeki baskıyı artırdı ve İsrailli esirlerin hayatlarını kurtarmak için herhangi bir ciddi eylem konusunda kafalarını karıştırdı.

Parstoday

Yorumlar