NAFTALİ BENNETT SİYASETİ NEDEN BIRAKIYOR? (ANALİZ)

Naftali Bennett, bir sonraki parlamento seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. O bu açıklamaları Knesset'in resmen feshedilmesinden ve yürütme yetkisinin önümüzdeki üç aya kadar görev yapmak üzere koalisyon ortağı Yair Lapid'e devredilmesinden sonra yaptı. 

Görüntülenme: 612 Tarih: 01 Temmuz 2022 14:54
NAFTALİ BENNETT SİYASETİ NEDEN BIRAKIYOR? (ANALİZ)

Bennett iktidara geldiğinde, bunun bir yıl daha süreceğini asla düşünmedi, çünkü iktidarın bölünmesi sırasında Yair Lapid ile her birinin dört yıllık görev sürelerinin iki yılını başbakan olarak hizmet edecekleri konusunda anlaşmaya varıldı. Bu güç paylaşımına göre Bennett'in döneminin bitmesine bir yıl daha vardı, ancak dönemini tamamlayamamakla kalmayıp siyasete sonsuza kadar veda etmeye karar verdi.
Şimdi soru, Bennett'in böyle bir karar vermesine neden olan faktörlerin neler olduğudur.

Bunun bir nedeni, inatçı rakibini engellemeyi başaramaması ve sonunda teslim olması ve olay yerinden ayrılması gibi görünüyor.

İsrail işgal rejiminin başbakanı Naftali Bennett ile onun koalisyon ortağı ve Dış İşleri Bakanı Yair Lapid 20 Haziran Pazartesi akşamı işgal rejiminin parlamentosu durumundaki Knesset'i feshederek erken seçime gitme konusunda anlaşmışlardı. Koalisyon hükümetinin karşı karşıya olduğu durumun değerlendirilmesi sonunda bu yönde bir karar verilmesi üzere ortakların anlaştığı ve erken seçime kadarki geçiş sürecinde başbakanlık koltuğuna Lapid'in oturacağı ortak açıklamada dile getirilmişti.

Netanyahu, Naftali Bennett'i kuklası olarak görüyor ve Netanyahu'ya ihanet edeceğini asla düşünmüyordu, ancak önceki seçimlerde, Netanyahu'nun Knesset'te en fazla sandalyeyi kazanmasına rağmen, çeşitli nedenlerle, Bennett'in de yolsuzluk davalarını ortaya çıkarmakta payı  dahil olmak üzere, başbakan olarak devam edemedi ve bu nedenle 15 yıl sonra istifa etti, ancak daha ilk günlerden itibaren Benet-Lapid koalisyon hükümetini engellemeye başladı ve onlara darbe vurmak için  her fırsatı değerlendirdi. Sadece bir sandalyeyle hükümet kurmayı başaran Benet-Lapid koalisyon hükümetini devirmek için elinden geleni yaptı ve çöküşünün önünü açtı.
Netanyahu, çeşitli hilelerle sonunda Bennett'in iki destekçisini partisinden ve koalisyonundan atmayı ve çoğunluktan düşürmeyi başardı.

Bunu başarmak için Netanyahu, İsrail yasalarını Batı Şeria'daki yahudi yerleşkeleri de kapsayacak şekilde genişleten bir yasa tasarısının geçmesini bile engelledi ve böylece yerleşimcilerin itiraz seslerini yükseltti.

Böyle bir geçmişle  Bennett, bir sonraki seçimde aday olursa, yine Netanyahu'nun sabotajıyla ilişkilendirileceğini ve Netanyahu ile oyunun devam etmesinin hayatına mal olabileceğini düşündü. Buradan hareketle, Bennett'in iktidardan ve hatta siyaset sahnesinden istifa etmesinde, krizin derinliği ve kapsamı ile Siyonist rejimin iç bölünmelerinin etkili olduğuna şüphe yoktur ve belki Bennett, böyle yaparak bu krizi kontrol altına alıp kendisine yardım edebileceğini düşünüyor olabilir. Ancak bu konuda etkili olabilecek bir diğer faktör, Bennett'in geçtiğimiz yıl boyunca Siyonist rejimi özellikle İran ve bölgesel müttefiklerinden gelen dış çatışmalara Netanyahu'dan daha fazla dahil eden yaklaşımı ve performansıdır.

Bennett, Netanyahu'nun kendisini her zaman beceriksizlikle suçlayan propagandası ve tehditleri karşısında, aralarında Netanyahu'nun da bulunduğu yerli rakiplerine karşı savunulabilir bir sicil sunmak için rejimin İran'ın çıkarlarına ve egemenliğine yönelik saldırganlığını gözler önüne serdi. Ancak bu durumun İsrail'i savunma pozisyonuna soktuğu ve direniş güçlerinin rejime karşı daha fazla motivasyonla misilleme yapmasına fırsat verdiğinin farkında değildi.

Bu açıdan bakıldığında, Bennett'i devirme kararı, Bennett'in kişisel kararı değil, Bennett'i kamuoyunun dikkatinden uzaklaştırarak rejimin güvenlik faktörünü artırmaya çalışan Siyonist rejimin lider ve yöneticilerinin kararı olabilir. Ancak bu hamleyle Tel Aviv'den beklenen sonuçları vermesi pek olası değil.

Parstoday

Yorumlar