HAMAS LİDERLERİNDEN ABDÜLHALİK EN-NETİŞE ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

İslami Direniş Hareketi (Hamas) liderlerinden ve Batı Şeria'nın El-Halil şehri ahalisinden Abdülhalik En-Netişe 22 ay süren esaret hayatından sonra bugün (20 Haziran Pazartesi) özgürlüğüne kavuştu.  

Görüntülenme: 707 Tarih: 20 Haziran 2022 18:51
HAMAS LİDERLERİNDEN ABDÜLHALİK EN-NETİŞE ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

Yerel kaynaklar, idari tutuklu olarak 22 aydır hapiste tutulan En-Netişe'nin bugün sabah En-Nakab Hapishanesi'nden serbest bırakıldığını duyurdu. 

62 yaşında olan En-Netişe 8 Eylül 2020 tarihinde, işgal güçlerinin sürdürdükleri bir gözaltı operasyonu çerçevesinde El-Halil'deki Cebelu'r-Rahme Mahallesi'nde bulunan evinden gözaltına alınmıştı. Sonra hakkında 6 ay süreyle idari tutuklama kararı verilmişti. 

Daha sonra işgal yargısı En-Netişe'nin idari tutukluluğunu birkaç kez uzattı. İşgal yargısı En-Netişe'nin serbest bırakılması için açılan temyiz davalarını, 21 Aralık 2021 tarihinde üçüncü kez reddetmişti. 

En-Netişe, 1991'de Lübnan'ın güneyindeki Mercu'z-Zuhur bölgesine sürgün edilen Filistinli liderler arasında yer almıştı. İşgal güçleri 2002 yılında onun evini yıkmışlardı. 

Göğüs ve böbrek rahatsızlıkları başta olmak üzere muhtelif sağlık sorunları olmasına rağmen işgal güçleri onu birçok kez hapse attı ve esaret dönemlerinde kasıtlı tıbbi ihmale maruz kaldı. 

İsrail işgal rejiminin Filistinlilere yönelik olarak kullandığı "idari tutuklama" uygulamasına göre bir işgal yargıcı herhangi bir suçlama yapmadan ve dava dosyası açmadan bir Filistinliyi altı ay süreyle hapse atabiliyor ve tutukluluğunu yine hiçbir gerekçe ileri sürme ihtiyacı duymaksızın altı aylık sürelerle on kez uzatabiliyor. On kez uzatmanın tamamlanmasından sonra serbest bırakması gerekse bile, tutuklu bir süre serbest bırakıldıktan sonra işgal güçlerinin birkaç gün içinde onu yeniden idari tutuklu olarak hapse atmaları imkanı var. Bu da işgal yargısına, bir Filistinliyi sadece beş yılda bir ev ziyareti izni vermek suretiyle yargısız bir şekilde müebbet hapse mahkum etmesine imkan veriyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar