YENİ BİR IRKÇI YASA TASARISI KNESSET'İN GÜNDEMİNDE

İsrail işgal rejiminin parlamentosu Knesset'teki sözde Dış İşleri ve Güvenlik Komitesi'nin bu hafta, Filistin'in 1948'de işgal edilmiş bölgesindeki Filistinlilerden tutuklananların Ofer Cezaevi'nde özel bir birimde sorgulanmasına imkan sağlayan bir yasa tasarısını gündeme almayı planladığı haber verildi.  

Görüntülenme: 629 Tarih: 24 Mayıs 2022 01:46
YENİ BİR IRKÇI YASA TASARISI KNESSET'İN GÜNDEMİNDE

Söz konusu yasa tasarısının 1948 Bölgesi'ndeki Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı politikalardan doğan son derece tehlikeli bir yasa tasarısı olduğuna dikkat çekildi. Yasa tasarısının özellikle bir yıl önce, işgal rejiminin Kudüs ve Gazze'ye yönelik şiddetinin artması karşısında başlatılan Onur Fırtınası'nın ardından işgal rejimi güvenlik güçlerinin artırdığı birtakım baskı uygulamalarının çerçevesinin genişletilmesinin ve aynı zamanda yasal dayanak oluşturulmasının amaçlandığı belirtiliyor. 

Yasa tasarısı 1948 Bölgesi'nde ikamet eden Filistinlilerin birtakım istihbarat şüphelerine ve ithamlarına binaen Batı Şeria'nın orta kesiminde yer alan Ramallah'ın batısındaki Ofer Askeri Cezaevi'nin özel bir biriminde sorguya çekilmesine imkan veriyor. Söz konusu cezaevi ise 1948'de işgal edilmiş bölgenin dışında yer alıyor. 

Mizan insan hakları kurumunun müdürü Av. Ömer Hamayisi yasa tasarısının hem mahiyeti hem de amacı itibariyle çok tehlikeli olduğunu dile getirdi. 

Avukat Hamayisi, bu yasa tasarısıyla 1948 Bölgesi'ndeki Filistinlilerin sorgulanması yetkilerinin istihbarat teşkilatına devredilmesi, bunun da çok basit sebepler ve şüphelerden yola çıkılarak insanların sorgulama merkezlerine götürülmesine ve işkenceye maruz bırakılmalarına imkan verme anlamına geleceğini hatırlattı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar