YEMEN'DE İNSANİ TRAJEDİ KATLANARAK BÜYÜYOR

Yemen Sağlık Bakanlığı sözcüsü, Suudi koalisyonunu Yemen halkının sorunlarını artırmaya çalıştığı için eleştirdi ve ağır hastalığı bulunan 30 bin hastanın acil tedavi için yurtdışına gitmesi gerektiğini söyledi. 

Görüntülenme: 806 Tarih: 09 Mayıs 2022 16:43
YEMEN'DE İNSANİ TRAJEDİ KATLANARAK BÜYÜYOR

Yemen Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Necip el-Kabati, işgalci Suudi-BAE koalisyonu ile yapılan ateşkes anlaşmasının şartlarının uygulanmamasını eleştirdi.

Yemen Sağlık Bakanlığı Sözcüsü şu ifadelerde bulundu: ‘İşgalci koalisyon ülkeleri, ateşkes anlaşmasının uygulanmasını ihlal ediyor ve bunun insani sonuçları bulunuyor.

Tedavi için yurt dışına kayıt yaptıran 12 hasta hayatını kaybetti. Ateşkes anlaşmasına göre geçerli olan haftada iki uçuş, hastaların hayatlarını kurtarmak için yeterli değil.

Ağır hastalığı bulunan 30 bin hastanın acil tedavi için yurtdışına gitmesi gerekiyor ve Yemen sağlık bölümünün tıbbi ekipmanını iyileştirmesi gerekiyor.

İşgalci koalisyon ülkeleri, Yemen halkının sorunlarını kasten artırıyor ve Birleşmiş Milletler bu konuda sessiz kalıyor.’

Hatırlatmak gerekir ki, 4 Nisan'dan bu yana Yemen'de iki aylık geçici ateşkes yürürlükte, ancak Suudi koalisyonu şimdiye kadar bu anlaşmayı yaklaşık 6 bin kez ihlal etti.

Konuyla ilgili olarak Yemen Ensarullah Hareketinin Siyasi Bürosunun üyesi Ali el-Kahum şu uyarılarda bulundu: ‘Yemen güçleri bu ateşkes ihlali karşısında boş durmayacaktır. Yemen silahlı kuvvetlerinin Suudilerin saldırılarına yanıt olarak söyleyecek çok şeyi var. Yemen kuvvetleri tarafından üretilen stratejik silah, saldırı ve ateşkes ihlallerine yanıt olarak kullanılabilir.

Suudi koalisyonu başından beri ateşkese uymadı, ateşkes insani duruma ve mahkûmlar meselesine dayanıyordu, ancak Suudi Arabistan ateşkesi sürdürmeye yönelik tüm çabalara taş koymaya ve engellemeye çalışıyor.

İlaç, gıda ve petrol ürünleri taşıyan gemilerin de limana girmesine izin verilmelidir. Ancak bazı gemilerin limana girmesine ve karaya oturmasına hala izin verilmiyor. Bütün bunlar Suudiler bu ateşkesin devam etmesini istemediğini gösteriyor. Kızıldeniz'de Suudilerin, BAE'nin ve Amerikalıların hareketleri var ve San’a onları izliyor ve onların tansiyonu tırmandırmak niyetinde olduklarını biliyor. 

Suudiler ateşkesi ihlal ederse biz de boş durmayacağız, onurumuzu ve egemenliğimizi savunacağız. Stratejik bir silah yapıldı ve birçok hazırlığımız var. Suudi Arabistan Yemen'e yönelik yedi yıldır devam eden kara, hava ve deniz saldırılarından ders almalıdır.’

Yemen Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Yahya Seri de dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Düşman, ya barış konusundaki samimiyetini ve ateşkesin uygulanması konusundaki ciddiyetini gösterir ve saldırılarına ve kuşatmasına bir son verir ya da eski alışkanlığı gibi yükümlülüklerinden vazgeçer ve gerçek yüzünü, hilesini ve kurnazlığını gösterir.’

rasthaber

Yorumlar