TEL AVİV'DEKİ ŞEHADET OPERASYONLARI NE ANLAMA GELİYOR? (ANALİZ)

Siyonist radikal yerleşimcilerin Filistin'in işgal yıldönümü dolaysıyla Mescid-i Aksa'ya baskın çağrılarının ardından Filistinliler tarafından Elad isimli Siyonist yerleşkesinde geçtiğimiz hafta 5. eylem gerçekleştirildi. Bu operasyonda 3 Siyonist ölürken, 4 Siyonist de yaralandı. 

Görüntülenme: 856 Tarih: 07 Mayıs 2022 21:25
TEL AVİV'DEKİ ŞEHADET OPERASYONLARI NE ANLAMA GELİYOR? (ANALİZ)

Siyonistler'e yönelik 5. operasyon, 19 yaşındaki Esad Yusuf er-Refai ve 20 yaşındaki Sübhi İmad Ebu Şakir tarafından gerçekleştirildi. Operasyonu gerçekleştiren her iki gencin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin sakinlerinden olduğu ifade edildi.

Siyonistler'in yaşadığı Elad yerleşim bölgesinde ise yaklaşık 150 bin Yahudi azınlık yaşıyor. Bu yerleşke, 1990 yılında kuruldu, ancak nüfus sayısı çok hızlı şekilde arttı.

Elad operasyonu daha önceki operasyonlar gibi, Siyonist askerleri ve güvenlik güçleri, sözde İsrail'in bağımsızlık günü yıldönümü etkinlikleri için tam teyakkuzda olduğu bir durumda gerçekleşti üstelik daha önceki bir dizi operasyonlar nedeniyle, güvenlik alarm seviyelerinde bir azalma yoktu.

Bu operasyonlar, Filistinliler arasında birlik ve dayanışmayı güçlendirdiği gibi, Siyonistler arasında çatlak ve anlaşmazlıkları derinleştiriyor. Filistin özerk Teşkilatı Başkanı Mahmud Abbas dışında tüm Filistin grupları bu operasyonu destekliyor ve Filistin halkı da operasyonların ardından her defasında kutlama yapıyor. Ancak karşı taraf olan siyonist rejimde durum tümüyle farklıdır. Siyonist topluma endişe, korku ve tehdit ortamı hakim olup, Bennet-Lapid koalisyon hükümeti, dağılma eşiğine gelmiş ve koalisyonda yer almayan Netanyahu liderliğindeki rakip siyasi gruplar, Bennet kabinesini başarısızlıkla suçlayarak, kabinenin radikal üyelerini, koalisyondan çekilmeye teşvik ve tahrik ediyor.

Burada daha da önemli olan konu, güvenlik servisleri ve askeri güçlere yönelik güvenmeme duygusunun giderek artması ve 1948 sınırlarındaki Filistinliler'in aktif şekilde Siyonist karşıtı operasyonlara katılması ve de Mescid-i Aksa'yı savunmak için düzenlenen yürüyüş ve gösterilere katılmaları, Siyonistleri derinden endişelendiriyor, çünkü bu grup Filistinlilerin sayısı 2 milyonu geçmiştir ve tüm işgal topraklarında seyahat etme ve farklı etkinliklere katılma imkanları var ve gerektiğinde, bu topraklar dışındaki Filistinliler için 5. kol rolünü ifa edebilir.

Siyonist yetkililer, Hamas yetkililerinden Yahya Sanvar Tugayları'nı bu operasyonlardan sorumlu tutarak, onlara yönelik suikast düzenlenmesini istediler. Ancak olay, Siyonistler'in anlattığı gibi değil ve gerçek, tümüyle farklıdır. Bu operasyonlar gönüllü olarak sıradan Filistinliler ve organize edilmeyen kişiler tarafından gerçekleşiyor. Bu operasyonlar, Sanvar'ın Kudüs Günü'ndeki açıklamasından önce başlamıştır ve Elad operasyonu da geçen bir ayda gerçekleşen 5. eylem sayılıyor ki bu operasyonlarda 18 Siyonist etkisiz hale gelirken 2-3 katı da yaralanmıştır.

Bu operasyonların çoğu, 1948 sınırı içinde yer alan işgal topraklarında özellikle, Tel-Aviv'da gerçekleşmiştir ve operasyonu failleri de ya bu topraklarda yaşayan İsrail vatandaşı olan , ya da Batı Şeria ve göçmen kamplarının sakinleri olan Filistinlilerce düzenleniyor.

Anlaşılan, bu operasyonlar, Siyonist rejim için birtakım mesaj göndermekte. Bu mesajlardan biri,  işgal rejimin,  Siyonistleri Batı Şeria veya Beytül-Mukaddes'in doğusuna konuşlandırarak, yayılmacı ve tek taraflı projelerini hayata geçirmek ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için geri kalan umutlar ve imkanları yok etmek ve Mescid-i Aksa'yı zaman ve mekan olarak ikiye bölmesi halinde, Siyonistlere karşı Filistinlilerin harekete geçerek, misillemede bulunacağıdır.

Parstoday

Yorumlar