ABDURRAHMAN KILIÇ: MÜSLÜMANLAR KUDÜS KONUSUNU SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTMALI

Araştırmacı Yazar Abdurrahman Kılıç; Kudüs günü soruşturmasını sizler için yanıtladı. Mevlana, aşkın insan için öneminden bahsederken “kimin yüreğinde aşk yoksa yok olsun” der. 

Görüntülenme: 742 Tarih: 23 Nisan 2022 07:10
ABDURRAHMAN KILIÇ: MÜSLÜMANLAR KUDÜS KONUSUNU SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTMALI

1.Öncelikle sizi tanımak istiyoruz. Kendinizi tanıtır mısınız?

Abdurrahman KILIÇ, Gaziantep/ İslâhiye doğumluyum. Bursa İlahiyat Fakültesinden mezun oldum. İslâhiye Anadolu İmam- Hatip Lisesinde meslek dersleri öğretmeniyim. Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen temsilciliği yaptım. Sivil Toplum Kurumlarında çalışmalarıma devam ediyorum.

2.Kudüs’ün Müslümanlar için önemi nedir.

Bir objenin insan için önemli olması, değerleri ile ilintili olmasına bağlıdır.   Bir obje, insanın ya inançları ya tarih ve kültürü ya da insani, vicdani değerleri ile ilintili ise bir değer taşır, önem arz eder

Kudüs, her üç kıstas ile de bizim için önem arz ediyor. Kudüs, ilk kıblemiz Mescid-i Aksayı barındırıyor. Peygamber (s.a.v.) ve Müslümanlar hicretten sonra kıblenin değiştirilmesine kadar buraya yönelerek namaz kılmıştır. Mescid-i Aksa yeryüzündeki üç kutsal mabedden biridir. İsra mucizesinin önemli bir durağıdır. Bu nitelikleri ile Kudüs, tüm Müslümanlar için önemlidir.

Kudüs, Osmanlı Devletinin idaresi altında yıllarca en mutlu dönemlerini yaşamış. Kudüs’te bulunan ve ilahi dinlerce kutsal sayılan mekânların hizmet usulünü en son Osmanlı Devleti padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman bir fermanla belirlemiş. Osmanlının, Kudüs savunması unutulamaz. Osmanlı Padişahlarından Abdulhamid’in Kudüs ve Filistin ile ilgili gayretleri de unutulamaz. Kudüs bu özellikleri nedeni ile Türkiyeli Müslümanlar için ilave bir öneme sahip olmalıdır.

Filistin topraklarının gasb edilmesi, orada saldırgan Siyonist devlet kurulması, Filistinlilere zulmedilmesi, Filistinlilerin haklarının çiğnenmesi insanlığını, vicdanını kaybetmemiş tüm insanları ilgilendirmelidir.

3.Kudüs’ün özgürlüğü İslami mücadelenin öncelikleri arasında olmalımıdır.

Mevlana, aşkın insan için öneminden bahsederken “kimin yüreğinde aşk yoksa yok olsun” der.

Yukarıdaki kıstaslar ışığında toplumsal bir rol üstlenmiş her birey – âlim, akademisyen, şeyh, başkan, televizyon programcısı, öğretmen v.s.- eğer kalbinde Kudüs yoksa yok olsun. Bir Müslüman’ın bireysel dünyasında düşüncelerinde, hayallerinde ve dilinde özgür Kudüs özlemi, özgür Kudüs’te, Mescid-i Aksa’da namaz kılma özlemi yoksa yok olsun. Müslüman bireylerin oluşturduğu kurumların – dernek, parti, vakıf, cemaat, tarikat v.b.- programlarında, faaliyetlerinde Kudüs’ü özgürleştirmek yoksa yok olsun. Ve işgal altındaki Filistin’de yaşananları görüp tepki vermeyen insan yok olsun.

4. Kudüs ve Filistin meselesinin İsrail ile yapılacak barış görüşmeleri ile çözülebileceğine inanıyor musunuz?

Kudüs meselesi barışla çözülemez. Barış olması için kavgalı iki tarafın barış iradesini göstermesi lazım. Siyonist İsrail bu iradeyi göstermiyor.  Rahmetli Yaser Arafat’la anlaşmaya yaklaşan İzak Rabin’in Siyonist bir Yahudi tarafından öldürüldüğünü hatırlayalım. Siyonist Yahudiler, Nil ve Fırat arasındaki toprakların kendilerine vaad edildiği ve buraların kendi toprakları olduğuna inanıyor. Bu toprakları ele geçirmek için sürekli savaşıyor. İşgalci bir anlayışla doğal sınırlarına ulaşmayı hedefliyor. Bu nedenle barıştan hoşlanmıyor. Barış onların hedeflerinden uzaklaşması demek.

Filistinliler, Siyonistlerin 1967 sınırlarına çekilmesi, kalan topraklarda başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması, yurt dışındaki mülteci konumunda bulunan Filistinlilerin dönmesi, Siyonist cezaevlerinde tutuklu Filistinlilerin özgür bırakılması şartlarının kabul edilmesi durumunda iki devletli bir barışı kabul edeceklerini açıkladı.

Bu şartlar Siyonist İsrailliler tarafından kabul edildiğinde Filistin’de iki devletli bir çözüme gidilebilir. Ancak Siyonist ideoloji bunu mümkün kılmamakta.

5. Ramazan ayının son Cuması Dünya Kudüs günü olarak anılmaktadır. Kudüs günü ile ilgili neler söylemek istersiniz.

İslam İnkılâbı Rehberi İmam Humeyni (r.aleyh) Filistin ve Kudüs Müslümanların gündemini bu denli meşgul etmezken ve İran emperyalistlerin üzerine saldırttığı Saddam’la mücadele ederken Kudüs’e, Filistin’e sahip çıktı.

Ramazan ayının son cumasını Dünya Kudüs Günü ilan etti. Filistin ve Kudüs’ü yalnızlıktan kurtardı. Hem uluslararası düzeyde diplomatik hem de Filistin bazında maddi- manevi boyutları ile Filistin’e destek verdi

Aslında Kudüs özgürlüğüne kavuşana dek her gün birey ve toplum olarak Müslümanların gündeminde olmalı. Müslümanlar konuyu sürekli gündemde tutmalı. Ramazanın son cuması Kudüs konusundaki faaliyetlerin zirvesini oluşturmalı.

6. Müslümanlar Dünya Kudüs gününe yeterli düzeyde ilgi gösteriyorlar mı? Göstermiyorlarsa sizce nedeni nedir.

Kudüs Siyonist işgali altında oldukça her ilgi düzeyi yetersiz sayılabilir. Ancak hem kitle iletişim araçlarının yaygınlığı, İslam coğrafyasında dini bilincin gelişimi Kudüs’e, Dünya Kudüs Gününe ilgiyi arttırıyor

İnsanların Kudüs’e ilgilerinin arttırılması için Kudüs’ün, dinlerinin, tarihlerinin, kültürlerinin, insanlıklarının bir parçası olduğunu hissettirmek gerekir.

7. Kudüs’ün özgürlüğü ve Kudüs davasının yaygınlaşması için neler yapılabilir.

Her birey ve toplumsal kurum – parti, cemaat, dernek, tarikat v.b- güçleri oranında Kudüs’ü faaliyet alanına almalı. Ve Kudüs’e köprüler – tüneller -  kurmalı.

8. Soruşturmamıza katıldığınız için teşekkür ederi.

Kudüs’ü gündeminize ve gündemimize aldığınız için ben teşekkür ederim.

ekrangazetesi.com

Yorumlar