RUSYA-İSRAİL ARASINDA KRİZ (ANALİZ)

Korsan rejim İsrail'in Ukrayna krizine ilişkin Rusya karşıtı tutumunun ardından, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Tel Aviv'in Moskova büyükelçisini çağırdı. 

Görüntülenme: 586 Tarih: 19 Nisan 2022 22:54
RUSYA-İSRAİL ARASINDA KRİZ (ANALİZ)

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik halen devam eden bir askeri operasyon başlattı.  Ukrayna krizinde çifte duruş sergileyen aktörlerden biri olan Siyonist rejim, önce Ukrayna'daki krize tepki göstermekten kaçınmaya çalışarak sessizlik politikası izledi. Ancak zamanla rejim, Rusya'nın eylemlerini kınamakla kalmayıp, Rusya'ya sert tepki gösteren aktörlerden biri haline geldi.
Siyonist rejim, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğini askıya almak için düzenlenen BM Genel Kurulu toplantısında önerilen Rus karşıtı kararın lehine oy kullandı. Bu arada, son günlerde siyonist yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınayan açıklamalar yayınladılar. İsrail rejimi Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarına Rusya'dan tepki geldi ve Rusya Dışişleri Bakanlığı İsrail’in Moskova Büyükelçisini çağırdı. 
Görünen o ki, Siyonist rejimin Ukrayna krizine yaklaşımındaki değişiklik ve Rusya'nın eylemini kınaması, hatta savaş suçu işlemekle suçlaması birçok faktöre bağlı görünüyor.
Son 10 yılda Siyonist rejim ile Rusya arasındaki ilişkiler Suriye'deki gelişmelerden etkilenmiştir. Rusya, Suriye'deki gelişmelerde önemli aktörlerden biri ve terör örgütlerine karşı çıkarken, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunması gerektiğini vurguluyor. Buna karşılık Siyonist rejim, zaman zaman yaptığı saldırılarla Suriye'nin egemenliğini her zaman ihlal eden aktörlerden biridir. 
Siyonist rejimin Ukrayna krizi hakkındaki tutum değişikliği ve bu krizde açıkça batılı ülkelerin yanında yer alması ise bundan önce Tel Aviv ve Moskova arasında Batı Asya siyasetleri ve özellikle Suriye krizinde yaşanan yakınlığın bir nevi taktiksel uyum olduğu ve Suriye krizinde çıkarlarını sürdürme ihtiyacı olduğunu gösteriyor. 
Bir diğer konu ise her zaman Amerika’nın desteği altında olan , özellikle son yıllarda Amerika’nın planı ve desteği ile asrın anlaşmasını yürütmeye ve bu ırkçı planla bölgede siyasi inzivadan çıkmaya çalışan korsan rejim İsrail şimdi Ukrayna kriziyle ilgili tutumuyla, Amerika’nın sürekli desteklerini telafi etmek ve  de Filistinlilere karşı cinayetlerini sürdürmek için Washington'un desteklerini sağlamak için bir fırsat olarak kullanıyor.  
Bu arada Ukrayna krizi ve Siyonist rejimin batı ile uyum için Ukrayna’ya destek siyasetini izlemesi, Rusya’nın da korsan rejime karşı siyasetini değiştirmeye sebep oldu. Bu bağlamda Siyonist rejimin Filistin meselesindeki suçlarını örtbas etmek için Ukrayna krizini kullanmaya çalıştığını belirtti. Böylece, Rusya Dışişleri Bakanlığı geçen Cuma günü Filistinliler ile Siyonist rejim arasında yaşanan gelişmelere tepki gösterdi ve İsrail ordusunun 450'den fazla Filistinliyi yaralamasını kınadı.
Siyonist rejimin Ukrayna krizine yönelik politikası ve Rusya'ya yönelik baskıda Amerika ve Avrupa ülkeleriyle görünürdeki uyumu, Tel Aviv ve Moskova arasındaki ilişkilerin en yüksek gerilime doğru ilerlemesine neden olduğu söylenebilir. Bu gerginlik son yıllarda ikili ilişkilerde benzersizdi.
Mevcut gerginlik, savaşın ilk günlerinde bazılarının Siyonist rejimin Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmasını beklediği bir ortamda yaşanıyor. Çünkü Rusya'da 150.000'den fazla Yahudi var ve Rusya, Amerika'dan sonra en büyük Yahudi nüfusuna sahiptir. Aynı zamanda, Ukrayna'da yaşayan çok sayıda Yahudi var ve birçok Ukraynalının İsrail kimliği var ama Ukrayna'da yaşıyor. 
Fakat tüm bunlara rağmen uygulamada, Siyonist rejimin kabinesi ve Başbakan Naftali Bennett Batılı ülkeler ve Ukrayna'nın yanında yer alarak Tel Aviv-Moskova ilişkilerinde en büyük gerilimin yaşanmasına sebep olduğu söylenebilir.

parstoday

Yorumlar