NASRALLAH SON KONUŞMASINDA HANGİ MESAJLARI VERDİ? (ANALİZ)

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah dün akşam yaptığı konuşmada bölgesel konular hakkında değerlendirmede bulundu. 

Görüntülenme: 1082 Tarih: 13 Nisan 2022 17:01
NASRALLAH SON KONUŞMASINDA HANGİ MESAJLARI VERDİ? (ANALİZ)

Nasrullah konuşmasında bölgesel ve iç gelişmelere değinip, Filistin ve Yemen konularını ele aldı.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın sözlerinde Filistin meselesine önemli bir yer verildi. Son günlerde Filistinliler gerçekleştirdikleri feda eylemleriyle siyonist İsrail rejimi karşısında zafere olan inanç ve ümitlerini ortaya koydular. Hizbullah Genel Sekreteri bu bağlamda Siyonistlere seslenerek şöyle dedi: Eğer Filistin milletinin ümitsizliği ve yenilgi üzerine hesap yapıyorsanız, boş hayallere kapılmışsınız."

Seyyid Hasan Nasrullah Yemen ile ilgili olarak da, bu ülkede ateşkesi memnuniyetle karşılayarak, Yemen krizinin tek çözüm yolunun Sana'daki Ulusal Kurtuluş Hükümeti ile müzakere ve diyalog olduğunu vurguladı.

Nasrullah'ın sözlerinin büyük ve önemli kısmını ise Lübnan'ın parlamento seçimleri aldı.

Nasrullah konuşmasında Lübnan parlamento seçimlerine işaretle, ABD ve Suudi Arabistan'ın Hizbullah'ın seçim stratejileri ile ilgili propagandasını reddedip şöyle dedi: "Parlamentodaki sandalyelerin üçte ikisini kazanmak, siyasi grubumuzun hedefi değil. Bu mantıklı ve gerçekçi bir hedef değil. Siyasi gruplardan hiçbiri de bunu mantıklı ve gerçekçi hedef olarak görmüyorlar. Biz uzlaşma ve mutabakata dayalı bir ülkeye inanıyoruz."

Nasrulah konuşmasında zımni olarak Irak gelişmelerine ve bu ülkede bazı grupların güç yapısında diğer grupları gözardı etme çabalarına dikkat çekerek şu açıklamaları kullandı: "Bizim kültür ve yaklaşımımız şu ki anayasa ve ülkenin bileşenleri ve hüviyeti ile ilgili her türlü köklü değişiklik konusunda mutabakat sağlanmalı, bu konu zorbalık, silah veya çoğunlukla olmamalı."

Nasrullah konuşmasının devamında parlamento seçimlerinin gecikmesine de karşı çıktı. Hizbullah hareketi daha önce defalarca parlamento seçimlerinin belirlenen tarih yani 15 mayıs tarihinde düzenlemesi gerektiğini söylemişti. Nasrullah da dünkü konuşmasında parlamento seçimlerinin gecikmesinin ABD ve ülkede seçmenlerin seçime katılma heyecanını zayıflatmaya çalışan diğer siyasi grupların isteği olduğunu vurguladı. Nasrullah buradaki konuşmasında yine zımni olarak Irak'ta parlamento seçimlerinin geciktiği için seçmenlerin katılım oranının düştüğüne dikkat çekerek aslında parlamento seçimlerine yoğun katılımın Lübnan'ın güvenlik ve istikrarının garantörü olduğunu belirtti.

Hizbullah hareketi genel sekreterinin konuşmasının 3. boyutu ise, bazı Lübnanlı grupların, Hizbullah hareketini savaş, ABD ve Siyonist rejimin yardımıyla bile olsa ortadan kaldırılmasını istemesine ilişkin önemli nokta hakkındaydı. Ancak Hizbullah, hiçbir grubun arenadan kaldırılmasını istemediği gibi, tüm siyasi grupların katılımıyla ulusal birlik hükümetinin kurulmasını istiyor. Seyyid Hasan Nasrullah'ın bu açıklamaları, onun Lübnan'ın iç işlerine her türlü dış müdahaleye karşı olduğunu gösterdiği gibi, direnişin Lübnan'ın siyasi arenasından silinebilecek bir grup olmadığını ortaya koymakta.

Bununla birlikte, Lübnan direnişi ülkede siyasi iktidarı tekelleştirme peşinde değil. Tam tersine tüm siyasi grupların katılımıyla ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasını, böylece Lübnan'ın güvenlik ve istikrarını kendi politikalarının esası haline getirmiş ve yaklaşımlarında bu konuyu ciddiyetle takip ediyor.

parstoday

Yorumlar