ABD İMRAN HAN'I NEDEN İSTEMEDİ? (ANALİZ)

Pakistan'da haftalarca devam eden siyasi anlaşmazlıkların ve tartışmaların devamında sonunda iktidara karşı olan partiler, Pakistan başbakanı İmran Han hükümetine yönelik güven oylarını istenen seviyenin altında tuttular. 

Görüntülenme: 874 Tarih: 11 Nisan 2022 01:44
ABD İMRAN HAN'I NEDEN İSTEMEDİ? (ANALİZ)

Pakistan parlamentosunda Cumartesi günü  başbakana yönelik güven oyu oylaması tasarısı çerçevesinde başlayan oturumu, sonunda bir kaç kez ertelendikten sonra  Pazar sabah erken saatlerinde düzenlendi.  

Navaz dalı Müslüman Ligi, Halk Partisi, İslam Alimleri Cemiyeti, Beluçistan Avam Partisi, Vatan Cumhuriyeti Partisi ve Milli Avam Partisi  ana muhalefet partileri olarak başbakan İmran Han'a karşı oy kullandılar ve güven oyu almasını engellediler. 

Bu oylamada 174 parlamento temsilcisi  Pakistan başbakanına oy güveni verseler de 110 temsilci Pakistan başbakanına güven oyu vermedi. 

İmran Han'ın  Amerika ekseninde yabancı aktörlerin entrikası olarak adlandırdığı ve İslamabad'ın bağımsız siyasetlerinin sonlandırılması doğrultusunda olduğunu söylediği  bu güven oyu oyunu, gelecek haftalarda ve aylarda, siyasi gelişmelerin ve hatta sosyal huzursuzlukların yaşanabileceği söylenebilir. 

İmran Han ve Adalet Hareketi partisinin üst düzey makamları açısından  İktidar Partisi ve İmran Han, Muhalefet Partileri ve Beyaz Saray bir yandan ve kimi bölge ülkeleri arasında Beyaz Saray'ın ihtirasları ve aşırı istekleri hususundaki anlaşmazlıklarının kurbanı olmuştur. Bu bağlamda Pakistan'ın Afganistan çıkışı sonrası ABD'ye askeri üs vermemesi ve de  İmran Han'ın Rusya'ya Ukrayna savaşı sırasında  yolculuk yapması  en önemli etkenler olarak görülmektedir. 

Pakistan, 2001'den 2018'e kadar olan önceki dönemlerden farklı olarak, İmran Han döneminde yani 2018 ila 2022'ye kadar sürede, Afganistan'daki savaşta ABD ile temkinli bir şekilde işbirliği yapsa da ancak bağımsız bir tutum sergilemeye ve Pakistan'ın ulusal çıkarlarını dikkate almaya çalıştı. 

Pakistanlı yetkililerin Afganistan'daki savaşta ABD ile yakın çalıştığı geçmiştekilerinin aksine, İmran Han, iktidarı ele geçirdiğinden beri ülkesini Beyaz Saray'ın bölgeye ve komşularına savaş açması için bir ortam ve üs haline getirmeye istekli değildi. 

 

ABD'nin İmran Han'a karşı kızgınlığı, Pakistan başbakanının, ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Pakistan'daki bir dizi askeri üssü Beyaz Saray'a devretme talebine karşı çıkması sonrasında geldi.

 

Beyaz Saray'ın Imran Han'ı devirmek için bir senaryo tasarlaması ve bunu muhalefet partilerinin yardımıyla uygulaması zaten bekleniyordu, çünkü ABD'nin bölgedeki planları Pakistan başbakanı İmran Han yönetimi sırasında Pakistan tarafından izlenmedi ve aldırış edilmedi. Bu durum ise ABD'nin zoruna gitti. 

Özellikle Suudi Arabistan'ın da ABD'nin bölgesel bir müttefiki ve önemli ortağı olarak, Imran Han'ın Pakistan'ın siyasi iktidar arenasındaki  varlığının Suudi çıkarlarıyla çatıştığını düşündü. Bu durum ise Riyad'ı Pakistan'daki geleneksel müttefikleri ile beraber hareket ederek  İmran Han'ı devirmesine  ABD'ye yardım etmeye sevk etti.

Bu görüşe göre İmran Han'ın görevden alınmasından sonra da Pakistan'ın İmran Han döneminde daha önceki bazı politikalarında bir geri dönüşle karşı karşıya kalacağı söylenmektedir. Taliban'la nasıl başa çıkılacağı ve hatta komşularla nasıl başa çıkılacağı, Rusya'dan uzaklaşma ve siyasi olarak tavırların değişmesi bu değişiklikler arasında yer almaktadır. 

İmran Han'ın destekçilerinin ve yandaşlarının Pakistan'ın çeşitli şehirlerinde, kendisine karşı yapılan güven oylaması sonucu  yabancı müdahaleye karşı protestolarının başlaması göz önüne alındığında ülkenin gelecek haftalarda ve aylarda çalkantılı bir dönem yaşayacağı söylenebilir. Özellikle Imran Han'ın parlamento seçimlerine  bir yıllık süre kaldığı bir sırada, halkın güvenini yeniden kazanmak ve Pakistan halkının oyu ile iktidara gelen hükümetinin düşüşünde yabancı ajanların ve aktörlerin rolünü ortaya çıkarmak için bir fırsat olarak görüyor.

parstoday

Yorumlar