KORSAN İSRAİL KARIŞTI

Siyonist rejim İsrail güvenlik kurumları (IDF, polis ve Shin Bet), Tel Aviv eylemini haber yapan medyayı eleştirdi. 

Görüntülenme: 658 Tarih: 09 Nisan 2022 07:25
KORSAN İSRAİL KARIŞTI

Üç ajansın sözcüleri ortak bir mektupta kalın harflerle "Bazı TV kanalları, herhangi bir sansür veya öz eleştiri olmadan eylemcinin yakalanma sürecini (insan avı) gerçeklik TV'sine dönüştürdü" dedi.

Sözcü, İsrail Polisi, İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) ve Şin Bet (iç istihbarat kurumu) birimleri, ülkedeki "tüm medya kuruluşlarına" olağandışı bir ortak mektup göndererek, Tel Aviv'deki Dizengoff caddesindeki silahlı eylemi ve Perşembe gecesi sonrasında yaşananları kınadı ve onlara olayı incelemek ve ders çıkarmak için çağrıda bulundu.

Perşembe gecesi muhabirler, kaçan direniş eylemcisini arama sırasında IDF askerlerini takip etti, hatta bir noktada bir binayı ararken neredeyse doğrudan omuzlarının üzerinden çekim yaptı. Polis, gazetecilerin uzak durmasını talep ettiklerini söylerken, alanı kapatmadıklarını ve materyalin sansürlenmesini resmi olarak talep etmediklerini itiraf etti.

Mektupta, "Son güvenlik durumu hepimiz için - geniş halk, güvenlik ve acil durum kurumları ve İsrail medyası - hassas ve zorlu oldu." ifadesi var.

"Dizengoff Caddesi'nde meydana gelen silahlı eylem ve bölgenin hemen "kapatılmaması", maalesef medyanın izleyicilere acil durumla ilgisi olmayan televizyon programlarını hatırlatan davranışlarına neden oldu."

Kalın harflerle yazılan mektupta, "Bazı TV kanalları, herhangi bir sansür veya özeleştiri olmaksızın silahlı eylemci-insan avını gerçek realite TV'ye dönüştürdü" açıklaması yapıldı.

Mektup, medyayı özel birliklerden askerlerin yüzleri, kullandıkları teçhizat ve taktikler gibi sırları ifşa ettiği için eleştirmeye devam etti. Mektupta, bunun hem güçleri hem de medya ekiplerinin kendisini tehlikeye attığı belirtildi.

Mektupta ayrıca yaygın paniğe neden olabilecek "temelsiz, hatta bazıları tamamen yanlış olan haberlerdeki endişe verici artış" şiddetle kınandı.

Cuma günü erken saatlerde, ticari yayınları düzenleyen ve denetleyen Televizyon ve Radyo Kurumu Konseyi de "kırmızı çizgileri aştığını" ve konuyu araştıracağını söyleyerek habere karşı çıktı.

Konsey başkanı Eden Bar Tal, "Halkın bilgi edinme hakkı yüksek bir değerdir, ancak güvenlik güçlerinin görevlerini güvenli ve profesyonel bir şekilde yerine getirme hakkını geçersiz kılmaz" dedi. 

"İnsan hayatının dengede olduğu her durumda [medyanın] davranışı ekstra dikkatli ve sorumlu olmalıdır."

Bazı siyasiler de haberi kınadı.

Başbakan Naftali Bennett medya kuruluşlarını sorumlu davranmaya ve gereksiz panik yaratmamaya çağırdı.

"Bu bir realite şovu değil, bizim hayatlarımız."

Milletvekili ve Knesset Kamu Güvenliği Komitesi başkanı Merav Ben Ari (Yesh Atid) haberi "utanç verici" ve "durmaksızın panik ve histeri yayını" olarak nitelendirdi.

Haberleşme Bakanı Yoaz Hendel (New Hope), haberin "hukuksuzluk" anlamına geldiğini ve konuyu ilgili kurumlarla görüşeceğini söyledi.

Bazı haber kanalları ise eleştirileri kabul etmedi.

Kanal 12 "Ulpan Shishi" sunucusu Danny Kushmaro, çıkışın saldırı gecesi haberlerini gözden geçireceğini kabul ederken, ne polisin ne de IDF'nin geri çekilmek için açık bir emir vermediğini söyledi. 

Kanal 12'nin "Basınla Tanışın" sunucusu Rina Matsliah, IDF, Shin Bet ve özellikle İsrail Polisi'nin hiçbir yerde görünmeyen tüm sözcü birimlerine sahip olduğunu savunarak daha sert bir ton kullandı. Ana akım medyayı yaptığı yanlışlardan dolayı suçlama girişimleri, dikkatleri saldırının ardından yaşanan güvenlik başarısızlıklarından ve kaostan başka yöne çevirme girişimiydi.

Walla News diplomatik muhabiri Barak Ravid de güvenlik kurumlarının mektubunu ele aldı.

"Ayrıca dün geceki habere yönelik oldukça fazla eleştirim var, ancak IDF'ye, Şin Bet'e ve polis sözcülerine tüm saygımla, demokratik bir ülkede basın, güvenlik aygıtını kapsayan ve eleştiren organdır, tersi değil."

Ravid, "Üç kurumun yazdığı mektup uygunsuzdu ve yazılmaması gerekirdi" diye açıklama yaptı.

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar