İRAN'DAN BM'YE İSRAİL ÇAĞRISI

İran'ın Birleşmiş Milletler nezdindeki elçisi ve temsilci yardımcısı Zehra Erşadi, uluslararası toplumu Siyonist rejimin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na (NPT) katılması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetimlerini kabul etmesi için baskı yapmaya çağırdı. 

Görüntülenme: 1135 Tarih: 06 Nisan 2022 23:25
İRAN'DAN BM'YE İSRAİL ÇAĞRISI

BM Silahsızlandırma Komisyonu'nun yıllık toplantısı, ABD'nin Rus delegasyonuna vize verme konusundaki işbirliği yapmaması nedeniyle üç yıllık bir aradan sonra, silahsızlanma ve silahsızlandırma konusunda gerekli konuları tartışmak ve nükleer silahların yayılmasını önleme, uzayda silahlanma yarışını yasaklamak üzere düzenlendi. Komisyon çalışmalarını üç hafta boyunca sürdürecek ve ilgili tavsiyeleri BM Genel Kurulu'na sunacak.

Komisyonun üçüncü genel kurulunda, üye devletlerin başkan ve temsilcilerinin huzurunda, İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisinin yardımcısı ve elçisi Zehra Erşadi, İran'ın bu yılki her iki gündem maddesine ilişkin bildirisini açıkladı. İran elçisi, dünyadaki mevcut jeopolitik krizlere ve nükleer silah kullanma tehlikesine değinerek, özellikle silahlanma yarışı ve nükleer cephaneliklerin yeni teknolojiler bağlamında modernizasyonu nedeniyle son dönemdeki tehlikenin yoğunlaştığını vurguladı.

İran'ın Birleşmiş Milletlerdeki üst düzey diplomatı, nükleer silah bütçelerindeki herhangi bir artışı eleştirdi ve nükleer silah kullanımı eşiğinin düştüğünü belirterek bu insanlık dışı silahları kullanma tehdidini reddetti. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin politikalarını eleştiren İran temsilcisi, böyle bir süreci kabul edilemez ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın 6. maddesi kapsamındaki nükleer ülkelerin taahhütlerine aykırı olarak nitelendirdi.

Zehra Erşadi, uluslararası toplumun ihtiyacı olanın, nükleer silahların belirli bir süre içinde imha edilmesi için bir eylem planı üzerinde anlaşmaya varması amacıyla siyasi iradenin ortaya çıkması ve bu kapsamda nükleer silahların her türlü araştırma-geliştirme, deneme, üretim ve depolanmasının durdurulması, nükleer devletler nükleer cephaneliklerini modernize etmekten vazgeçmesi ve bu konudaki politika ve doktrinlerinde reform yapması olduğunu da belirtti.  İran'ın Birleşmiş Milletler elçisi ve temsilci yardımcısı, nükleer devletlerin nükleer savaşın kazananının olmayacağını ve olmaması gerektiğini anlamalarını ve bunun pratikte görülmesi gerektiğini de belirtti. 

Kitle imha silahlarından arındırılmış Ortadoğu konulu yıllık konferansın iki başarılı oturumuna atıfta bulunan İran temsilcisi, uluslararası toplumu Siyonist rejimin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na katılması ve UAEA denetimlerini kabul etmesi için baskı yapmaya çağırdı. Uluslararası barış ve güvenliğe odaklanılması gerektiğini vurgulayan İran temsilcisi Amerika'nın uzayda silahlanma girişimlerini de eleştirdi. İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, ABD'nin denizaşırı ülkelerde silahlanma politikasını silahsızlanmanın ve uluslararası güvenliğin desteklenmesinin önünde bir engel olarak gösterdi ve böyle bir sürece son verilmesi çağrısında bulundu.

Görüşmenin sonunda İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik İngiltere, Siyonist rejim ve Suudi Arabistan tarafından yöneltilen bazı suçlamalara da yanıt verildi.

Tesnim Haber Ajansı

Yorumlar