BM: YAHUDİ YERLEŞİMİ HUKUKİ DEĞİLDİR

Birleşmiş Milletler teşkilatına bağlı İnsan Hakları Konseyi, dün (1 Nisan Cuma) Filistin'le ilgili olarak, biri Filistin halkının kendi geleceğini belirleme hakkı olduğuna biri de Filistin topraklarına inşa edilen yahudi yerleşim merkezlerinin hukuki olmadığına dair iki kararı kabul etti.  

Görüntülenme: 757 Tarih: 02 Nisan 2022 08:48
BM: YAHUDİ YERLEŞİMİ HUKUKİ DEĞİLDİR

Söz konusu iki kararın kabul edilmesi, İnsan Hakları Konseyi'nin İsviçre'nin Cenevre şehrinde sürdürülen 49. Dönem çalışmalarının kapanış oturumunda gerçekleştirildi. 

Filistin Dış İşleri Bakanı Riyad El-Maliki, söz konusu iki kararın İnsan Hakları Konseyi'nde büyük bir çoğunluğun desteğiyle kabul edilmesinin olumlu bir mesaj taşıdığını ve doğru yolda atılmış bir adım olduğunu dile getirdi. 

Maliki, Filistin halkının haklarına kavuşabilmesi için uluslararası hukukun aktif bir şekilde devreye sokulması ve İsrail'in insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı sorguya çekilmesi gerektiğini ifade etti. 

Doğu Kudüs dahil olmak üzere Filistin topraklarında inşa edilen yahudi yerleşim merkezlerinin hukuki olmadığına dair karara 38 ülke lehte oy verirken, 5 ülke tarafsız kaldı, 4 ülke de aleyhte oy verdi. Tarafsız kalanlar Ukrayna, Litvanya, Brezilya, Kamerun ve Honduras, aleyhte oy verenler ise ABD, İngiltere, Marşal Adaları ve Malavi oldu. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar