GASIP İSRAİL'DEN GAZETECİYE 5. KEZ HAPİS CEZASI

İsrail işgal mahkemesi dün (27 Mart Pazar), gazeteci Büşra Et-Tavil'e beşinci kez ve üç aylığına idari hapis cezası verdi. 

Görüntülenme: 995 Tarih: 28 Mart 2022 21:44
GASIP İSRAİL'DEN GAZETECİYE 5. KEZ HAPİS CEZASI

İsrail işgal mahkemesi dün (27 Mart Pazar), gazeteci Büşra Et-Tavil'e beşinci kez ve üç aylığına idari hapis cezası verdi. 

 

Gazetecilere Destek Komitesi kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada, işgal rejiminin idari tutuklama uygulamasında ısrarlı davranmasının ve işgal zindanlarında tutulan gazetecilere yönelik baskılarının onun uluslararası hukuku açıkça çiğnediğini ve insan haklarını ihlal etmekte ısrarcı davrandığını gösterdiğine dikkat çekti. 

 

Basın Komitesi'nin açıklamasında, gazeteci Et-Tavil'in bu ayın 22'sinde Za'tere askeri kontrol noktasında gözaltına alındığına ve beşinci kez idari hapis uygulamasına maruz kaldığına, bu uygulamayla onun iradesinin kırılmasının ve düşünce ve ifade özgürlüğünün elinden alınmasının amaçlandığına işaret edildi. 

 

Komite, işgal rejiminin Mart ayı içinde Nablus'un Tell ilçesinden olan gazeteci Muhammed Nemir Aside'nin de idari hapis cezasını yenilediğine dikkat çekti. İşgal güçleri onu 12 Mayıs 2021 tarihinde gözaltına almış ve daha önce idari hapis cezasını iki kez uzatmışlardı.

 

İsrail işgal rejiminin Filistinlilere yönelik olarak kullandığı "idari tutuklama" uygulamasına göre bir işgal yargıcı herhangi bir suçlama yapmadan ve dava dosyası açmadan bir Filistinliyi altı ay süreyle hapse atabiliyor ve tutukluluğunu yine hiçbir gerekçe ileri sürme ihtiyacı duymaksızın altı aylık sürelerle on kez uzatabiliyor. On kez uzatmanın tamamlanmasından sonra serbest bırakması gerekse bile, tutuklu bir süre serbest bırakıldıktan sonra işgal güçlerinin birkaç gün içinde onu yeniden idari tutuklu olarak hapse atmaları imkanı var. Bu da işgal yargısına, bir Filistinliyi sadece beş yılda bir ev ziyareti izni vermek suretiyle yargısız bir şekilde müebbet hapse mahkum etmesine imkan veriyor.

 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar