SURİYE'DEN GOLAN AÇIKLAMASI

Suriye, İnsan Hakları Konseyi’ne, bu ülkeye ait fakat işgal altındaki olan Golan’daki halkına yönelik yerleşim yerlerinin yoğunlaştırılması, toprak gasbı, doğal kaynakların çalınması ve demografik değişim uygulamaları da dahil olmak üzere insan haklarına yönelik ağır ve sistematik insan hakları ihlallerinden işgalci İsrail varlığını sorumlu tutma çağrısını yineledi. 

Görüntülenme: 856 Tarih: 26 Mart 2022 22:11
SURİYE'DEN GOLAN AÇIKLAMASI

Suriye’nin Cenevre’deki Birleşmiş Milletler ve uluslararası örgütlerdeki daimi temsilcisi Büyükelçi Hüsameddin Ala, dün İnsan Hakları Konseyi’nin 49. oturumunda yaptığı konuşmada şunları söyledi: ''Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında ve işgal edilen Suriyeli Golan’da işgalci İsrail tarafından işlenen ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri bulunuyor. İşgal altındaki Suriyeli Golan’daki durum tekrarlanan İsrail saldırıları sonucunda devam ediyor. Gazze Şeridi’nde 15 yıldan fazla zamandır süren boğucu abluka sonucunda kötü insanlık durumu işgal edilen Arap topraklarındaki en bariz özelliğini gösteriyor. İşgalci İsrail de hem Filistin halkına hem de işgal edilen Golanlı Suriye halkına yönelik suçlarını arttırmıştır.'' 

Hüsameddin Ala, işgalci gücün Filistin toprakları genelinde, özellikle Kudüs ve çevresi ile işgal altındaki Suriyeli Golan’da uygulamaya devam ettiği yerleşim operasyonlarının, işgal varlığının yoğunlaşmaya devam etmesi ve işgal altındaki Suriye’deki Golan’daki birçok insan hakları ihlalinin ana kaynağını temsil ettiğini açıkladı.

Suriyeli yetkili, Suriye’nin işgal edilen Suriyeli Golan’ın yasal ve demografik yapısını değiştirmek için uyguladığı ve 4. Cenevre Sözleşmesi ve 1981 tarihli 497 sayılı Karar da dahil olmak üzere Güvenlik Konseyi kararları kapsamındaki yasal yükümlülüklerini ihlal eden yasadışı icraatlarını Suriye’nin reddettiğini, işgal hükümetinin geçen yılın sonunda Golan’daki toplantısının ardından açıklanan yerleşimci sayısını ikiye katlama planlarını reddettiğini, Golan halkının protestolarına ve uluslararası toplumun kurulmasını reddetmesine rağmen, işgal edilen Golan’daki rüzgar türbini planının ikinci aşamasının uygulanmasıyla aynı zamana denk geldiğini belirtti.

Suriye’nin Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Suriye’nin İsrail işgalinin ayrımcı uygulamalarını ve işgal altındaki Suriyeli Golan halkının eğitim, sağlık, çalışma, gıda, barınma ve düzgün yaşam dahil olmak üzere temel haklarını ihlal etmesini kınadığını vurguladı.

Büyükelçi Ala, Suriye’nin bir kez daha İnsan Hakları Konseyi ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ni bu uygulamaları izlemeye ve belgelemeye çağırdığını, bu bağlamda, işgal gücünün ihlallerinden dolayı hesap verebilirliğini sağlamanın bir yolu olarak 7. bent ve kararlarının önemini vurguladığını, bu maddeyle ilgili tartışmalara katılan ülkelere teşekkür ettiğini ve

Büyükelçi Ala, Suriye’nin işgal altındaki Golan’ın tamamını geri alma hakkının devredilemez olduğunu ve işgalci gücün işgalini sürdürmek için aldığı tek taraflı önlemleri kategorik olarak reddettiğini yineledi. 

parstoday

Yorumlar