IRAK KÜRDİSTANI'NDAKİ MOSSAD VARLIĞI

Haber kaynaklarının raporlarına göre, Tel Aviv'in istihbarat servisinin uzun yıllardır Irak’ın Kürdistan bölgesi ile ilişkileri var ve bugün ticaret ve yatırım kisvesi altında bu ilişkiler devam ediyor. 

Görüntülenme: 664 Tarih: 25 Mart 2022 19:31
IRAK KÜRDİSTANI'NDAKİ MOSSAD VARLIĞI

Raporlar, İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları’nın Erbil'in eteklerindeki Mossad karargâhına düzenlediği saldırının ardından, saldırıya uğrayan binanın sahibinin Siyonist rejime bağlı şirketlerle temas halinde olduğunu gösteriyor.

El-Ahbar Gazetesi konuyla ilgili yayınladığı haberinde şunları yazdı:

‘İran'ın Erbil şehrinde İsrail tesislerine düzenlediği füze saldırısı siyasi ve güvenlik çevrelerinde hala tartışılmaktadır. Kürt tarafı İsrail'in Kürdistan Bölgesi'ndeki herhangi bir faaliyetini reddetmekte ısrar ederken, İran, Kürdistan'dan kendisine karşı güvenlik operasyonları olduğu konusundaki söylediklerine ısrar ediyor. Bazı Irak güvenlik kaynaklarına göre, bu faaliyet artık inkâr edilemez ve aynı zamanda Kürt liderlerin bunu uluslararası ticaret ve askeri bir eylem kisvesi altında örtme çabaları, görünüşe göre artık mümkün değil ve bu tür tabirlerin arkasına saklanmak genel olarak İsrail’in alışık olduğu bir durum. Bu, yakın zamanda hedef alınan karargâh için de geçerlidir. Bu karargâh, Irak petrolünün İsrail'e satışına karışmış bir gruba aittir.

Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olan Erbil’e İran’ın düzenlediği saldırı, İsrail'in kuzey Irak'taki varlığı ve faaliyeti konusunu siyasi ve güvenlik tartışmalarında bir kez daha gündeme getirdi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinin Erbil ve ABD konsolosluğu çevresine birkaç füzenin isabet ettiğini açıklamasından saatler sonra, İran Devrim Muhafızları 13 Mart'ta “Kürdistan'da İsrail’in bir stratejik merkezi hedef alındı” açıklamasında bulundu ve yayınladığı bildiride şunları kaydetti: ‘Komplonun stratejik merkezi güçlü ve noktadan noktaya füzelerle hedef alındı. Herhangi bir kötülüğün tekrarına sert, kararlı ve yıkıcı bir yanıt verilecektir.’

Bu saldırı, Devrim Muhafızları'nın İsrail’in Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki çeşitli noktalara düzenlediği saldırıda iki subayının şehit olduğunu açıklamasından sadece bir hafta sonra geldi.

Iraklı önde gelen bir politikacıdan naklen şu ifadeler yer aldı: ‘Bu saldırı Tel Aviv operasyonuna yanıt olarak gerçekleştirildi ve üst düzey bir güvenlik toplantısı sonrasında İranlı yetkililer tarafından saldırı kararı alındı.’

Direnişin önde gelen komutanlarından biri verdiği röportajda şunları söyledi: ‘Mossad’ın karargâhı İranlı muhalif gruplarla eğitim ve toplantılar için kullanılıyor ve İran'a düzenlenecek saldırı bu binanın içinde planlanıyordu. Bu bina 20 dönümlük bir alanı kaplıyor ve onu bir şekilde korumak ve ona dokunulmazlık sağlamak için dünyanın en büyük ABD konsolosluğunun yanında bulunuyordu.  Bu karargâhın mülkiyeti Şeyh Baz Rauf Rim Barzancani adlı bir Kürt tüccara aittir. Bu kişi, Irak ve Suriye petrolünün İsrail şirketlerine satılmasıyla ilgilenen “Kar Şirketi’nin” sahibidir.’

Bu üst düzey direniş komutanı, Devrim Muhafızları’nın Erbil'in eteklerine yaptığı saldırı sürpriz bir saldırı olduğu için kayıplarla sonuçlandığını söyledi. Bu komutan, olay yerindeki bazı kaynaklardan naklen çok sayıda kişi yaralandığını söyledi.

El-Ahbar Gazetesi haberine göre, ‘Binanın sahibi, Şeyh Baz'ın "Kar Şirketi" aracılığıyla İsraillilerle ilişkisi, Tahran'ın buranın bir İsrail mevziisi olduğu yönündeki iddialarını güçlendiriyor. Bu şirket kısa süre önce Irak federal mahkemesi tarafından İsrail'e petrol kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulundu. Bahsedilen Iraklı bu yetkili, ismi açıklanmayan İranlı bir yetkiliden naklen, bahsedilen bu yerin, İran'a saldırmak ve saldırı planlamak için kullanıldığını söyledi.

Bazı Kürt medya kuruluşları, Kürtler ile İsrail arasındaki ilişkilerin eskilere dayandığını ve bölgedeki mevcut yönetici ailenin babası olan ölen Kürt lider Molla Mustafa Barzani'nin dönemine kadar dayandığını söylüyor. Kaynakların vurguladığına göre: ‘ABD ve İsrail istihbaratının varlığı, Erbil'in içinde ve Kürdistan Demokratik Parti tarafından kontrol edilen bölgelerde açıkça görülüyor. Ayrıca Barzani'nin partisinin istihbarat servisi olan Barastan servisi, 1960'larda Mossad tarafından kurulmuş ve Amerikalı ve İsrailli uzmanlar tarafından finanse edilmeye ve eğitilmeye devam etmekte.

El-Ahbar Gazetesi haberin devamında şu ifadelerde bulundu:

‘Tarihi kaynaklara göre Barastan, Molla Mustafa'nın meşhur İsrail ziyareti ve bu rejim liderleriyle görüşmesinden sonra 1968 yılında kuruldu. Bu meşhur ziyaretin ardından 1973'te başka bir ziyaret daha gerçekleşti. Barzani'nin çocukları İdris ve daha sonra Mesud, İran’ın SAVAK (İran'da devrim öncesinde casus yetiştirmek ve istihbaratçı eğitmek amacıyla CIA yardımıyla kurulan ve 1957 ile 1979 yılları arasında faaliyet gösteren istihbarat teşkilatıdır) ve İsrail’in Mossad istihbarat servisi subayları tarafından denetlenen güvenlik servisinin sorumluluğunu üstlendi. Kürdistan Bölgesel Yönetiminin mevcut Başbakanı Mesud Barzani'nin oğlu Mesrur, hükümeti devralmadan önce Barastan'ı yöneten son kişidir. Kürt çevreler, “KAR Şirketi’nin” sahibinin İsrail ile olan ilişkileri göz önüne alındığında, buranın ticari olmayan faaliyetlerin merkezi olmasının uzak bir ihtimal olmadığını düşünüyorlar. İsrail, Türkiye'nin Ceyhan limanı üzerinden petrol satın alıyor. Bu kaynaklar ayrıca, güvenlik uyarılarının yerel medyanın bu konuya değinmesini engellediğine işaret ediyor.

Haberin devamında şu ifadeler yer aldı: ‘Kürt liderler, ölen liderleri döneminde İsrail ile olan tarihi ilişkilerini konuşmaktan çekinmiyorlar. Ancak şu anda bu ilişkinin devamı konusunda sessizler ve ayrıca İsrail’in Kürdistan Bölgesel Yönetimi içindeki herhangi bir desteği veya varlığını inkâr ediyorlar. 2016 yılında İsrail gazetesi Maariv, Erbil'in Tel Aviv ile ilişkisinin yeni ayrıntılarını açıkladı. Bu gazete, General Tasuri Saghi’nin 1974'te Kürt güçlerini Irak ordusuna karşı eğitmedeki rolüne değinerek şunları söyledi: ‘Mevcut Irak Kürt lideri Mesud Barzani, aralarındaki tarihi bağları dikkate alarak, Saghi ile hala temas halindedir. Kürdistan Yahudileri, Kürt bölgesi ile İsrail rejimi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde çok önemli bir rol oynuyor, bu da bu rejim ve liderlerinin 25 Eylül 2017'deki Kürdistan referandumuna verdiği destekte kendini gösteriyor.

El-Ahbar Gazetesi haberin devamında şunları yazdı: ‘Resmi olmayan istatistiklere göre Kürdistan'da 2003'ten bu yana dinlerini açıkça ilan eden 400'den fazla Yahudi aile var. Bazı uzmanlara göre bu aileler iki gruba ayrılmaktadır. Bazıları Saddam rejiminin düşmesinden sonra geri dönen Yahudilerdir. İkinci grup ise Yahudi kökenleri annelerine kadar uzanan çoğunluktur. Özellikle Kürdistan bölgesi, Yahudiliği bölge içinde resmi din olarak kabul ediyor ve onun için Vakıflar Bakanlığı çerçevesinde bir temsilcilik kurdu. Bu temsilcilik, 2003'ten bu yana Kürdistan'a geri dönen ibadet yerlerini yönetiyor. Oysaki Irak Anayasası Irak toprakları içinde Yahudilikten resmi bir din olarak bahsetmiyor.

Bu haberin başka bir bölümünde şu ifadeler yer aldı: ‘Referandum planının başarısız olmasının ardından, Irak Kürtlerinin İsrail ile ilişkileri, Irak Kürdistan bölgesindeki istihbarat servislerinin eğitilmesi ve İran ve onun Irak'taki müttefiklerine karşı casus merkezlerinin kurulması çerçevesinde güvenlik boyutuna dönüştü.

Öte yandan iki taraf arasındaki ilişkiler, Erbil ile Bağdat'taki merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıktan sonra, Kürtler tarafından kaçırılan petrolün satın alınmasıyla da ekonomik bir boyut kazandı. Bu, Kürdistan hükümetine yılda 10 milyar dolardan fazlasını garanti eden bir bağlantı. Iraklı bir güvenlik yetkilisi, İsrail'in Kürdistan'daki faaliyetlerinin artık inkâr edilemeyeceğini vurguluyor. Ancak asıl mesele, bunun özellikle İran'a karşı güvenlik ve askeri faaliyete dönüşmesidir. Bu güvenlik yetkilisi, İsrail'in istihbarat faaliyetlerinin genellikle bazı şirketlerin ve yatırım projelerinin arkasında gerçekleştiğini ve ayrıca Erbil şehri çevresindeki çeşitli askeri üslerde konuşlanan uluslararası koalisyon güçleri adı altında gizlendiğini söylüyor. 

rasthaber

Yorumlar