İRAN YAPTIĞI FÜZE OPERASYONU İLE ERBİL'E NE MESAJ VERMEK İSTEDİ?

Siyonist rejim medyasının İran Devrim Muhafızları'nın siyonist rejim saldıganlığına misilleme olarak, Erbil kentindeki MOSSAD eğitim ve operasyon merkezine yaptığı füze operasyonu değerlendirmesi. 

Görüntülenme: 962 Tarih: 14 Mart 2022 17:24
İRAN YAPTIĞI FÜZE OPERASYONU İLE ERBİL'E NE MESAJ VERMEK İSTEDİ?

Tam metnini sunuyoruz: 

İRAN'IN IRAK KÜRDİSTAN BÖLGESİNE SALDIRISI VE ABD'YE VERİLEN MESAJ

İran, Pazar sabahı Kürdistan’ın Erbil bölgesinde bulunan inşaat halindeki ABD konsolosluğunun yakınlarına isabet eden füze saldırısının şüphelisidir.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti terörle mücadele kuvvetleri Erbil’in sabah saat 1.30’da 12 adet füzeyle vurulduğunu açıkladı. Açıklamada “Saldırılarda zayiat olmadı ve füzeler Kürdistan ve Irak’ın dışından fırlatıldı” ifadesi kullanıldı.

Bu büyük bir saldırıdır ve muhtemelen İran’dan gerçekleştirilmiştir. Füzeler Erbil’de yeni yapılan büyük bir ABD konsolosluk binası civarına isabet etti. Aslında konsolosluk şehrin merkezinde değildir ve konsolosluk koordinatlarının balistik türü füzelere girilmiş olabileceği açıktır. Bu, İran’ın daha önce de uyguladığı bir taktiktir.

Saldırının hemen sonrasında bildiğimiz şey Kürdistan bölgesel yöneticilerinin hiç sivil kaybı olmadığını açıklamış olmalarıdır. Bölgesel yönetimin başbakanı Mesrur Barzani saldırıyı kınamıştır. 

İran’ın Irak’ta ABD’ye açık bir saldırısı

Bu, İran’ın Irak’ta ABD’ye bir saldırısıdır. Bölgeden gelen raporlara göre füzeler inşaat halindeki yeni ABD konsolosluğu yakınlarına düşmüştür.

Kürdistan Bölgesi özerk bir bölgedir ve İran’ı Irak’taki diğer bölgelerde ABD tesislerine saldırmasıyla birlikte 2019’dan itibaren ABD bölgeye daha fazla asker konumlandırmıştır.

ABD’nin 2020 yılında Bağdat’ta DM komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından Kürdistan bölgesinde daha fazla ABD kuvvetleri toplanmaya başlandı. ABD’nin El Esad ve bizzat Bağdat’ta da kuvvetleri bulunmaktadır. Ancak Taci gibi diğer ABD tesisleri 2020’de kapatılmıştır.

ABD’nin Irak’ta yeniden konuşlanma şekli 2019-2020’deki ABD-İran gerilimine rastlamıştır. İran o dönem Ketaib Hizbullah gibi Irak’ta üslü milislere Erbil’i füzelerle vurma görevi vermeye başlamıştır.

ABD’nin Erbil Uluslararası Havaalanında bir tesisi bulunmaktadır ve Eylül 2020’de Ninova düzlüklerinden fırlatılan 122 mm’likGrad füzeleri havaalanı etrafına düşmüştür. Şubat 2021’de ise 107 mm’lik roketlerden en az 14 tanesi Erbil’i hedef almıştı. Bunlar kısa menzilli füzelerdir.

İran, Kürdistan bölgesine yönelik balistik füze saldırısında da bulunmuştur. Eylül 2018’de Koya’daki Kürt muhaliflere karşı Fetih 110 balistik füzeleri kullanmıştır. Bu isabetli saldırıda istihbarat toplama ve hasar değerlendirme amacıyla İran tarafından dronlar da kullanılmıştır.

2018’deki saldırının Pazar günü gerçekleştirilen saldırının habercisi olduğu şimdi açıktır. Yani İran Erbil’i hedef alan önceki saldırılardan ders alıp ne tür bir mühimmat kullanacağını değerlendirmektedir.

İran, ABD ve İsrail’i tehdit etmek için Irak, Suriye ve Lübnan’a dronlar ve füzeler gönderdi. Geçen yıl İran ABD’nin Suriye – Tenef’teki üssünü dronlarla hedef aldı. İran Şubat 2018, Mart 2021 ve Mayıs 2021’de Suriye, Irak ve İran’dan fırlattığı dronlarla İsrail’i hedef almıştı.

İran giderek daha arsızlaşıyor. İran Nisan 2021’de Erbil havaalanındaki bir hangarı dronlar kullanarak vurmuştu. The Washington Post hangarın CIA tarafından kullanıldığını yazmıştı. Bu, 2021’de Erbil’i hedef alan birkaç dron saldırısından biriydi.

İran, ABD’ye onu Irak’tan sürebileceği mesajını göndermiş görünüyor. Kürdistan özerk ve genelde barış, refah ve güvenlik içinde bir bölge olsa da İran ABD tesislerinin olduğu her yerde ABD’yi hedef alabileceği mesajını göndermiştir.
Raporlara göre ayrıca Kürdistan24 basın binası da hasar gördü. Bu, İran’ın iktidardaki Kürdistan Demokratik Partisine bağlı medyayı da hedef alıp Kürt liderlere bir mesaj gönderdiği anlamına da gelebilir.

Sosyal medya kullanıcıları 13 Mart saldırısında kullanılanların Fetih füzeleri olduğunu söyledi. Bunlar başlıkları ve kendileri büyük füzelerdir. Videolu raporlar da füzelerin etkisini göstermiştir. Çok sayıda ateşlenen bu kadar büyük füzelerin hiçbir zayiata yol açmamış olması ilginç görünüyor.

İran, gece 1’den sonra çoğu kimse evinde olduğu için bölgede fazla birilerinin olmadığı bir zamanı planlamış olabileceği gibi bu sadece şans eseri olabilir. İran Ocak 2020’de Ayn el Esed’i vurduğu zaman hiç zayiat yoktu ancak sonraki raporlarda ABD’lilerin ölümden döndüğüne dikkat çekilmişti. Balistik füze saldırılarının ardından çok sayıda ABD askeri beyin sarsıntısı geçirmişti.

Bu saldırı İran’ın füze tehdidini ve aynı zamanda İran’ın isabetli saldırı gerçekleştirme gücünü göstermektedir. İran nükleer görüşmeleri başarısızlığa uğrayacak görüntüsü çizerken ABD’ye verilmiş muhtemel bir mesajdır.

İran, müzakerelerin başarısız gitmesiyle birlikte, 2019’da yaptığı gibi ABD güçlerine saldırmaya tekrar başlayacağı ve saldırıların daha da kötü olabileceğini söylemektedir.

Erbil’deki ABD konsolosluk binasının boyutları sebebiyle Bağdat’taki ABD büyükelçiliğine alternatif olması bekleniyor. Dostane Kürt bölgesinde emin ve güvenli olması için tasarlanmıştı. Ancak bu saldırılar İran’ın ABD tesislerini kolayca vurabileceğini göstermektedir."

KUDÜS ANALİZ

Yorumlar