SİYONİSTLER UKRAYNA SAVAŞINI NASIL DEĞERLENDİRİYOR (ANALİZ)

Siyonist rejim ana medyasından Jerusalem Post'ta 3 Mart 2022 tarihinde yayınlanan bir analizde Ukrayna savaşının Ortadoğu'da etkilerinin nasıl olabileceği konusu ele alınmış. 

Görüntülenme: 1576 Tarih: 13 Mart 2022 20:01
SİYONİSTLER UKRAYNA SAVAŞINI NASIL DEĞERLENDİRİYOR (ANALİZ)

Siyonistlere Göre Ukrayna Savaşının Ortadoğu Yansımaları

https://www.jpost.com/middle-east/article-699248

Siyonist rejim ana medyasından Jerusalem Post'ta 3 Mart 2022 tarihinde yayınlanan bir analizde Ukrayna savaşının Ortadoğu'da etkilerinin nasıl olabileceği konusu ele alınmış. 

Analizin tam tercümesini sunuyoruz:

Analiz: Rusya-Ukrayna savaşı Orta Doğu’da savaşa nasıl yol açabilir?

Rusya’nın Ukrayna işgali, istenmeyen sonuçlarına gelecek aylar ve yıllarda tanıklık edeceğimiz önemli küresel değişimleri harekete geçirmiştir.

Coivd-19 ve Çin-ABD geriliminde olduğu gibi bir krizin gerçek sonucu her zaman görünür değildir. Ukrayna savaşının sonuçlarından birisi Orta Doğu’da yeni bir savaş olabilir. Bu, başkaları Ukrayna’ya odaklanmış olsa da şimdi hazırlık yapmanın önemli olduğu anlamına gelmektedir.

Ukrayna’daki savaş şu anda devasa boyutlara ulaşmaktadır. Milyonlarca insan savaştan kaçarken ve büyük şehirler kuşatma altında iken bu savaş Ukrayna’nın 40 milyonluk halkı için büyük bir trajediye dönüşmektedir. Rusya sadece askeri gücünü serbest bırakmaya başlıyor.

İlk hedeflerini gerçekleştiremeyen Rusya şimdi Kiev’e ilerlemek ve ülkenin güneyi ile doğusunda ele geçirdiği yerlerdeki kontrolünü sağlamlaştırmak için çok sayıda kuvvet topluyor. Diğer yandan Batılı devletler de uluslararası alanda Rusya’ya tavırlarını sertleştirip Ukrayna’ya savunma silahları şeklinde askeri destek vaadinde bulunuyor.

Bu savaşın etkileri Orta Doğu’da gerilimin artmasına yol açabilir. Bunun sebebi çok sayıda ülke ve grubun Ukrayna’daki çatışmalardan faydalanarak kendi işgal ve girişimlerini başlatabilecek olmalarıdır. Bu tırmanan gerilim karşısında özellikle İsrail saldırıya açıktır.

Geçen Mayıs ayında Şeyh Cerrah’taki bazı evlerle ilgili gerilimin Gazze savaşını ateşleyen kıvılcım olduğunda işlerin nasıl çabucak kontrolden çıkabildiğini gördük. Bunun sebebi Şeyh Cerrah’taki gerilimin savaşın gerçek sebebi olması değildi. Aslında Hamas bir bahane arıyordu ve muhtemelen İran ile birlikte savaş başlatmayı planlamıştı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Orta Doğu’da büyüyebilecek büyük savaşla ilgili muhtemel beş ana senaryo bulunmaktadır.

Bu savaşın bölgede gerilimi artırmasına yol açmasının yollarından birisi İran anlaşma müzakereleri yoluyla olabilir. Rusya müzakerelerde kilit bir rol oynamaktadır ve Ukrayna işgaline verdiği tepkiden dolayı Batıyı cezalandırmak isteyebilir. Rusya, Batının dikkatini dağıtmak için İran’ı daha çok uranyum zenginleştirip nükleer bir silaha yakınlaşması için güçlendirebilir. Bu da bir kriz yaratıp İsrail ile İran arasındaki gerilimin artmasına yol açabilir.

CENTCOM Komutanı General KennethMcKenzie’nin Perşembe günü gerçekleştirdiği ziyaret İsrail’in ABD ile ne kadar yakın çalıştığını göstermektedir. Ancak İsrail, nükleer programdan da endişe etmektedir ve bu konuda pek çok kırmızıçizgisi vardır. Rusya, Ukrayna savaşının kendisini izole ettiğini düşünürse İran kartını oynayabilir.

Ukrayna savaşı ayrıca İran’ın bir ülkenin çok da gerekçe olmadan başka bir ülkeyi işgal edebileceğine inanmasına yol açabilir. Dünyanın dikkati başka yerdeyken İran büyük bir bölgesel savaş başlatmaya karar verebilir. Bu, İran’ın Bahreyn’de bir kriz yaratmaya çalışmasıyla başlayabilir. Bahreyn, ABD 5. Filosuna ev sahipliği yapmaktadır ve İsrail’in Merkez Komutanlığın donanması olan NAVCENT’teşu anda bir bağlantısı bulunmaktadır.

İkincisi, İran, Bahreyn ile gerilimi artırmaya karar verebilir zira Bahreyn, Tahran’ın şu ana kadar kışkırtmayı denemediği bir ülke. İran, Husileri, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve Irak’taki milisleri de BAE ve Suudi Arabistan’a saldırmak için kullandı. İran ayrıca 2019’da Suudi Arabistan’a saldırdı.

İran’ın Fars Körfezi’ndeki ABD ve diğer deniz kuvvetleri ile de doğrudan gerilimi artırmaya çalışması ihtimal dahilindedir. Eğer İran ile anlaşma tesis edilemezse ve Tahran ABD’yi test etmek ya da müzakere masasına geri dönmesi için tehdit etmek isterse Körfez’de gerilim artabilir. Suriye’nin Tenef garnizonundaki ya da Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesinde bulunan Erbil şehrindeki ABD kuvvetlerine karşı hamle de yapabilir. Bunlar İran’ın yakın sınırlarında, nüfuz alanındaki hedefleridir.

Üçüncü bir tür savaş Suriye’de bir saldırı ya da değişimle ilgili olabilir. Eğer ABD, NATO’ya karşı görevlerini daha fazla yerine getirmek ister ve Çin ile gerilim artarsa Suriye’deki kuvvetlerini geri çekmeyi tercih edebilir. Bu, ABD’nin Suriye’nin doğusu ya da Tenef’teki operasyonlarını sona erdireceği anlamına gelebilir.

Ayrıca Türkiye de ABD destekli Suriye Demokratik Güçlerine saldırmayı seçebilir. Türkiye, Kiev’e dron tedarik ederken Rusya’dan S-400’leri alarak Ukrayna konusunda ince bir çizgide yürümektedir. Türkiye, Rusya’ya, Suriye’deki kazanımların karşılığında Rusya’yı destekleyeceğini söyleyebilir ya da NATO’nun politikalarına destek karşılığında Suriye’de daha fazla Kürt bölgesini ele geçirmesi gerektiğini ABD’ye söyleyebilir.

Her iki durumda da Türkiye Suriye’de ABD ve Rusya’ya şantaj yapabilir. Türkiye zaten 2018 ve 2019’da Suriye’yi işgal etmiş ve Kürtleri etnik temizliğe tabi tutmuştur. Daha da ilerleyip Irak’ın Yezidi ve Kürtlerin yaşadığı Sincar ve Mahmur bölgelerinde operasyonlar gerçekleştirebilir. Türkiye bu bölgeleri sık sık bombalamaktadır.

Dördüncüsü, Ukrayna savaşının sonucu olarak Hizbullah ile İsrail arasında doğrudan bir savaş başlayabilir. Hizbullah Lübnan’ın finansal ve ekonomik olarak çökmesini beklemektedir. Söylentilere göre Ukrayna krizi sebebiyle Lübnan’ın şimdi daha fazla buğdaya ihtiyacı vardır. Lübnan’da zaten bir enerji krizi yaşanmaktadır.

Hizbullah kısa bir süre önce sınır boyunca bir dron uçurarak İsrail’i test etmiştir. Şimdi de Golan Tepeleri ya da Lübnan sınırında gerilimi tırmandırmanın zamanının geldiğine karar verebilir. Hamas’ı, Husileri ve Irak ile Suriye’deki milisleri kapsayan bir gerilim planlamak için İran adına çalışabilir. Buna, dron tehdidi ve balistik füzeler dâhil olabilir.

İsrail, İran’ın Suriye’deki yerini sağlamlaştırmasına karşı olduğunu sık sık dile getirmektedir. İsrail ayrıca Suriye’de operasyon gerçekleştirme ihtiyacını göz önünde bulundurarak Rusya ile ilişkilerinde ölçülü olmalıdır. Eğer Rusya, Suriye’de ABD ve İsrail ile gerilimi artırarak dikkatleri Ukrayna’dan başka tarafa çekmeye çalışmak isterse Suriye’de bir kriz çıkabilir.

ABD, İsrail’in Suriye’deki “savaşlar arası savaşını” desteklemektedir. McKenzie’nin İsrail ziyareti, İsrail-ABD işbirliği ve İsrail’in Merkez Komutanlığı’nın saha operasyonlarındaki rolünü nasıl sağlamlaştırdığı anlamında önemlidir. Ancak bunun bir başka anlamı da Suriye’nin önemli bir tartışma konusu olmasıdır. Rusya’nın Suriye’yi ısıtıp Ukrayna’da karşılaştığı izolasyondan dikkatleri dağıtmaya karar vermesi akla yatkındır.

Bunlari Rusya işgalinin istenmeyen sonuçları olarak bölgede gelişebilecek bir çatışmaya götüren beş ana yoldur. Dünyanın gözlerinin Doğu Avrupa’da olduğu ve Orta Doğu’ya daha az odaklandığı bir dönemde İsrail ve ortakları ile müttefikleri muhtemel bir gerilimi dikkatle değerlendirmelidir.

KUDÜS ANALİZ

Yorumlar