BENNY GANTZ MÜNİH'TE SİNSİ PLANINI AÇIKLADI

İşgalci rejim İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Filistin egemenliğinin ve İsrail güvenliğinin karşılıklı olarak saygı gördüğü bir geleceği anlattı. 

Görüntülenme: 905 Tarih: 21 Şubat 2022 07:15
BENNY GANTZ MÜNİH'TE SİNSİ PLANINI AÇIKLADI

Savaş Bakanı Benny Gantz Pazar günü Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamada, gelecekte Filistinlilerin bir varlığa sahip olacağını ancak tam teşekküllü bir devlete sahip olmayacağını belirtti. 

“Sonunda kendimizi Filistin egemenliğine ve yönetimine saygı duyduğumuz, ancak güvenlik ihtiyaçlarımız için saygı göreceğimiz iki varlıklı bir çözümde bulacağız.”

The Washington Post'ta kıdemli güvenlik yazarı olan moderatör Souad Mekhennet, çatışmanın çözümüne ilişkin normatif uluslararası söylemin genellikle iki devlet olduğu göz önüne alındığında, onu “devletler” değil “varlıklar” olarak seçmesi konusunda zorladı. Bu, halihazırda var olan İsrail devletinin yanında bir Filistin devletinin kurulmasını içerecektir.

Moderatör sordu: "İki devletli çözüm mümkün mü dediniz?" 

Gantz, 1967 öncesi hatlara dönen bir İsrail'i reddetmesinin altını çizerek, iki devletten değil iki entiteden bahsetmeyi seçtiğini açıklayarak moderatörü düzeltti.

 “İki devletli çözümden” bahsetmek bizi eski bir çerçeveye götürür. Sınır çizgileri vb. ile 1967'ye [dönüş] yanılsaması veren bir deyimdir; olamayacak şeyler.

“İşte bu yüzden iki varlıklı çözüm dedim” ifadesini kullanan Gantz, "Bir yandan İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını korurken, diğer yandan Filistinlilerin haklarını nasıl temin edebileceğimizi birbirimizle doğrulayacağız" dedi.

Gantz, Filistin egemenliği ve İsrail güvenliği sorunu bir kez çözüldüğünde, çatışmanın nihai çözümü için ileriye gidilebileceğini söyledi.

Gantz, "Filistinlilerin varlığını görmezden gelemeyiz ve Filistinliler, bölgedeki biz İsraillilerin varlığını görmezden gelemez ve birbirimizle yaşamanın yollarını bulmalıyız" dedi.

“Her iki taraf da tarihi kararlar almalı. Umarım bir gün yeni bir gerçeklik yaratabiliriz... sahadaki gerçekleri [hesaba katabiliriz]."

Gantz, Filistin Otoritesi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile iki kez görüştüğünü hatırlattı. Çünkü “Stratejik bir bağlantıyı sürdürmeliyiz. Güvenliği sağlamalıyız. [Filistin] ekonomisini teşvik etmemiz gerektiğine eminim. Yavaş ama emin adımlarla birbirimizden ayrılacağız ve kalıcı bir anlaşmanın nasıl olacağı konusunda gelecekteki tartışmalar için daha iyi bir referans oluşturacağız” dedi.

Merkezci Mavi Beyaz Parti'nin başkanı olan Gantz'ın görüşleri, İsrail-Filistin ihtilafı konusunda geniş bir görüş yelpazesine sahip olan hükümetin genel konumunu yansıtmıyor. 

Meretz, çatışmaya iki devletli bir çözümden bahsederken, sağcı Yamina partisine başkanlık eden Başbakan Naftali Bennett şu anda Filistinli yetkililerle görüşmeye inanmıyor. Fakat Gantz, Filistinlilerle müzakereyi şiddetle savunuyor. 

 

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar